32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Οι νέοι της Πάφου έχουν άποψη! “Κάτω Πάφος: Θυσία στο βωμό της ανάπτυξης”

Η ζωή και η επιβίωση  του ανθρώπου από την αρχή της παρουσίας του στη γη είναι συνυφασμένη με το περιβάλλον. Γη, αέρας, δάση, βουνά και θάλασσες είναι απαραίτητα στοιχεία για τη διατροφή και τη διασφάλιση της ύπαρξης του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο άνθρωπος, σαγηνευμένος από το όραμα για ευμάρεια και υλική απόλαυση, δεν δίστασε να αναπτύξει μια εγωκεντρική νοοτροπία, θυσιάζοντας το φυσικό περιβάλλον στον βωμό της οικονομικής ανάπτυξης.

Από την παράλογη αυτή ανθρώπινή συμπεριφορά δεν μπορούσε να ξεφύγει και η περιοχή της Κάτω Πάφου, το <<διαμάντι>> του νησιού μας, όπως πολλοί συνήθιζαν να την αποκαλούν. Σημείο αναφοράς από τα πανάρχαια χρόνια, ξεχωριστός τουριστικός προορισμός τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες, που επιλέγουν κάθε χρόνο να χαλαρώσουν στο μαγευτικό τοπίο, να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα και να ηρεμήσουν με ατέλειωτες βόλτες στο παραλιακό μέτωπο μέχρι το μεσαιωνικό κάστρο και τον φάρο, ανακαλύπτοντας τη μαγεία της φύσης.

Δυστυχώς όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικές αλλαγές ή καλύτερα αλλοίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η οικονομική ανάπτυξη αφήνει παντού τα σημάδια της. Μόλυνση, ρύπανση, άναρχη δόμηση, ηχορύπανση είναι μερικά από αυτά.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναμφίβολα, μια πρωταρχική επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον καθίσταται η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής στη Κάτω Πάφο. Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλείται από την έλλειψη οικολογικής συνείδησης των ντόπιων και των ξένων τουριστών, που αφήνουν παντού τα σκουπίδια και τα απόβλητα τους. Επιπρόσθετα, μολύνεται η θάλασσα από μηχανέλαια που αδειάζουν οι ψαρόβαρκες και τα θαλάσσια οχήματα.

Ταυτόχρονα, η αλλοίωση του οικοσυστήματος στις παραθαλάσσιες περιοχές αποτελεί μια δεύτερη επίπτωση. Στο δια ταύτα , αυτό που προκαλείται λόγω της οικοδόμησης των ξενοδοχείων και των νέων τουριστικών μονάδων. Κατόπιν, η αλίευση και γενικά η ανθρώπινη δραστηριότητα επιδεινώνουν το πρόβλημα. Επί παραδείγματι, τα θαλάσσια αθλήματα κινούνται ανεξέλεγκτα σε προστατευόμενες περιοχές με αποτέλεσμα η θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από την άλλη, στο ανθρωπογενές περιβάλλον αναδεικνύεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση και η ηχορύπανση. Ειδικότερα, η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στο κέντρο της πόλης και της Κάτω Πάφου, λόγω δουλειάς ή αναζήτησης καλύτερης ζωής, εντείνει το πρόβλημα. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε το συσσωρευμένο θόρυβο και την οχληρία που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η διασκέδαση στα νυχτερινά κέντρα έως τις πρωινές ώρες.

Εύκολα διαπιστώνει κανείς πως και η αύξηση της εγκληματικότητας εντείνει το πρόβλημα. Επί της ουσίας έχει παρατηρηθεί πως τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στο μέγιστο βαθμό. Αυτό οφείλεται στην ξενοφοβία των ντόπιων προς τους τουρίστες γιατί τους θεωρούν υπεύθυνους για την αλλοίωση της κουλτούρας, των εθίμων και ηθών μας. Επίσης, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται η εγκληματικότητα.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις ωφέλειες που αποκομίζει η πόλη μας από τον τουρισμό, είτε αυτές είναι οικονομικές είτε είναι πολιτισμικές. Ο τουρισμός μας ενώνει με τον υπόλοιπο κόσμο, μας φέρνει σε επαφή με νέες ιδέες και αντιλήψεις. Στο χέρι μας είναι να τις αξιοποιήσουμε σωστά. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ή να συμβάλουμε στην αλλοίωση του χαρακτήρα της πόλης μας.

Η Κάτω Πάφος εκπέμπει σήμα κινδύνου! Καιρός λοιπόν για αφύπνιση. Η πολιτεία, η κοινωνία, οι αρμόδιες αρχές αλλά και ο καθένας από εμάς πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα. Διάφοροι φορείς όπως το σχολείο και η οικογένεια να καλλιεργήσουν στους πολίτες περιβαλλοντική συνείδηση. Η πολιτεία να εφαρμόσει νόμους για την παραδειγματική τιμωρία όσων εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος .

Ομάδα μαθητών μελέτης-έρευνας για το Πρόγραμμα Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Λυκείου Αγ. Νεοφύτου Πάφου:

Νεοφύτου Κωνσταντίνα, Μποσμαλή Μαρία, Χ’ Σοφοκλέους Αύρα, Χ’ Ευτυχίου Χρίστος, Αντωνίου Μαρία.

Υπεύθυνος καθηγητής: Δρ. Παντελής Σπύρου, καθηγητής βιολόγίας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ