21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ο Όμιλος Εταιριών Αθηνοδώρου Πρώτος και στα Φωτοβολταϊκά.

Τον Όμιλο Εταιρειών Αθηνοδώρου τον έχουμε ταυτισμένο με την εταιρεία Αθηνοδώρου Μπετόν όμως είναι πολύ περισσότερα από αυτό που όλοι νομίζουμε.

Ο Όμιλος Εταιρειών Αθηνοδώρου διαθέτει μια πλειάδα εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς της Οικονομίας όπως η Ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα Κτηματικά κ.ο.κ. έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο στην αγορά.

Μιλώντας στην εβδομαδιαία εφημερίδα Αδέσμευτος της Πάφου ο Ανδρέας Αθηνοδώρου, διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Ομίλου και τις προοπτικές στον τομέα της Ενέργειας στην Κύπρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα τελευταία χρόνια η εταιρία σας δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς και ένας από αυτούς είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα με Φωτοβολταϊκά Πάρκα. Πώς έτυχε να το τολμήσετε;

 Ο Όμιλος Εταιριών Αθηνοδώρου πάντοτε χαρακτηριζόταν από την ευαισθησία του τόσο στα κοινά όσο και στο περιβάλλον.

Η εταιρία μας, στα 30 και πλέον χρόνια δραστηριότητας ως ο κυρίαρχος οργανισμός στον τομέα του ετοίμου σκυροδέματος και λατόμευσης αδρανών υλικών, αποφάσισε όπως προχωρήσει στην διαποικίληση των δραστηριοτήτων της, με επίκεντρο τις αναπτύξεις που συνάδουν με την κοινωνική αλλά και επαγγελματική μας συνείδηση.

Θεωρούμε ότι η Κύπρος πάντα υστερούσε στον τομέα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και αποφασίσαμε να το αλλάξουμε. Το 2012 κάναμε το πρώτο βήμα παίρνοντας μέρος στον Μειοδοτικό Διαγωνισμό του Ειδικού Ταμείου για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με το πρώτο μας Φωτοβολταϊκό Πάρκο Ισχύος 1,5 ΜW.

Αυτή την στιγμή είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκό Φαινόμενο στην Κύπρο με 3 πάρκα συνολικής Ισχύος 6MW.

Γνωρίστε καλύτερα τον Όμιλο Εταιρειών Αθηνοδώρου

 Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ηλιακή  ενέργεια στην Κύπρο;

 Σίγουρα η γραφειοκρατία.

 Υπάρχει ανταγωνιστικό περιβάλλον στον τομέα των φωτοβολταϊκών;

 Όχι ακόμη στο βαθμό που θα έπρεπε, αλλά ευελπιστούμε ότι αυτό σύντομά θα αλλάξει.

Ο Όμιλος Εταιρειών Αθηνοδώρου διαθέτει μια πλειάδα εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε νευραλγικούς τομείς της Οικονομίας όπως η Ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα Κτηματικά κ.ο.κ. έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό και ηγετικό ρόλο στην αγορά.

 Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο είναι φθηνότερη ή τα οφέλη περιορίζονται μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος από τους ρύπους;

 Είναι φθηνότερη εάν είσαι επαγγελματίας. Επίσης, η κάθε κιλοβατώρα που παράγουμε εμείς σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες της ΑΗΚ, είναι προς όφελος του Κύπριου πολίτη καθότι δεν εξάγουμε το συνάλλαγμα της χώρας μας για την αγορά συμβατικών καυσίμων. Όσον αφορά το περιβάλλον, τα οφέλη είναι σημαντικότατα.

 Θα μπορούσε η Κύπρος να παράγει το 100% της ενέργειας που χρειάζεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Σίγουρα. Θα χρειαστούν όμως οι ανάλογες επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης της ενέργειας.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια στον τομέα αυτό των επιχειρήσεών σας;

Ο όμιλος μας προχωρεί ήδη στον σχεδιασμό και την εκμετάλλευση περεταίρω αδειών για επιπλέων φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 13MW. Επίσης, έχουμε ήδη επενδύσει αλλά και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον τομέα της ανακύκλωσης. Το όραμα μας είναι μέχρι το 2020 να γίνουμε ο μεγαλύτερος οργανισμός και σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: Αδέσμευτος της Πάφου

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ