22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Ο αγώνας για τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Πάφου συνεχίζεται

Με ανακοίνωσή του η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών για τη Διάσωση του Δήμου Γεροσκήπου αναφέρει τα πιο κάτω:

Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι μας φόβοι, μέσα από τη δημοσιοποίηση από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών του σχεδιασμού των συνενώσεων.

Τις τελευταίες μέρες πριν την ανακοίνωση του τέως ΥΠ.ΕΣ. είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, που οδήγησε στην αναβολή της συνέντευξής του, που ήταν προγραμματισμένη αρχικά στις 28 Νοεμβρίου. Είναι αυταπόδεικτο από ποιους έγιναν οι παρεμβάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες μας, επηρέασαν τον σχεδιασμό για τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Πάφου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι καταγγελίες που έγιναν μέσα από την ανακοίνωση του Δήμου Γεροσκήπου στις 3/12 καταδεικνύουν τα ακόλουθα:

  • Δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση μεταξύ του ΥΠ.ΕΣ. ή του μελετητή του με τον Δήμο Γεροσκήπου. Με μια απόφαση που λήφθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, μετά από «παραγγελιά», προτάθηκε η διάλυση ενός δήμου με ιστορία 25 χρόνων, εύρωστου και αναπτυσσόμενου, ενώ είχε υποβληθεί από πλευράς του εναλλακτική και τεκμηριωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβανόταν και στα σενάρια της τεχνοοικονομικής μελέτης. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν δήμοι από το μηδέν – κάποιοι εξ αυτών δεν είναι καν βιώσιμοι (π.χ. Δήμος Δυτικής Λεμεσού).

 

  • Ο σχεδιασμός του ΥΠ.ΕΣ. για το μέλλον της Γεροσκήπου βασίστηκε σε εσφαλμένα αριθμητικά στοιχεία και δείκτες. Ακόμα και τη στιγμή της δημοσιοποίησης του σχεδιασμού, ο τέως ΥΠ.ΕΣ. δικαιολογούσε την πρόταση του για τη Γεροσκήπου με λανθασμένα δεδομένα, παρόλο που ο Δήμος είχε γραπτώς επισημάνει στο ΥΠ.ΕΣ. τα αριθμητικά προβλήματα της τεχνοοικονομικής μελέτης, που οδηγούσαν σε παραμορφωτικά αποτελέσματα.

 

  • Μια μελέτη, της οποίας η αντικειμενικότητα και η αξιοπιστία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα 1) γιατί ο τελικός σχεδιασμός του ΥΠ.ΕΣ. περιλαμβάνει προτάσεις που δεν εξετάστηκαν απ’ αυτήν – συνεπώς, και δεν μπήκαν κάτω από την εξέταση των κριτηρίων της και 2) γιατί ο μελετητής του ΥΠ.ΕΣ. παραδέχτηκε δημοσίως ότι έχει εκπονήσει πολύ πρόσφατα μελέτες συνενώσεων για δύο δήμους, δηλ. συνδεόταν επαγγελματικά και, κατ’ επέκταση, οικονομικά μαζί τους. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται …».

 

  • Ο σχεδιασμός του ΥΠ.ΕΣ. δεν προβλέπει τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων για να εκφραστεί η βούληση των δημοτών. Δυστυχώς, έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι τη δημοκρατία! Και ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας νομικές γνωματεύσεις που μιλούν για αντισυνταγματικότητα και παράβαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τ.Α., το ΥΠ.ΕΣ., από τον Οκτώβριο του 2018, που ξεκίνησε η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, μέχρι και σήμερα, δε ζήτησε γνωμάτευση από τη Γενική Εισαγγελία. Τι φοβάται το Υπουργείο Εσωτερικών;

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι τη δικαίωση, την αλλαγή του σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη Γεροσκήπου και τη δημιουργία του Δήμου Ανατολικής Πάφου“.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ