20.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Ο λόγος πίσω από τις επιθέσεις των σκύλων στην Κύπρο

Έντονη συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη συχνότητα των επιθέσεων από σκυλιά και πιο συγκεκριμένα από σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ στην Κύπρο.

Από τη φονική επίθεση στην άτυχη 46χρονη, μέχρι την επίθεση που καταγγέλλουν δύο γυναίκες από ροτβάιλερ στην Πάφο, γίνεται πιο αναγκαίο να διαπιστωθεί κατά πόσον στοχοποιείται η συγκεκριμένη ράτσα, εάν είναι πιο συχνό φαινόμενο, εάν είναι όντως επικίνδυνα και ποιος είναι ο λόγος που κάνουν επιθέσεις τα σκυλιά γενικότερα. Για τα πιο πάνω, απαντήσεις δίνει στο Sigmalive ο εκπαιδευτής σκύλων Αλέξης Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα, όπως μάς ανέφερε ο εκπαιδευτής σκύλων οι επιθέσεις των ροτβάιλερ πάντα γίνονταν, δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά φαίνεται ότι δίνεται μεγαλύτερη προβολή από τα Μέσα. Έτσι, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποια αύξηση στις επιθέσεις από ροτβάιλερ ή από σκυλιά γενικότερα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο εκπαιδευτής θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά στοχοποιούνται, γιατί δεν είναι εκ φύσεως επιθετικά. Αντίθετα, ο λόγος που έχουν επιθετική συμπεριφορά είναι οι κακοί χειρισμοί από τους ιδιοκτήτες τους.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η τάση που έχουν οι ιδιοκτήτες να θέλουν τον σκύλο να είναι φύλακας και επιθετικός, όμως τον βγάζουν βόλτα χωρίς να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Γι’ αυτή την τάση του σκύλου «φύλακα» μίλησε εκτενώς ο εκπαιδευτής, αφού οι ιδιοκτήτες δεν φαίνεται να κατανοούν ότι εάν ένας σκύλος εκπαιδευτεί να είναι φύλακας, δεν μπορεί να είναι παράλληλα και κοινωνικός.

Την τάση ενισχύουν πολλοί εκπαιδευτές, οι οποίοι εκπαιδεύουν τους σκύλους να είναι άγριοι, χωρίς να μπορούν να πληροφορήσουν τους ιδιοκτήτες για τους κινδύνους που εγκυμονεί το να διατηρεί κάποιος σκύλο φύλακα.

Όπως μας πληροφορεί, είναι σημαντικό να αναγνωρίζει κάποιος τον λόγο που θέλει ένα σκύλο, ενώ πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τις ευθύνες που τους αναλογούν όταν ο σκύλος τους είναι επιθετικός.

Όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνει κάποιος εάν κινηθεί ένας σκύλος επιθετικά προς το μέρος του, ο εκπαιδευτής εξηγεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μην τρέξει και να μην φωνάξει, γιατί θα ξυπνήσει το ένστικτο του κυνηγού στον σκύλο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ