16.9 C
Paphos
Monday, March 25, 2024

Ο σχολικός εκφοβισμός μέσα από τα μάτια ενός εντεκάχρονου παιδιού

Τα τελευταία χρόνια έχει τονωθεί ένα σοβαρό φαινόμενο το οποίο βασανίζει πολλούς από εμάς. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το φαινόμενο αυτό ταλαιπωρεί και τυρανά ψυχές παιδιών σε μεγάλα ποσοστά. Το ονομάζουμε «σχολικό εκφοβισμό» ή αλλιώς «bullying».

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να διαλύσει τα συναισθήματα ενός παιδιού. Αυτή την στιγμή κάποιος διαλύεται και φορά τη μάσκα του θύματος. Ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο παιδί το οποίο βιώνει σοβαρές, δυσάρεστες, ψυχολογικές καταστάσεις, μάχεται να τις μεταφέρει στο θύμα, αποφασίζοντας να φορέσει τη μάσκα του θύτη, νομίζοντας πως μ’ αυτόν τον τρόπο θα σκεπάσει τον πόνο του!

Αρκετές φορές, ο σχολικός εκφοβισμός ασκείται από άτομα παθόντες. Τις περισσότερες φορές, οι θύτες ασκούν bullying ασυναίσθητα, έχοντας πιει το φίλτρο της μέθης, χωρίς να συνειδητοποιούν τι κάνουν και γιατί το κάνουν! Ας αναλογιστούμε τι μπορεί να βίωσε η «κακιά μάγισσα», ώστε να βγάλει προς τα έξω την «κακία» της προς τη Χιονάτη! Το αναλογιστήκατε καμιά φορά;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το έχω αναλογιστεί εγώ, όταν συνάντησα το bullying κατάματα. Και δεν είμαι ο μόνος… Ήταν η περίοδος που είχα πνιγεί στο ποτάμι των αρνητικών συναισθημάτων. ΝΑΙ! Υπήρξα και εγώ ένα από τα θύματα του bullying.

Όταν άρχισα να συνειδητοποιώ πως αυτό που ζούσα δεν ήταν φυσιολογικό, βρήκα τη λύση: ΈΛΥΣΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΜΟΥ, μιλώντας και ανοίγοντας την καρδιά μου στους γονείς μου. Αργότερα, αποφάσισα να επεκτείνω τη συζήτηση για τα προβλήματα μου σε μια παιδοψυχολόγο.

Ο εκφοβισμός παιδιά δεν είναι αστείο, είναι ένας τρόπος διάλυσης του εσωτερικού κόσμου. Εμείς πρέπει να δανειστούμε οπωσδήποτε την ταμπέλα του  STOP της τροχονόμου, ώστε να βάλουμε ένα τέλος.

Αν εσύ που διαβάζεις αυτό το άρθρο είσαι θεατής ή ακόμα και θύμα, τράβηξε το φερμουάρ που σου έχουν τοποθετήσει και ΜΙΛΑ! Δε φταις σε τίποτα!

Χριστόφορος Τσιακκαρής

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ