26.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Ναυτική παρενόχληση σκάφους από τουρκική φρεγάτα ανοικτά του Ακάμα

Φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού παρενόχλησε προχθές ερευνητικό πλοίο στα ανοικτά του Ακάμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, η τουρκική φρεγάτα «Κελί Μπολού» έσπευσε στην περιοχή, δώδεκα ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα, και προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαια πλοίο, το οποίο διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τη φρεγάτα μέσω ασυρμάτου επικοινώνησαν με το ερευνητικό και ζήτησαν από τον καπετάνιο να εγκαταλείψει την περιοχή επειδή, όπως προκλητικά ισχυρίσθηκαν, είναι τουρκική θάλασσα. Ισχυρίσθηκαν ότι το ερευνητικό παραβίαζε «την τουρκική περιοχή».

Το πλοιάριο αναγκάσθηκε να αποχωρήσει μετά τις προειδοποιήσεις που εξέπεμψαν οι Τούρκοι από τη φρεγάτα. Η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E». Η γραμμή αυτή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το προχθεσινό περιστατικό κρίνεται σοβαρό για μια σειρά λόγους. Πρώτο, γιατί η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι επιμένει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερο, η πρόκληση γίνεται μεσούσης της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Τρίτο, οι τουρκικές προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου επανέρχονται μετά και τον τρίτο γύρο αδειοδότησης αλλά και τις κινήσεις που γίνονται από τη Λευκωσία στο πεδίο της Ενέργειας (συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα με Αίγυπτο).

Πηγή: http://www.philenews.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ