23.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Ξαναπρωτοπορεί η Πάφος! Αποκτά το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στην Κύπρο – Έξυπνη η Πάφος!!! [φωτογραφίες]

Το συμβόλαιο για την προμήθεια του πρώτου ηλεκτροκίνητου λεωφορείου στην Κύπρο και την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων υπέγραψε σήμερα ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος με την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.

Το συνολικό ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 259.777 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα ECORouTs, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Πάφου. Το λεωφορείο, μαζί με τον σταθμό φόρτισης, θα παραδοθεί και θα τεθεί σε λειτουργία εντός 4 μηνών.

Μιλώντας κατά την υπογραφή του συμβολαίου, ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε ως σημαδιακή και συμβολική τη μέρα αυτή, αφού η Τοπική Αρχή θα αποκτήσει το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στην Κύπρο, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με μηδενικούς ρύπους και κάλεσε άλλους Δήμους, Οργανισμούς και εταιρείες να πράξουν το ίδιο. Ο κύριος Φαίδωνος επεσήμανε ότι η αγορά και κυκλοφορία του εν λόγω οχήματος εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου για μετατροπή της Πάφου σε «έξυπνη και ψηφιακή πόλη» και σημείωσε ότι σε επόμενο στάδιο ο Δήμος θα φροντίσει ώστε ο σταθμός φόρτισης να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια προκειμένου το όλο project του ηλεκτρικού λεωφορείου να είναι σε απόλυτο βαθμό φιλικό προς το περιβάλλον.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτό όχημα, 22 θέσεων και με πρόσβαση για ΑΜΕΑ, θα πραγματοποιεί δύο ειδικές «πράσινες διαδρομές» των 5 και 4 χιλιομέτρων αντίστοιχα, που σχεδιάστηκαν ειδικά για την ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων της πόλης και θα είναι δωρεάν για τo κοινό.

Οι κυκλικές αυτές διαδρομές θα διεξάγονται σε τμήμα του ιστορικού κέντρου της Πάφου και τμήμα της τουριστικής παραλιακής περιοχής Κάτω Πάφου και θα περιλαμβάνουν τα κύρια ιστορικά μνημεία και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι ‘πράσινες’ αυτές διαδρομές δεν αποσκοπούν στην μαζική μεταφορά επιβατών αλλά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης για τουριστική κυρίως αξιοποίηση και ενημέρωση των επισκεπτών.

Οι σηματοδοτημένες στάσεις του λεωφορείου θα λειτουργούν με σύστημα τηλεματικής, όπου μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων και μέσω διαδικτυακής εφαρμογής θα ενημερώνεται ο επισκέπτης για την άφιξη του λεωφορείου, καθώς και για τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν το συγκεκριμένο σημείο από το οποίο διέρχεται.

Το έργο ECORouTs υλοποιείται στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020». Έχει συνολικό προϋπολογισμό €1.262.200,00 εκ των οποίων το ποσό των 336.000,00 € αντιστοιχεί τον Δήμο Πάφου. Στο έργο συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Ηρακλείου, Χανίων και Αραδίππου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ