16.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Ο λόγος που ήθελε να φτάσει στην Κύπρο το αλιευτικό από Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε χθες, στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, ένα αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι με αυτόν τον συμβολικό τρόπο προσπαθούσαν να καταγγείλουν τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα από το Ισραήλ.

 

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η επιτροπή για την άρση του εμπάργκο ανέφερε ότι δεν μετέφεραν εξοπλισμό ή εργαλεία για να αποτελέσουν απειλή ή να προκαλέσουν βία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναφέρει, μάλιστα, ότι το πλοίο ήταν προγραμματισμένο να φτάσει στην Κύπρο σε μερικές μέρες, με σκοπό να στείλει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για το εμπάργκο που δέχονται. Οι κάτοικοι στη λωρίδα της Γάζας, όπως αναφέρουν, χρειάζονται πολλά περισσότερα από βοήθεια από το εξωτερικό, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στον υπόλοιπο κόσμο.

Κατά την έναρξη της επιχείρησης, ανέφεραν ότι ο κύριος στόχος ήταν να σπάσουν τον αποκλεισμό, μέχρι να πετύχουν το δικαίωμα της επιστροφής.

Μάλιστα, ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι οι Παλαιστίνιοι περίμεναν να δεχτούν επίθεση, αλλά αποφάσισαν να πάνε στην Κύπρο με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, το πλοιάριο καταλήφθηκε χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις. Ωστόσο, οι οργανωτές της κινητοποίησης, καθώς και πολλά ΜΜΕ (haaretz), υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά σκάφη άνοιξαν πυρ και ότι ένα βλήμα έπληξε το πλοιάριο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρυμούλκησε το αλιευτικό, αφού προηγουμένως το ερεύνησε, μέχρι τη ναυτική βάση του Ασντόντ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Οι 20 Παλαιστίνιοι που επέβαιναν σ’ αυτό θα επιστρέψουν στη Γάζα αφού ολοκληρωθεί η έρευνα και αφού λάβουν τις πρώτες βοήθειες όσοι τις έχουν ανάγκη, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το παλιό αλιευτικό, στο οποίο επέβαιναν φοιτητές στους οποίους απαγορεύεται να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και τραυματίες που χρήζουν νοσηλείας, απέπλευσε νωρίς το πρωί από το λιμάνι της Γάζας. Συνοδευόταν από έναν “στολίσκο” πολλών δεκάδων σκαφών, διαφόρων μεγεθών. Το μεγαλύτερο μέρος του στολίσκου αυτού έκανε στροφή 180 μοιρών στα ανοιχτά, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τα ισραηλινά πολεμικά που εφαρμόζουν τον αποκλεισμό, σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων (περίπου 16 χλμ.) από τις ακτές της Γάζας.

Το αλιευτικό, ωστόσο, συνέχισε, ξεπερνώντας για αρκετά μίλια το όριο αυτό, μέχρι να αναχαιτιστεί από τα ισραηλινά σκάφη. “Είναι το πρώτο παλαιστινιακό πλοίο που φτάνει σε τέτοια απόσταση, από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο”, είπε ο Άνταμ Άμπου Σαλμίγια, εκ των οργανωτών της επιχείρησης.

Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο, του 1993, οι Παλαιστίνιοι αλιείς μπορούσαν να εργάζονται σε απόσταση μέχρι 20 μίλια από την ακτή. Το Ισραήλ περιόρισε αυτήν την απόσταση στα 9 μίλια, επικαλούμενο την ανάγκη να ελέγξει την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ