27.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Ο Δρ Σάββας Χριστοδουλίδης μας εισαγάγει στον όμορφο κόσμο των “Κυμμάτων Κεραμικής”

Ανοίγει απόψε τις πύλες της η έκθεση κεραμικής “Κύματα Κεραμικής” στο ξενοδοχείο Αλμύρα με εντυπωσιακές δημιουργίες 11 σημαντικών καλλιτεχνών. Ο Δρ Σάββας Χριστοδουλίδης, εισηγητής της έκθεσης, εικαστικός και ακαδημαϊκός μιλάει στο PafosPress.com για το σκεπτικό της έκθεσης, για τις δημιουργίες αλλά και τους συντελεστές.

Μας εξομολογείται αν σήμερα στις μέρες μας γίνεται συζήτηση για Κεραμική και μας βάζει στον από την κύρια είσοδο στον εντυπωσιακό της κεραμικής δημιουργίας.

Διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί και μην ξεχνάτε απόψε Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 7:30μμ την μοναδική έκθεση “Κύματα Κεραμικής”!

Η ταχύτητα σκοτώνει

Γιατί ονομάσατε την έκθεση Κύματα Κεραμικής; 

Η έκθεση έχει ως στόχο να ταξιδέψει τον επισκέπτη. Ο πηλός, είναι υλικό πολύ εύπλαστο. Πριν στερεοποιηθεί, αλλάζει στα χέρια του καλλιτέχνη ατελείωτα φόρμα. Είναι ρευστός, μεταβλητός όπως τα κύματα.

Τι να περιμένει να δει ο επισκέπτης; 

Ο επισκέπτης θα δει χρηστικά αντικείμενα, ανθρωπόμορφες δημιουργίες και αφαιρετικές φόρμες.

Γιατί στην Πάφο μια τέτοια έκθεση; 

Γιατί η Πάφος είναι η πόλη με την μικρότερη παράδοση στην τέχνη της αγγειοπλαστικής ή της κεραμικής. Μόλις μετά τον πόλεμο του ’74 και με την εγκατάσταση στην Κολώνη του Κερυνειώτη Σάββα Γεωργιάδη έχουμε τα πρώτα δείγματα της τέχνης αυτής. Ευκαιρία λοιπόν για το κοινό της Πάφου να αντιληφθεί τη σημασία της τόσο “αρχαίας” και τόσο σύγχρονης αυτής τέχνης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της έκθεσης; 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick και πρώην Υπουργός Παιδείας Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους μετά από χαιρετισμό του εισηγητή της έκθεσης εικαστικού και ακαδημαϊκού Δρα Σάββα Χριστοδουλίδη.

Από τι εμπνέεται ένας καλλιτέχνης για να δημιουργήσει ένα κεραμικό;  

Θεωρώ ότι εμπνέεται με τον ίδιο τρόπο όπως όταν πρόκειται για κάθε άλλη μορφή τέχνης. Απλά στην περίπτωση της κεραμικής, η αίσθηση της αφής ενεργοποιείται περισσότερο. Όσον αφορά το είδος αντικειμένου που παράγεται, αυτό εναπόκειται στον καλλιτέχνη και την πρόθεση του.

Ποιοί συμμετέχουν; Με ποιά κριτήρια έγινε η επιλογή των έργων; 

Συμμετέχουν σημαντικοί καλλιτέχνες. Αναφέρω μεταξύ άλλων, τον κεραμίστα Βάσσο Δημητρίου, εμπνευστή του Πειραματικού Εργαστηρίου Κεραμικής της Ανδρολύκου, την Νίνα Ιακώβου, πρώτη Κύπρια γλύπτρια και κεραμίστρια – απόφοιτη Σχολής Καλών Τεχνών και τον εικαστικό Παναγιώτη Πασάντα.

Πόσο θα διαρκέσει; 

Θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Αυγούστου.

Είναι προς πώληση τα εκθέματα; 

Τα εκθέματα είναι προς πώληση και μικρό μέρος των εισπράξεων τους, οι καλλιτέχνες θα το διαθέσουν για ενίσχυση του θεσμού “ Πειραματικό εργαστήρι κεραμικής”. Πρόκειται για κύκλο μαθημάτων που διεξάγεται στην Ανδρολύκου κάθε Ιούλιο με πρωτοβουλία του κεραμίστα Βάσσου Δημητρίου.

Γίνεται λόγος για κεραμική στις μέρες μας;

Φυσικά. Να αναφέρω την έκθεση που τρέχει αυτό τον καιρό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας με τίτλο “Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο” και που δίνει την ευκαιρία στο κοινό να δει από κοντά επιζωγραφισμένα αγγεία από τον Ισπανό καλλιτέχνη, εμπνευσμένα από αρχαιολογικά ευρήματα της Κύπρου. Αναφέρω επίσης την έκδοση του Δήμου Λαπήθου με τίτλο “Αγγείων Τέχνη από την Γη της Λαπήθου”, αφιερωμένη στην αγγειοπλαστική του κατεχόμενου δήμου.

Πόσο σημαντικό είναι για καλλιτέχνες σαν και σας το βήμα και η δυνατότητα αυτή που δίνει η Thanos Hotels; 

Με αυτού του τύπου εκδηλώσεις όπως και με άλλες, η Thanos Hotels συμβάλλει αναμφίβολα στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης αλλά και της περιοχής ευρύτερα. Πρόκειται για μια πολιτιστική πολιτική του Ομίλου που μακροπρόθεσμα θα δείξει πόσο σημαντική είναι.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ