24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Πάνε για Καθεδρικό Ναό στο Δημόσιο Κήπο Μητρόπολη και Δήμος Πάφου

Σε πολύ προχωρημένες επαφές βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, όπως πληροφορείται το PafosPress.com, η Μητρόπολη Πάφου και ο Δήμος Πάφου για την κατασκευή ναού στο Δημόσιο Κήπο ενόψει και της επικείμενης συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα το τελευταίο διάστημα μέρες άρχισε ένα οργιώδες παρασκήνιο με επαφές προς τον Δήμου Πάφου, και όχι μόνο, από πλευράς της Μητρόπολης που δείχνουν ότι πλέον τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και το νερό μπήκε για τα καλά στ’ αυλάκι.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το σκοπό αυτό ήδη ο Μητροπολίτης Γεώργιος είχε συναντήσεις, τόσο με τον Δήμαρχο αλλά και με δημοτικούς συμβούλους αλλά και παράγοντες της πόλης, ανάμεσά τους και επιχειρηματίες, για να επαναρχίσει ο διάλογος για τη χωροθέτηση του Καθεδρικού Ναού στον Δημόσιο Κήπο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τόσο ο Δήμαρχος όσο και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν παρουσιάζονται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο νοουμένου ότι αυτό θα συνάδει με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της περιοχής και δεν θα είναι το οικοδόμημα τεραστίων διαστάσεων.

Το θέμα μάλιστα επιβεβαίωσε στο PafosPress.com δημοτικός σύμβουλος ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεδομένων των ισορροπιών και των ισοζυγίων σήμερα στο Δημοτικό , ένα τέτοιο θέμα περνάει άνετα από την Ολομέλεια με πλειοψηφία.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παράπέρα ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος ανέφερε ότι ίσως η λύση αυτή, υπό τις περιστάσεις να ήταν καλύτερη για τον Δήμο Πάφου αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς ευνοεί στην παρούσα φάση την Μητρόπολη.

Εκείνο, συμπλήρωσε, που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι θα υπάρχει μια σωστή ήπια ανέγερση, κατόπιν έγκρισης των αρχιτεκτονικών σχεδίων και αφού φυσικά προηγηθεί ογκομέτρηση του υπό ανέγερση Καθεδρικού Ναού.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κύκλο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων δεδομένου ότι ήδη κάποια κόμματα και οργανώσεις αντιτίθενται στο ενδεχόμενο να ανεγερθεί Καθεδρικός Ναός στον Δημόσιο Κήπο.

Τι λέει η Μητρόπολη και ποια τα επιχειρήματά της; 

Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης Πάφου και την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Μητροπολίτης Γεώργιος με αποδέκτες όλους τους “ευσεβείς Χριστιανούς της Πάφου” αναφέρει πως με την κατάθεση στην αρμόδια αρχή των σχεδίων και της αίτησης για έκδοση άδειας για την ανέγερση του Καθεδρικού ναού στην Πάφο, ο ίδιος επιθυμεί να ενημερώσει υπεύθυνα για τις διάφορες πτυχές του θέματος.

Η Πάφος, η πρώτη Χριστιανική πόλη της Ευρώπης, αναφέρει ο Μητροπολόιτης, χρειάζεται ένα σεμνό Καθεδρικό ναό που να εξυπηρετεί τις σημερινές ανάγκες της. Όσοι επιθυμούν είναι ευπρόσδεκτοι να περάσουν από τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου για να δουν, σε κάθε λεπτομέρεια, τα σχέδια καθώς και να ζητήσουν οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Και προσθέτει…

Η αναγκαιότητα για νέο καθεδρικό ναό.
Καθεδρικός λέγεται ο ναός που βρίσκεται κοντά στην καθέδρα του επισκόπου, δηλαδή τη Μητρόπολη. Σ’ όλο τον Ορθόδοξο κόσμο δίπλα από Πατριαρχεία, Αρχιεπισκοπές ή Μητροπόλεις, βρίσκεται ο Καθεδρικός τοuς ναός. Στον Καθεδρικό ναό γίνονται οι κύριες τελετές σε μια πόλη, όπως είναι τα συλλείτουργα με ξένοuς ή ντόπιους αρχιερείς, η υποδοχή προκαθημένων άλλων Εκκλησιών, Δοξολογίες για διάφορες επετείους. Στην Πάφο ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Θεοδώρου που εξυπηρέτησε την πόλη και τη Μητρόπολή μας όταν ο πληθυσμός της Πάφου ήταν πολύ μικρός, δεν μπορεί σήμερα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας.
   
Γιατί ο ναός να κτιστεί στον Κήπο.
Ο Καθεδρικός Ναός είναι ανάγκη να είναι κοντά στη Μητρόπολη αφού σε κάποιες τελετές γίνεται πομπή από το Συνοδικό της Μητρόπολης προς το ναό. Έγιναν προσπάθειες για να εξασφαλιστεί χώρος στον Μουσαλλά, χωρίς επιτυχία. Η Κυβέρνηση, στην οποία ανήκει ο Μουσαλλάς, δεν ανταλλάσσει ούτε παραχωρεί μέρος του Μουσαλλά.
 Άλλο ιδιόκτητο τεμάχιο, εκτός του Κήπου, δεν διαθέτει η Μητρόπολη στην περιοχή. Αν μας εξασφαλιζόταν άλλος χώρος πλησίον της Μητρόπολης δεν θα υπήρχε ανάγκη να καταφύγουμε στον Κήπο.
Η αναγκαιότητα της ανέγερσης Καθεδρικού Ναού στον Κήπο είχε επισημανθεί από το 1955, όταν παρεχωρήθη, από τη Μητρόπολη, τμήμα του Κήπου για ανέγερση του Δημοτικού μεγάρου, με ταυτόχρονη πρόνοια – δέσμευση στη συμφωνία ενοικίασης του υπόλοιπου τμήματος, για ανέγερση Καθεδρικού ναού, καθώς και Μητροπολιτικού μεγάρου που τότε είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τοuς σεισμούς. Σήμερα δεν διεκδικούμε την ανέγερση Μητροπολιτικού μεγάρου στον Κήπο, αλλά μόνο Καθεδρικού ναού.
Ο Ναός θα σέβεται το χαρακτήρα της περιοχής.
Στο σχεδιασμό του ναού λήφθηκαν υπόψη τα χαρακτηριστικά των νεοκλασικών κτιρίων της περιοχής (Εκπαιδευτήρια, Δημοτικό Μέγαρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη). Όπως φαίνεται και στο σχέδιο είναι ένας ναός σε νεοκλασικό ρυθμό που δένει πολύ άνετα με τα άλλα κτίρια της περιοχής, τόσο από πλευράς ρuθμού όσο και από πλευράς όγκοu και ύψους. Στον προτεινόμενο από μας χώρο δεν θα υπάρξει ανάγκη εκκοπής παρά μόνο πέντε δένδρων. Αντ’ αυτών θα φυτευθούν δεκάδες άλλα.
Πώς θα ξεπεραστεί ο περιορισμός από το συντελεστή δόμησης.
Ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή από 160% που ήταν το 1981, περιορίστηκε σήμερα στο 1 %. Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί με προσφυγή στο συμβούλιο παρεκκλίσεων. Η θετική γνωμοδότηση της τοπικής αρχής θα βοηθήσει προς τούτο. Πρόκειται για κτίσιμο ναού που θα εξυπηρετεί όλο το λαό της Πάφου και όχι για ιδιωτική κατοικία ή επιχείρηση.
Ο Ναός θα καταλάβει ποσοστό κάτω από το 5% της έκτασης του Κήπου.
Ο Κήπος, που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, έχει καθαρό εμβαδόν 14.382 τετραγωνικά μέτρα. Ο ναός που ζητούμε να κτίσουμε έχει διαστάσεις 30Χ17 μέτρα. Το υπόλοιπο θα το παραχωρήσουμε στο Δήμο Πάφου για να το αξιοποιήσει και να το διαμορφώσει ως χώρο πρασίνου, όπως κρίνει καλύτερα. Δεν θα περιφράξουμε το ναό ούτε και θα κτίσουμε άλλα βοηθητικά κτίρια. Προτείνουμε την τοποθέτησή του στη σειρά με το Δημοτικό Μέγαρο για να μείνει ενιαίος ο υπόλοιπος χώρος ως χώρος πρασίνου . Ως προς το πού θα τοποθετηθεί ο ναός, καθώς και για τροποποιήσεις της εξωτερικής του εμφάνισης, είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε οποιαδήποτε υπόδειξη του Δήμου.
Η παραχώρηση του υπόλοιπου μέρους του Κήπου θα γίνει μόλις εξασφαλιστεί η άδεια ανεγέρσεως.
Χώρος στάθμευσης.
Οι απαιτούμενοι από το νόμο χώροι στάθμευσης, καλύπτονται με τα ιδιόκτητα τεμάχια της Μητρόπολης στο Μουσαλλά. Επιπλέον, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης γύρω από τον Κήπο, εφόσον μάλιστα οι ώρες λειτουργίας του vαού δεν συμπίπτουν με τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, γραφείων και καταστημάτων.
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ