22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Μόνιμο αδυνάτισμα μια για πάντα! Γίνεται; [της Έυης Γιαλλούρη]

Έχετε αποφασίσει πως πρέπει να χάσετε κάποια κιλά πολύ γρήγορα.  Στοχεύετε στην απώλεια μέχρι και 8 κιλών σε ένα μήνα ‘αρχίζοντας δίαιτα’ για γρήγορο αποτέλεσμα.  Στο μυαλό σας έχετε σαν στόχο μόνο την απώλεια βάρους, έτσι είστε αποφασισμένοι πως θα πιεστείτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να χαθούν τα κιλά.

Αυτό το σχέδιο έχουμε οι πλείστοι στο μυαλό μας κάθε φορά που νιώθουμε ότι δεν πάει άλλο και πρέπει να χάσουμε κιλά.  Τις περισσότερες φορές εφαρμόζουμε ανορθόδοξες δίαιτες, με αποτέλεσμα την απώλεια κυρίως υγρών, μυϊκής μάζας και λιγότερου λίπους. Αυτός ο τρόπος αδυνατίσματος δεν είναι μόνιμος αφού δεν βοηθά στην αλλαγή συνηθειών διατροφής και πολύ γρήγορα αυτά τα κιλά επανακτώνται αφού μόλις χάσουμε τα κιλά, ξαναεπιστρέφουμε στις παλιές μας συνήθειες (τις περισσότερες φορές βάζουμε και περισσότερα κιλά).

Τρεις στόχους που πάντα παραβλέπουμε στις προσπάθειες μας για απώλεια βάρους:
1. Η επιτυχία της απώλειας βάρους εξαρτάτε κατά πολύ από την ετοιμότητα σας και την  θέληση για αλλαγές στην διατροφή σας. Αρχίστε με 1-2 αλλαγές στις συνήθειες σας και αυξήστε τις αλλαγές κάθε 10-15 ημέρες.

Η ταχύτητα σκοτώνει
  1. Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους. Η απώλεια βάρους δεν είναι ακατόρθωτη, συνήθως οι στόχοι που θέτουμε αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να τους πετύχουμε είναι αδύνατοι για μόνιμη απώλεια βάρους. Ρεαλιστικός στόχος θα είναι η απώλεια 0.5-1κιλό την βδομάδα για απώλεια λίπους και όχι υγρών.
  2. Ο στόχος για μόνιμο αδυνάτισμα δυστυχώς δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε μία μέρα και κυρίως χωρίς να ακολουθηθεί ένα πρόγραμμα διατροφής που να είναι εξατομικευμένο σύμφωνα με την ηλικία, το φύλο, την κατάσταση της υγείας, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές και γευστικές προτιμήσεις σας. Η αλλαγή συνηθειών διατροφής είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο αφού βήμα-βήμα μελετούμε τις συνήθειες μας που περιλαμβάνουν όχι μόνον το τι και το πόσο τρώμε αλλά και τη σχέση μας με το φαγητό, που τρώμε, ποιες ώρες τρώμε κτλ. Η προσπάθειά σας θα πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που πιθανόν να χάνεται τον έλεγχο.

Μπορείτε να αρχίστε με 3 βασικές αλλαγές:
1. Εντάξτε την κατανάλωση πρωινού στην καθημερινότητα σας.  Εμπλουτίστε το πρωινό με φυτικές ίνες αλλά αποφύγετε το λίπος και τη ζάχαρη.  Μερικές εύκολες και γρήγορες ιδέες πρωινού αποτελούν τα δημητριακά προγεύματος ολικής άλεσης με γάλα άπαχο ή ψωμί ολικής άλεσης με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα ή αυγό.

  1. Μικρά συχνά γεύματα. Μας κρατάνε διαρκώς χορτάτους και έτσι δεν καταναλώνουμε περισσότερες ποσότητες στα κυρίως γεύματα.
  2. Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών. Το ½ μέρος του πιάτου σας θα πρέπει να αποτελείτε από λαχανικά ψημένα ή από σαλάτα.

Εφαρμόστε αυτά και διώξτε τα περιττά κιλά μια για πάντα!

 

Εύη Γιαλλούρη  

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc

Facebook page: Eat well with Evi

Tel: 96323155

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ