25.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Velissarios VelissariouΒελισσάριος Βελισσαρίου

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διευθυντής ABI Career Builders

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το παρόν άρθρο απευθύνεται σε γονείς και μαθητές της Β’ και Γ’ Τάξης Γυμνασίου και θέμα έχει τις καινοτόμες αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πλέον οι μαθητές θα πρέπει να διαλέγουν μαθήματα κατεύθυνσης/εμβάθυνσης από την Α’Τάξη Λυκείου σύμφωνα με τις 4 Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ) που υπάρχουν. Με αυτή τη διαδικασία οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν επιπλέον ένα ή δύο μαθήματα της επιλογής τους (ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει).

Πιο συγκεκριμένα, στην 1η ΟΜΠ περιλαμβάνονται τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών και της Ιστορίας. Τα δύο αυτά μαθήματα ως στόχο έχουν την πνευματική καλλιέργεια, την εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών, τη διαχρονικότητα των ελληνικών αξιών, καθώς επίσης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Οι μαθητές επιλέγοντας αυτήν την ομάδα, θα οδηγούνται στις εξής Κατευθύνσεις: 1) Κλασικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές, 2) Ξένες Γλώσσες, 3) Ευρωπαικές Σπουδές, 4) Καλές Τέχνες.

Στην 2η ΟΜΠ περιλαμβάνονται τα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής. Τα δύο αυτά μαθήματα συμβάλλουν στην δημιουργικότητα του μυαλού,  την ανάπτυξη της κριτικής λογικής σκέψης, την εξάσκηση της μετατροπής της θεωρίας σε πράξη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, τη θεωρητική κατανόηση των φυσικών εννοιών, εργαστηριακή διερεύνηση και κατανόηση μοντέλων και προσομοιώσεων. Οι μαθητές επιλέγοντας αυτή την ομάδα θα οδηγούνται στις εξής Κατευθύνσεις: 1) Θετικές Επιστήμες, 2) Βιοεπιστήμες, 3)Πληροφορικής, 4) Τεχνολογίας, 5) Καλών Τεχνών.

Στην 3η ΟΜΠ περιλαμβάνονται τα μαθήματα των Μαθηματικών και των Οικονομικών. Τα δύο αυτά μαθήματα συμβάλλουν στην δημιουργικότητα του μυαλού,  την ανάπτυξη της κριτικής λογικής σκέψης, την εξάσκηση της μετατροπής της θεωρίας σε πράξη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, καθώς επίσης και στην εξήγηση των διαφόρων οικονομικών φαινομένων και κρίσεων, την εξειδίκευση στις αρχές της Οικονομίας και της Λογιστικής. Οι μαθητές επιλέγοντας αυτή την ομάδα θα οδηγούνται στις εξής Κατευθύνσεις: 1) Οικονομική Επιστήμη, 2) Καλές Τέχνες.

Στην 4η ΟΜΠ περιλαμβάνονται τα μαθήματα των Αγγλικών και των Οικονομικών. Τα δύο αυτά μαθήματα συμβάλλουν στην διεύρυνση του πολιτισμικού ορίζοντα, την ανάπτυξη και διατήρηση του σεβασμού στη διαφορετικότητα, την επικοινωνία μέσω της αγγλικής γλώσσας, καθώς επίσης και στην εξήγηση των διαφόρων οικονομικών φαινομένων και όρων, την εξειδίκευση στις αρχές της Οικονομίας και της Λογιστικής. Οι μαθητές επιλέγοντας αυτή την ομάδα θα οδηγούνται στις εξής Κατευθύνσεις: 1) Υπηρεσίες, 2) Καλές Τέχνες.

Στη συνέχεια, στη Β’ Τάξη Λυκείου, οι μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να ξαναεπιλέξουν από 6 τώρα Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (ΟΜΠ), που θα ισχύουν οι ίδιες και για τη Γ’ Τάξη Λυκείου. Για περισσότερα θα αναφερθούμε στο επόμενο μας άρθρο.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ