20.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ: Πάνω από 1.500 φωλιές χελωνών φέτος μέχρι στιγμής

Με πάνω από 1.500 φωλιές θαλάσσιων χελωνών (Πράσινων και Καρέττα) στην Κύπρο μέχρι στιγμής φέτος, το πρόγραμμα προστασίας που εφαρμόζεται στο νησί εδώ και δεκαετίες φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών Μελίνα Μάρκου σημειώνει ότι το πρόγραμμα θεωρείται από τα καλύτερα στη Μεσόγειο.


Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για το έργο που επιτελεί το Τμήμα Αλιείας η κ. Μάρκου αναφέρει ότι το πρόγραμμα, το οποίο άρχισε από το 1978, εφαρμόζεται κάθε χρόνο από τον Μάιο ως το Οκτώβρη και καλύπτει τις παραλίες της προστατευόμενης περιοχής της Λάρας – Τοξεύτρας, την περιοχή Natura 2000 όπου βρίσκεται η Πόλις – Γιαλιά αλλά και την υπόλοιπη Κύπρο, όπου έχει σποραδική ωοτοκία.

Μέχρι στιγμής πάνω από 1.500 φωλιές χελωνών φέτος
———–

Η ταχύτητα σκοτώνει

«Το 2015 είχαμε περίπου 1.260 φωλιές και για την Πράσινη και για την Καρέττα», αναφέρει σε ερώτηση για τον αριθμό των χελωνών τα τελευταία χρόνια.

Προσθέτει ότι «το 2016 μέχρι τώρα, με την περίοδο να μην έχει τελειώσει ακόμη, οι φωλιές είναι πάνω 1.500».

Η κ. Μάρκου σημειώνει ότι «και για τις δύο χελώνες έχουμε μια αύξηση φωλιοποίησης». Στις πράσινες τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση αυξομείωση, ενώ η Καρέτα δείχνει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνει.

Σε ερώτηση που οφείλεται η αύξηση απαντά «στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται». Η αύξηση, εξηγεί, «φαίνεται μετά από 20 με 25 χρόνια που λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής μιας χελώνας». Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των χελωνών σε κάθε φωλιά λέει ότι συνήθως βγαίνουν 80 – 100 χελωνάκια ανά φωλιά.

Ενημερώνει παράλληλα ότι στις παραλίες της Κύπρου αναπαράγονται δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta).

Στη Μεσόγειο, αναφέρει, οι Πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία. Η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και σε πιο μικρούς αριθμούς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ίδια στη λίστα του IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), η χελώνα Καρέττα (Caretta caretta) χαρακτηρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως vulnerable (ευάλωτη) ενώ η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) ωςendangered (απειλείται με εξαφάνιση).

Έχουμε τις πιο πολλές αυξήσεις σε ολόκληρη τη Μεσόγειο
————–

Σε ερώτηση για το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Κύπρος, η Λειτουργός του Τμήματος Αλιείας αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα στη Μεσόγειο προστασίας και διαχείρισης των θαλάσσιων χελωνών». Σύμφωνα με την ίδια επιλέγηκε ανάμεσα στα καλύτερα προγράμματα προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν στην λίστα Natura 2015 Award Finalists.

«Έχουμε τις πιο πολλές αυξήσεις σε χελώνες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο», σημειώνει. Γι αυτό, προσθέτει, «όταν πάμε στο εξωτερικό η Κύπρος χρησιμοποιείται ως παράδειγμα».

Ακολουθούν πίνακες με την αυξητική τάση των χελωνών τις τελευταίες δεκαετίες:

Καρέττα

88488405_Caretta-Caretta

Πράσινη Χελώνα

1405616866725557847
Η κ. Μάρκου επισημαίνει επίσης ότι δύο Κύπριοι εμπειρογνώμονες ο Ανδρέας Δημητρόπουλος και η Μυρούλα Χατζηχριστοφόρου είναι οι συγγραφείς του βιβλίου «Οδηγός για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας στη Μεσόγειο» (Manual on Marine Turtle Conservation in the Mediterranean) το οποίο, όπως αναφέρει, χρησιμοποιείται από τις Μεσογειακές χώρες στις οποίες παρουσιάζεται φωλεοποίηση των χελωνών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που υλοποιείται το πρόγραμμα διευκρινίζει ότι «για το πρόγραμμα της περιοχής Λάρα -Τοξεύτρα και Πόλις – Γιαλιά έχει κατακυρωθεί προσφορά από το Τμήμα Αλιείας σε εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υλοποιούν το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών».

Πέραν τούτου, προσθέτει, το προσωπικό του Τμήματος Αλιείας ανά πάσα στιγμή μετά από πληροφόρηση μεταβαίνει επιτόπου και λαμβάνει μέτρα προστασίας της φωλιάς. «Αν είναι σε τουριστική περιοχή μπορεί η φωλιά να μεταφερθεί στη Λάρα, ή αν είναι σε περιοχή που δεν κινδυνεύει τότε τοποθετείται προστατευτικό κλουβί», λέει.

Παράλληλα, προσωπικό του Τμήματος Αλιείας διενεργεί επιθεωρήσεις κατά διαστήματα στις προστατευόμενες παραλίες για να διασφαλίζει ότι εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία, συμπληρώνει.

Βοηθήστε μας να προστατέψουμε τις χελώνες
————-

Η κ. Μάρκου καλεί το κοινό να βοηθήσει στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών, επικοινωνώντας με το Τμήμα Αλιείας σε περίπτωση θεάσεων χελωνών ή/και φωλιών τους, για καταγραφή τους στην βάση δεδομένων που υπάρχει.

«Στοιχεία όπως η ημερομηνία (και ώρα, αν είναι δυνατόν) και η περιοχή που εντοπίστηκε η φωλιά είναι σημαντικά, έτσι ώστε το εκπαιδευμένο προσωπικό του ΤΑΘΕ να μπορεί να ελέγξει την πιθανή φωλιά και να λάβουν μέτρα για την προστασία της», αναφέρει.

Οι πολίτες μπορούν επικοινωνήσουν με το Τμήμα, καλώντας στο: 22807835 ή 22807841 ή στέλνοντας email στο: [email protected] .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ