21.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Μυρίζουν αλκυονίδες μέρες – Θερμότεροι του κανονικού οι επόμενοι μήνες

Ο χειμώνας φέτος άργησε αλλά μπήκε δυναμικά, φέρνοντας αρκετές βροχές και χιόνια. Τα καιρικά αυτά φαινόμενα προκάλεσαν χαμόγελα αισιοδοξίας για ανατροπή των αρνητικών δεδομένων όσον αφορά τη λειψυδρία.

Μετά από αρκετές μέρες φαίνεται ότι ο καιρός θα μας κάνει ένα μικρό διάλειμμα καλοκαιρίας, τουλάχιστον για μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Φαίνεται ότι οι αλκυονίδες μέρες, δηλαδή οι μέρες Ιανουαρίου με αίθριο καιρό, θα είναι αυτές τις μέρες. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προκύπτει από την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Την ίδια ώρα, η τριμηνιαία εποχική πρόγνωση επιμένει για λίγες βροχές και πιο υψηλές μέσες θερμοκρασίες. Σημειώνεται ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι η εποχική πρόγνωση μεταφέρεται με κάθε επιφύλαξη, καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της φαίνεται να υπάρχει ήδη απόκλιση. Ενθαρρυντικά παραμένουν τα μηνύματα όσον αφορά τη ροή νερού στα φράγματα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα εμφανίζονται αυξημένες ψηλές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 9 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.
Αύριο και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Την Παρασκευή θα υπάρχουν περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό, αλλά και παροδικά αυξημένες, κυρίως μέσες και υψηλές, νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Όσον τη τριμηνιαία εποχική πρόγνωση για τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο που εκδίδεται κάθε μήνα από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας, προβλέπεται ότι γενικό θερμοκρασιακό χαρακτηριστικό της επόμενης τριμηνίας για την Κύπρο, αναμένεται ότι θα είναι οι πάνω από τις κανονικές για την περίοδο θερμοκρασίες (υψηλότερες κατά περίπου 1 με 2 βαθμούς Κελσίου), το οποίο αποτελεί θερμοκρασιακό χαρακτηριστικό και στις πλείστες γειτονικές περιοχές.
Σχετικά με το αθροιστικό ύψος βροχής, η εποχική πρόγνωση είναι απογοητευτική, αφού θα κυμανθεί κάτω από τα κανονικά επίπεδα, 50% με 75% του κανονικού, εκτός από τα δυτικά παράλια όπου θα είναι κοντά στα κανονικά.
Με λίγα λόγια, η περίοδος που εξετάζει η εποχική πρόγνωση θα είναι σχετικά θερμή για την εποχή και ξηρή, καθώς βροχόπτωση προβλέπεται ότι θα είναι αρκετά πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Θερμότεροι του κανονικού οι επόμενοι μήνες
Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση για τον κάθε μήνα ξεχωριστά, αναφέρονται τα εξής:
Ιανουάριος: Ο Ιανουάριος αναμένεται ότι θερμοκρασιακά θα είναι τουλάχιστο στην παραλιακή ζώνη θερμότερος του κανονικού κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου.

Το αναμενόμενο ύψος βροχής θα είναι απογοητευτικό για τον μήνα αφού θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού, όπως και η αθροιστική βροχή σ’ ολόκληρο το νησί. Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί το εξής. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Ιανουάριος έχει καλύψει ήδη το 66% της βροχόπτωσης του μήνα. Συνεπώς, για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, θα πρέπει να μην ρίξει ούτε σταγόνα τις επόμενες μέρες μέχρι το τέλος του μήνα.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες, μέχρι στιγμής καθόλου πιο θερμές δεν είναι είναι. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι οι προβλέψεις της εποχικής πρόγνωσης, μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη.

Φεβρουάριος: Aναμένεται και πάλι ότι θερμοκρασιακά θα είναι γενικά θερμότερος του κανονικού.

Το αναμενόμενο ύψος βροχής, συνεχίζει να είναι απογοητευτικό για τον μήνα, αφού και πάλι θα κυμανθεί

σε επίπεδα κάτω του κανονικού, έτσι που η αθροιστική βροχή σε ολόκληρο το νησί να μην υπερβεί το 75% της κανονικής, με εξαίρεση τα δυτικά παράλια όπου θα είναι κοντά στην κανονική.
Μάρτιος: Ο Μάρτιος, πρώτος μήνας της άνοιξης, αναμένεται και πάλι ότι θερμοκρασιακά θα είναι γενικά θερμότερος του κανονικού κατά 1 με 2 βαθμούς Κελσίου.

Το αναμενόμενο ύψος βροχής συνεχίζει να είναι απογοητευτικό, αφού θα κυμανθεί σε επίπεδα κάτω του κανονικού, έτσι που η αθροιστική βροχή στα νότια και ανατολικά να μην υπερβεί το 50% και στις υπόλοιπες περιοχές να μην υπερβεί το 75% της κανονικής, με εξαίρεση τα δυτικά παράλια όπου αναμένεται να είναι κοντά στην κανονική.

Eλπιδοφόρα η ροή στα φράγματα
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ενθαρρυντική παραμένει η ροή νερού στα φράγματα. Το τελευταίο τριήμερο μπήκαν στα φράγματα σχεδόν 2 εκατ. κ.μ. νερού, ενώ συνολικά για τον Ιανουάριο μέχρι χθες είχαν μπει 16,417 εκατ. Ποσότητα, υπερδιπλάσια σε σχέση με τη ροή συνολικά των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η συνολική ροή νερού από την 1η Οκτωβρίου έφτασε χθες τα 24,745 εκατ. κ.μ. νερού, εκ των οποίων τα 13,542 εισέρρευσαν στα φράγματα του Νοτίου Αγωγού. Τα φράγματα του Νοτίου Αγωγού, χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της ύδρευσης.

Πηγή: philenews.com [Γράφει: Φρίξος Δαλίτης]

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ