18.9 C
Paphos
Saturday, May 4, 2024

Ξέρετε ότι η Πάφος έχει 6 ερειπωμένα χωριά; Διαβάστε ποιά είναι [φωτογραφίες]

Τα ερειπωμένα χωριά της Πάφου...

Πολλά χωριά στην Κύπρο είναι εγκαταλελειμένα και ερειπμένα εδώ και χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά είναι στην Πάφο. Διαβάστε ποιο κάτω ποιά είναι.

Σουσκιού 
Το χωριό Σουσκιού βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από τα Κούκλια. Πρόκειται για μικρό τουρκοκυπριακό χωριό το οποίο ήταν ιδιαίτερα γνωστό για το ‘Παναίριν της Σουσκιούς’ φράση η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά σήμερα για κάποιον ο οποίος φαίνεται ή φέρεται αστείος ή κάνει ανόητες πράξεις. Το όνομα Σουσκιού προέρχεται από την τουρκική λέξη Susuz που σημαίνει διψασμένος και αυτό εξαιτίας της ανομβρίας που επικρατούσε, ίσως, στην περιοχή. Το χωριό εγκαταλείφθηκε το 1974 ενώ πρόσφατα στην περιοχή βρέθηκαν ευρήματα που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ.


Φωτογραφία livetrips.gr

Η ταχύτητα σκοτώνει

Φοίνικας 
Ο Φοίνικας είναι ένα από τα πιο γνωστά εγκαταλελειμμένα χωριά της Κύπρου. Βρίσκεται κατά μήκος του φράγματος του Ασπρόγκρεμου στην επαρχία Πάφου 3 περίπου χιλιόμετρα από την Αναρίτα. Οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού ήταν Τουρκοκύπριοι και το 1974 το εγκατέλειψαν. Επί Φραγκοκρατίας το χωριό ονομαζόταν “Commandaria Della Finicha” αφού σύμφωνα με τον μύθο στο χωριό υπήρχε ένας Φοίνικας. Το χωριό είναι γνωστό και ως ‘βυθισμένο’ αφού μερικά από τα κτίσματά του είναι μισοβυθισμένα στο νερό εξαιτίας του φράγματος.

Image result for Παλιά Θελέτρα

Παλιά Θελέτρα
Το χωριό που βρίσκεται κοντά στο Στρουμπί και τον Κάθηκα εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού και οι κάτοικοι έχτισαν ξανά τα Νέα Θελέτρα στον λόφο πάνω από την παλιά κοινότητα.

Image result for χωριό σάραμα

Σάραμα
Το Σάραμα βρίσκεται στην επαρχία Πάφου κοντά στα χωριά Λυσός και Φιλούσα. Οι κάτοικοί του ήταν Τουρκοκύπριοι και λέγεται πως καταστράφηκε από σεισμό. Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε ότι λόγω καταστροφής των σπαρτών τους το 1879, πολλοί κάτοικοί του το εγκατέλειψαν.

Μελάνδρα 
Ακόμα ένα μικτό χωριό της επαρχίας Πάφου που είναι σήμερα ερειπωμένο. Οι φήμες λένε ότι καταστράφηκε από βομβαρδισμό. Το μόνο που στέκει σήμερα είναι η χριστιανική εκκλησία και το τζαμί που βρίσκονται δίπλα δίπλα.

Ευρέτου 
Το χωριό Ευρέτου βρίσκεται στις όχθες του ομώνυμου φράγματος στην επαρχία Πάφου κοντά στο Σάραμα. Ήταν ακόμα ένα Τουρκοκυπριακό χωριό της Κύπρου το οποίο ερημώθηκε μετά το 1974.

Πληροφορίες από Timeoutcyprus

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ