16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Μοναδικά γλυπτά στο πάρκο «Μύθων και Γλυπτικής» στη Γεροσκήπου – Αξίζει να το επισκεφθείτε

Τη βεβαιότητα ότι το πάρκο «Μύθων και Γλυπτικής» θα συμβάλει, με την ολοκλήρωση των εργασιών, στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της Γεροσκήπου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, εξέφρασε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό που ανέγνωσε εκ μέρους του Προέδρου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, κατά την τελετή εγκαινίων του πάρκου, ο Πρόεδρος ανέφερε παράλληλα ότι η πολιτεία στήριξε συνειδητά τον τομέα του πολιτισμού μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, παρά τις δυσκολίες κατά τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αναφέρθηκε στην υλοποίηση σειράς δράσεων και έργων για τον πολιτισμό, λέγοντας συγκεκριμένα ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναπτύξει εθνική πολιτική και προχωρεί στη διοικητική ανασυγκρότηση των δομών που διαχειρίζονται τα σχετικά με τον πολιτισμό θέματα.

Είπε ακόμη ότι έχουν εμπλουτιστεί τα προγράμματα χρηματοδότησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων και έχουν εξορθολογιστεί οι διαδικασίες τους.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, από το 2016, λειτουργεί το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο στοχεύει στην αρμονική πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και αστικών Κέντρων μέσα από πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου.

Πρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών και την περαιτέρω ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Κύπρο, έχει ετοιμαστεί σχέδιο κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία.

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι υλοποιούνται μια σειρά από σημαντικότατα έργα πολιτιστικής υποδομής που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τις πολιτιστικές δραστηριότητες του τόπου.

Ενδεικτικά ανέφερε την υπό εξέλιξη αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, τις κατασκευαστικές εργασίες αναδιαμόρφωσης της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης και την ολοκλήρωση της Στέγης Χορού Λευκωσίας και του Παπαδάκειου Δημοτικού Εικαστικού Κέντρου στη Λεμεσό.

Ακόμη, μίλησε για την υπό εξέλιξη ανακαίνιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του Αρχαιολογικού πάρκου Ιδαλίου, τις βελτιωτικές εργασίες του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου και του Αρχαιολογικού χώρου Κάτω Πάφου και τη δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη δημιουργία και αναβάθμιση σημαντικών πολιτιστικών υποδομών στην Πάφο, για την έμπρακτη στήριξη προς το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Πάφος 2017».

Ο θεσμός, συμπλήρωσε, στηρίχθηκε με χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ συγχάρηκε παράλληλα όλους όσοι συνέβαλαν ώστε η Πάφος να παρουσιάζει μέχρι σήμερα μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Το 2017 αποτελεί σημείο πολιτιστικής αναφοράς για την πόλη της Πάφου αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο» καθώς «ο Οργανισμός ‘Πάφος 2017’ υλοποιεί ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων πολυμορφικού χαρακτήρα, χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στις χώρες, στους λαούς και στους πολιτισμούς τους με βαθύτερο στόχο τον σεβασμό και την αποδοχή στο διαφορετικό, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε τέλος ότι πρωτοβουλίες όπως η αποψινή, διευρύνουν τους πολιτιστικούς ορίζοντες και αγκαλιάζουν απλόχερα την ανθρώπινη επικοινωνία ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτεχνικούς δημιουργούς εντός και εκτός συνόρων.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης παρουσιάστηκαν εκθέματα από «γλυκές δημιουργίες» 250 και πλέον μαθητών από επτά Δημοτικά Σχολεία της επαρχίας Πάφου, που συμμετέχουν στα Προγράμματα «Σχολεία εν Δράσει» και «Κοινωνικής Συμμετοχής» και τα οποία είναι ενταγμένα στο έργο του «Πάφος 2017» με την επωνυμία «Πάφος- Κήπος Γεύσεων».

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Γεροσκήπου και του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Πάφος 2017».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ