23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: 5αστερο ξενοδοχείο 14 ορόφων και δίδυμοι πύργοι 11 ορόφων στη Γεροσκήπου

Την κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου 220 δωματίων και condos με σπα που θα επεκτείνεται στους 14 ορόφους, καθώς και δίδυμους 11ώροφους οικιστικούς πύργους 122 διαμερισμάτων προβλέπουν οι σχεδιασμοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τη μεγάλη ανάπτυξη στον Δήμο Γεροσκήπου.

Το όλο έργο εκτιμάται ότι θα κοστίσει €100 εκατ. Αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών και η έκδοση της σχετικής άδειας οικοδομής για να αρχίσουν τα έργα, με το ξενοδοχείο να προβλέπεται να ολοκληρωθεί δυόμιση χρόνια αργότερα, ενώ οι πύργοι στα δύο χρόνια.

Προς το παρόν, παγώνουν οι σχεδιασμοί για το τεχνητό νησί που θα αποτελείται από ξενοδοχειακές μονάδες, οικίες και μαρίνα 500 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εν λόγω ανάπτυξη θα εξεταστούν την προσεχή Τρίτη από την Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, απαιτούνται περίπου 2.000 άτομα προσωπικό κατά την κατασκευή και κατά μέσο όρο 150 άτομα θα βρίσκονται στο εργοτάξιο ανά πάσα στιγμή.

Ο μελετητής του έργου Άγις Ιακωβίδης, Διευθυντής της  I.A.CO Ltd, αναφέρει στην Προκαταρκτική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΠΕΕΠ) ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη έχει ως στόχο την παροχή μιας πολυτελούς και αποκλειστικής τουριστικής ανάπτυξης με σκοπό την προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών υψηλού επιπέδου και την παροχή υπηρεσιών τελευταίας τεχνολογίας στον τομέα της φιλοξενίας και του λιανικού εμπορίου. Ο αναπτυξιακός φορέας στοχεύει στη δημιουργία μιας ανάπτυξης μικτών χρήσεων, στην οποία βασικές λειτουργίες θα αποτελούν ένα πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο (Diamond Essence Hotel) και οικιστικά διαμερίσματα σε δύο πύργους (Amethyst & Aquamarine Residential Towers).

Για την εξασφάλιση μέγιστης άνεσης και υπηρεσιών στους κατοίκους, το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει αίθουσες χορού, αίθουσες συσκέψεων, μπαρ και εστιατόρια, εκθεσιακό χώρο καθώς επίσης και εσωτερικό σπα, τα οποία θα λειτουργούν ολόχρονα. Η ανάπτυξη καλύπτει έκταση περίπου 7,5 εκταρίων.

Σύμφωνα με τον μελετητή, η Επαρχία Πάφου προσφέρει ένα εντυπωσιακό τοπίο και μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου αρχαίων ιστορικών μνημείων μερικά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO καθώς επίσης και ένα ελκυστικό λιμάνι.
Εκτιμάται ότι η πολιτιστική δραστηριότητα στην Πάφο αναμένεται να αυξηθεί μετά την ανάδειξή της από την ΕΕ ως Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017. Κατά συνέπεια, η περιοχή του έργου παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης τουρισμού λόγω του ιστορικού, πολιτιστικού και γραφικού υποβάθρου, καθώς επίσης και λόγω της σύνδεσης της περιοχής με το Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου.

ΜΕ 220 ΔΩΜΑΤΙΑ/ΣΟΥΙΤΕΣ ΚΑΙ CONDOS

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από τρεις πύργους (ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με 220 δωμάτια/σουίτες και condos, και δύο οικιστικούς πύργους με 122 διαμερίσματα). Το ξενοδοχείο θα περιλαμβάνει και κέντρο σπα το οποίο θα προσφέρει αποκλειστικά πακέτα θεραπείας. Περιλαμβάνεται υπόγειος χώρος στάθμευσης 425 θέσεων.
Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από 220 δωμάτια/σουίτες περιλαμβανομένων και condos, ενώ κάθε οικιστικός πύργος θα αποτελείται από 61 διαμερίσματα. Καθώς το αεροδρόμιο δημιουργεί φυσικούς περιορισμούς όσον αφορά στο ύψος των κτιρίων, το ξενοδοχείο έχει σχεδιαστεί ώστε να περιλαμβάνει 14 ορόφους συμπεριλαμβανομένου ισογείου και υπογείου, ενώ οι δύο πύργοι θα έχουν 11 ορόφους, ισόγειο και υπόγειο
αντίστοιχα, ικανοποιώντας έτσι τους σχετικούς πολεοδομικούς κανονισμούς.

Τι θα περιλαμβάνουν οι δύο πύργοι

Όσον αφορά στους δύο πανομοιότυπους οικιστικούς πύργους, στο υπόγειο θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι όπως μπαρ με ποτά και αναψυκτικά, γυμναστήριο, σαλόνι ομορφιάς, πισίνα και σπα. Στους πρώτους πέντε ορόφους ανά πύργο και όροφο θα περιλαμβάνονται δύο στούντιο, δύο διαμερίσματα 1ος υπνοδωματίου και τέσσερα διαμερίσματα 2 υπνοδωματίων. Από τον 6ο μέχρι και τον 10ο όροφο θα υπάρχουν τέσσερα διαμερίσματα 3ων υπνοδωματίων ανά πύργο και όροφο, ενώ στον 11 όροφο ένα ρετιρέ. Στο ξενοδοχείο στους πρώτους έξι ορόφους θα κτιστούν δωμάτια/ σουίτες και σπα, από τον 7ο μέχρι και τον 12ο όροφο condos, στον 13ο θα έχει επιπλέον εστιατόριο και παιδότοπο, ενώ στον 14ο πισίνα.

Δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε νερό

Στην Προκαταρκτική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον υπάρχουν αναφορές για τα θέματα διαχείρισης νερού που δυνατό να προκύψουν κατά το στάδιο εκσκαφής και κατασκευής του υπογείου, αλλά και λειτουργίας του έργου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, στο παρόν στάδιο οι διαθέσιμες πηγές νερού που διαχειρίζεται το ΤΑΥ δεν είναι σε θέση να καλύψουν άμεσα νέες ανάγκες στην τουριστική περιοχή Γεροσκήπου που θα προκύψουν από το έργο Eden City. Με βάση τους σχεδιασμούς απαιτούνται 4.706.646 κ.μ. νερού ετησίως για ύδρευση, 17.379,3 κ.μ. ετησίως για άρδευση των χώρων πρασίνου με δέντρα, τους θάμνους και του γρασιδιού. Τέλος, απαιτούνται 1.036,7 κ.μ. νερό ετησίως για αναπλήρωση των πισίνων. Η ημερησία κατανάλωση για σκοπούς ύδρευσης είναι 220,5 κ.μ., για άρδευση 47,5 κ.μ. και για πισίνες 2,9 κ.μ.

Για τον λόγο αυτό, θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες από το ΤΑΥ για εκτέλεση των απαιτούμενων έργων για ικανοποίηση των αναγκών της ανάπτυξης με την ανάλογη συνεισφορά των αιτητών. Το ΤΑΥ επιφυλάσσεται να επιβάλει όρους κατά την αδειοδότηση του εν λόγω έργου.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, νερό θα παρέχεται από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων μέσω του Αρδευτικού Έργου Πάφου, το οποίο είναι κατάλληλο και για κατασκευαστικούς σκοπούς. Ο Δήμος Γεροσκήπου θα καλύπτει τις υδρευτικές ανάγκες καθώς το προτεινόμενο έργο εμπίπτει στα διοικητικά του όρια.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΤΑΥ, πρέπει να κατασκευαστεί ένα δευτερεύον δίκτυο άρδευσης το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης. Όσον αφορά στις πισίνες, το νερό θα προέρχεται από την επεξεργασία του νερού άρδευσης. Σύμφωνα με το ΤΑΥ, η χρησιμοποίηση νερού άρδευσης και η κατασκευή δευτερεύον δικτύου άρδευσης, θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων νερού ύδρευσης.

Επίσης σημειώνεται ότι λόγω της ανάγκης αποστράγγισης του υπόγειου νερού κατά το στάδιο εκσκαφής και κατασκευής των υπόγειων χώρων της ανάπτυξης, εκτιμάται ότι το παραχθέν νερό θα είναι τέτοιας ποσότητας και ποιότητας που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για κάλυψη των υδατικών αναγκών τόσο κατά το στάδιο κατασκευής όσο και κατά το στάδιο λειτουργίας του έργου (π.χ. για σκοπούς άρδευσης ή αναπλήρωσης του νερού των κολυμβητικών ή άλλων δεξαμενών).

Για την εκτίμηση του κυκλοφοριακού φόρτου, εκπονείται Μελέτη Εκτίμησης Κυκλοφοριακών Επιπτώσεων σε πλήρη συνεννόηση με το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Όσον αφορά στη διαχείριση της περίσσειας ποσότητας των αποβλήτων εκσκαφής, αναφέρεται ότι κατόπιν λεπτομερέστερων εκτιμήσεων που αναφέρονται στη νέα ΠΕΕΠ υπολογίζεται ότι το εκσκαφέν υλικό δύναται να αξιοποιηθεί σχεδόν πλήρως στο έργο.

Εκτός Natura η ανάπτυξη

Η περιοχή της προτεινόμενης ανάπτυξης δε φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας ή πανίδας, ή κάποιο σημαντικό οικότοπο σύμφωνα με την Οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Παρόλα αυτά, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σημαντικές περιοχές όσον αφορά στη διατήρηση της φύσης. Συγκεκριμένα, τρείς περιοχές του Δικτύου Natura 2000 υπάρχουν πλησίον των ορίων του τεμαχίου της προτεινομένης ανάπτυξης.

Η «Θαλάσσια Περιοχή Μουλιά (CY4000006)» είναι θαλάσσια περιοχή Τόπου Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) (Site of Community Interest –SCI) και βρίσκεται περίπου 0,8km νότια των ορίων της ανάπτυξης, ενώ η περιοχή «Εκβολές Ποταμών Έζουσας, Ξερού και Διαρίζου (CY4000018)» είναι Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (Special Protection Area – SPA) και βρίσκεται περίπου 1,5km στα ανατολικά. Η περιοχή «Φάρος Κάτω Πάφου (CY4000013)» είναι ταυτόχρονα ΤΚΣ και ΖΕΠ και βρίσκεται σε απόσταση 3,2km δυτικά της περιοχής μελέτης.

Κάθε μία από τις εν λόγω περιοχές φιλοξενεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, οικοτόπους και/ή είδη πτηνών εθνικής και κοινοτικής σημασίας και για αυτό συμπεριλήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε ένας τεχνητός ύφαλος στην εγγύς θαλάσσια περιοχή, κοντά στους Βράχους Μουλιά και έχει οριοθετηθεί μία περιοχή προστασίας βιοποικιλότητας αλλά και του υφάλου του ίδιου, αλλά και ενίσχυση του αποικισμού του με θαλάσσια είδη.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ