22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Οφέλη από την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στις τοπικές κοινωνίες, λενε εμπλεκόμενοι 

Η συμμετοχή των προσφύγων και μεταναστών στο πρόγραμμα ένταξης «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία», η αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους και η καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία υλοποίησης του προγράμματος για 4η συνεχή χρονιά.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου αναφορικά με το νέο πρόγραμμα και τις δραστηριότητές του,σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης αναφέρθηκε στο καθήκον που έχουν οι τοπικές αρχές να δημιουργήσουν «τις συνθήκες αυτές στις οποίες οι μετανάστες να νοιώσουν ασφάλεια από οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας».

Εκ μέρους των εταίρων, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαράλαμπος Πάζαρος του Δήμου Πάφου και ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Πέγειας Μάριος Ματθαίου τόνισαν τη σημασία του έργου και των δράσεων που υλοποιούνται από τους δήμους και τα οφέλη της ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στις τοπικές κοινωνίες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών εκπροσώπησε η Έλενα Σαββίδου, η οποία σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Επικεφαλής της Μονάδας Κωνσταντίνου Κυπριανού, αφού συνεχάρη τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση του έργου, σημείωσε ότι ενώ μπορεί ότι τα αποτελέσματα του έργου να μην είναι άμεσα ορατά, «επηρεάζουν ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία», διαμορφώνουν νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Αναφορικά με τις δράσεις του προγράμματος «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία», ο συντονιστής του Κώστας Αναστασιάδης, λειτουργός του Δήμου Γεροσκήπου, παρουσίασε τις δράσεις του προγράμματος. Το πρόγραμμα παρέχει υπηρεσίες για διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών (μαθήματα αγγλικών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πρώτων βοηθειών κτλ.) και δραστηριότητες για αλληλογνωριμία και εξοικείωση με την κυπριακή κοινωνία.

Στη συνέχεια,  προσδοκίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ανέπτυξαν ο Αμντούλ Ταρίλ, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις και η Ρεχάμπ Αλχαμπράτ από τη Συρία, που είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, η Γουέντι Μπάρντον εκ μέρους της οργάνωσης CARITAS Πάφου καθώς και ο Δρ Χουανγκ Τσιάνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής κοινότητας μεταναστών στην Πάφο.

Στην συζήτηση που ακολούθησε, ο Ναντί Αμπντάλλαχ, που προέρχεται από μικτή ιορδανοκυπριακή οικογένεια, υποστήριξε την ανάγκη να δημιουργηθούν συνθήκες για ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας, ώστε να μην εξαρτώνται από επιδόματα και τόνισε τη θέληση των προσφύγων για να εργαστούν.

Ο Δήμος Γεροσκήπου υλοποιεί το πρόγραμμα «Μαζί! Ανοιχτή Κοινωνία» για 4η συνεχή χρονιά, με στόχο τη στήριξη της διαδικασίας ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών (μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου) στην τοπική κοινωνία της επαρχίας Πάφου.

Το πρόγραμμα είναι επιχορηγημένο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης και την Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιείται από τον Δήμο Γεροσκήπου ως Τελικό Δικαιούχο, με εταίρους τον Δήμο Πάφου, τον Δήμο Πέγειας, το ΣΚΕ Γεροσκήπου και την Opinion & Action Services Ltd. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι επίσης ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς, το ΣΚΕ Πέγειας και το ΣΚΕ Πάφου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ