20.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Παιδί και εξωσχολικές δραστηριότητες

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, γονείς και μαθητές προσπαθούν να φτιάξουν το πρόγραμμα της χρονιάς, να επιλέξουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες που τους αρέσουν και να ταιριάξουν τα προγράμματα όλων των μελών της οικογένειας, διατηρώντας παράλληλα το κόστος όσο πιο χαμηλά γίνεται. Οι επιλογές που έχουν σήμερα τα παιδιά είναι πολλές και διαφορετικές και κάθε μία έχει κάτι ξεχωριστό να τους προσφέρει. Κάποιες από αυτές θεωρούνται αναγκαίες ενώ άλλες επιλέγονται με βάση τις προτιμήσεις των παιδιών, την κλίση τους ή και την επιθυμία των γονέων.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι πάντα στην κορυφή της λίστας για γονείς και για παιδιά. Δικαίως, καθώς η σωματική άσκηση μόνο ευεργετικές επιδράσεις μπορεί να έχει στα παιδιά. Υπάρχει μια πληθώρα ατομικών αλλά και ομαδικών αθλημάτων που μπορούν να διαλέξουν οι γονείς και μάλιστα με τα περισσότερα από αυτά να ξεκινούν από πολύ μικρή ηλικία. Πέρα όμως από την ανάπτυξη των σωματικών τους δεξιοτήτων τα παιδιά αναπτύσσουν κοινωνικοποίηση, ομαδικότητα, πειθαρχία και αυτοπεποίθηση.

Οι ξένες γλώσσες θα συντροφεύουν το παιδί σας από πολύ νωρίς στα σχολικά του χρόνια. Υπάρχουν προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα από την προσχολική ηλικία μέσω των οποίων τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο. Οι ξένες γλώσσες θεωρούνται πια μια απαραίτητη δραστηριότητα αφού οι γλώσσες αποτελούν πια απαραίτητο ακαδημαϊκό εφόδιο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τέλος οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία για ελεύθερη έκφραση. Ο χορός είναι μια άσκηση για όλες τις ηλικίες και προσφέρει μια δυναμική εκτόνωση. Η ένταση και η δυναμική που χρησιμοποιεί το παιδί για να ανταπεξέλθει σε μια χορογραφία, το γυμνάζει και το βοηθά στην υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξή του, ανεξάρτητα από το είδος χορού που θα επιλέξει. Η μουσική είναι επίσης μια δραστηριότητα που την επιλέγουν πολλά παιδιά και την προτιμούν οι γονείς γιατί εκτός των άλλων βοηθά το παιδί να συγκεντρώνεται, να συντονίζει τις κινήσεις του και να καλλιεργεί τη φαντασία του. Άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, εργαστήρια ζωγραφικής, εικονογράφησης, χειροτεχνίας, πηλού κ.ά., όπου τα παιδιά ψυχαγωγούνται αποκτώντας συγχρόνως καλλιτεχνική παιδεία.

Η πληροφορική και η ρομποτική αποτελούν μια σύγχρονη εναλλακτική για τα παιδιά που που λατρεύουν την τεχνολογία και τις νέες εξελίξεις. Οι δραστηριότητες αυτές εξασκούν τη λογική και τους βοηθάει να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους. Επίσης, μπορούν να λάβουν και πιστοποιήσεις οι οποίες θα τους βοηθήσουν και στην μετέπειτα πορεία τους.

Χρειάζεται προσοχή όμως διότι οι εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούν να υπερφορτώσουν και στρεσάρουν το παιδί, όταν δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και στα μεσοδιαστήματα της εβδομάδας. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια ώρα ελεύθερη πριν το παιδί πάει για ύπνο και να υπάρχει τουλάχιστον ένα απόγευμα όπου το παιδί θα αξιοποιεί το χρόνο του όπως εκείνο επιθυμεί και δεν θα έχει κάποια εξωσχολική δραστηριότητα.

του Βελισσάριου Βελισσαρίου 

Για περισσότερες πληροφορίες και άρθρα για το παιδί και την σωστή εκπαίδευσή του επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο ΕΔΩ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ