19.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στο Νερόμυλο /Υδραγωγείο στη Χρυσοχού

Τελετή για την ολοκλήρωση των έργων συντήρησης στο Νερόμυλο/Υδραγωγείο στην κοινότητα Χρυσοχού, πραγματοποιεί σήμερα η  Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε στενή συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο από την αρχή των εργασιών της σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα για τη συμφιλίωση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, εργασίες οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο  Νερόμυλος / Υδραγωγείο είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα που αποτελείται από διάφορες δομές διαφόρων περιόδων κατασκευής με ειδική πολιτιστική σημασία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι εργασίες, που υλοποιήθηκαν από το UNDP, ξεκίνησαν- όπως αναφέρεται –  τον Ιούλιο του 2015 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016, με κύριο στόχο την αποκατάσταση των πέτρινων κτισμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω πιθανή κατάρρευση.

Όλα τα έργα έχουν γίνει με σεβασμό και διατήρηση στον αυθεντικό χαρακτήρα και την ταυτότητα του αρχικού κτιρίου.

Σημειώνεται πως μέχρι  τα μέσα του 20ου αιώνα οι νερόμυλοι αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής στην κυπριακή ύπαιθρο. Οι νερόμυλοι ήταν τόποι κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Σήμερα, διατηρημένα και αποκαταστημένα, τα μνημεία ,προστίθεται στην ανακοίνωση, μπορούν να επιστρέψουν για να έχουν έναν ισχυρό ρόλο στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ανθρώπων.

Ειδικότερα, οι εργασίες συντήρησης στο Νερόμυλο και Υδραγωγείο περιλάμβαναν: αποκατάσταση των πέτρινων τοίχων συμπεριλαμβανομένης της επισκευής των κατεστραμμένων τειχών και συναρμολόγηση των μυλόπετρων˙ απομάκρυνση της βλάστησης που προκαλεί ζημιά και ψέκασμα με κατάλληλα υλικά για την πρόληψη μελλοντικής (επανα)φύτρωσης˙ αποκατάσταση της στέγης˙ εγκατάσταση νέας πόρτας˙ κατασκευή νέου τοίχου υποστήριξης για το υδραγωγείο˙ αποκατάσταση πέτρινων σκαλοπατιών˙ διατήρηση και προστασία των υφιστάμενων υλικών (πέτρα και ξύλο) του μηχανισμού του μύλου και της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων.

Ο πάνω όροφος του σπιτιού των υδρομυλωνάδων έχει επίσης αποκατασταθεί, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης πορτών και παραθύρων.

Τα έργα έχουν χρηματοδοτηθεί πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το ποσό περίπου των 107.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Νερόμυλος / Υδραγωγείο είναι το τρίτο έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά που ολοκληρώνεται στη περιοχή της Πάφου μετά το Χαμάμ της Πάφου και το Τζαμί στην Ευρέτου (ολοκληρώθηκε το 2015).

Στην περιοχή της Πάφου προετοιμάζονται νέα σχέδια επίσης για το Χαμάμ (κοντά στο τάφο του Χασάν Αγά), για το μιναρέ του τζαμιού Ebubekir και για τα δύο τζαμιά στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Ιωάννη.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ