32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΤΑΠΑΚΟΥΔΗΣ: Απαράδεκτο καί καταδικαστέο το κόψιμο δέντρων από ανεύθυνους  σε χώρους πρασίνων.

Ο Μιχαλάκης Ταπακούδης συνέδεσε τη ζωή του με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Πάφου. Για πολλά χρόνια ο Μιχαλάκης Ταπακούδης εργάστηκε στον Δήμο Πάφου ως γεωπόνος και αφυπηρέτησε αφήνοντας πίσω του μια πλούσια δράση και προσφορά στο πράσινο της πόλης.


Σήμερα παρακολουθώντας απο κοντά αλλά όχι μέσα απο την υπηρεσία τις αποφάσεις που παίρνονται για το Πράσινο και τα δέντρα νομίζουμε είναι ο καταλληλότερος για να έχει άποψη για το τι γίνεται σωστά και τι λανθασμένα.

Ο κ. Ταπακούδης έστειλε μια επιστολή στο PafosPress.com την οποία δημοσιεύουμε πιο κάτω:

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποιος έδωσε την εντολή να κοπούν δύο ωραιότατα μεγάλα δέντρα με διάμετρο κορμού πέρα των 30 εκατοστών που είμαι σίγουρος, δεν γνώριζε καί τί δέντρα είναι.

  1. Το πρώτο ονομάζεται Μέλια αζετάραχ ( Μelia Azedaxah) κοινώς μαυρομάτα. Το δέντρο αυτό έχει ημισφαιρική κόμη και δύναται να φτάσει το ύψος τών 10 μέτρων. Ήταν φυτεμένο στο βάθος του χώρου πρασίνου της οδού Νεαπόλεως. Έχει άνθη ιώδη, έχουν άρωμα και θυμίζουν πασχαλία. Ανθίζουν Μάιον – Ιούνιο – Ιούλιο καί έχει εύρος ανθοφορίας 20 – 30 ημέρες. Ο καρπός του είναι κιτρινωπός, διαρκεί πολλούς μήνες καί είναι διακοσμιτικός.
  2. Το δεύτερο ονομάζεται Ακακία ή κυανόφθλλος (Αcacia cyanophylla) κοινώς Μιμόζα ή Ακακία. Το δέντρο έχει σφαιρική κόμη και φτάνει το ύψος των 5-6 μέτρων. Έχει άνθη εύοσμα χρυσοκίτρινα σφαιρικά. Ανθίζει από Φεβρουάριο εώς Ιούνιο και διαρκούν περίπου ένα μήνα. Στη σκιά του δέντρου έπαζαν καθημερινά παιδάκια. Και τα δύο δέντρα είναι διακοσμητικά κατάλληλα γι απάρκα και κήπους. Ευχαριστούν μάτια και ψυχή. Αντέχουν σε ψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία που υποφέρει ο τόπος μας, δεν απαιτούν πολλές φροντίδες, είναι κατάλληλα για χώρους πρασίνων του τόπου μας. Όμως εκόπησαν και τα δύο δύο και τεμαχίστηκαν για τζάκι. Να σημειώσω ότι υπάρχει φοινικιά που την έπνιξαν οι παραφιάδες και δεν έτυχαν καμιάς φροντίδας. Τα ξύλα δεν έκαμναν για το τζάκι. όταν βλέπεις και ακούεις το προσωπικός που έκοψαν τα δέντρα να αναφέρουν ότι λυπήθηκαν πολυ, άλλοι είχαν οδηγίες. Το μόνο που αισθάνεσαι είναι πίκρα και απογοήτευση, διότι η πράξη είναι εγκληματική.

11

            Το ερώτημα μου είναι:

Ποιοι είναι αυτοί οι ανεύθυνοι που δίνουν οδηγίες για εγκληματικές ενέργειες, να κόβουν ωραιότατα δέντρα, κατάλληλα για χώρους πρασίνου; Γνωρίζουν τουλάχιστον την ονομασία των δέντρων; Τι γνώσεις έχουν για παρκοτέχνηση δενδροκομία ανυοκομία και κλάδεμα για το κάθε είδος δέντρου; Για καλλιεργητικές εργασίες και συντήρηση των διαφόρων δέντρων.

Ο πεί Γεωπόνων νόμος του 1987 άρθρο 2 παράγραφος vii αναφέρει ότι η διαχείριση πάρκων, κήπων και χώρων πρασίνου είναι εργασία ειδικών. Επίσης στο άρθρο 11, παράγραφος (2) αναφέρει ότι όποιος παραβεί τον νόμο, είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση τριών ετών ή και χρηματική ποινής κτλ κτλ.

15151328_1299365156780564_1654263376_nΘα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις:

α) Τί γνώσεις έχουν αυτοί οι δήθεν ειδικοί;

β) Ποια κριτήρια και με ποια ειδικότητα έδωσαν οδηγίες να κοπούν αυτά τα δέντρα;

γ) Είχαν αυτό το δικαίωμα;

δ) Ήταν ειδικοί ή ανεύθυνοι;

Με τα όσα αναφέρονται πιο πάνω αποδεικνύονται πέραν πάσης ανφιβολίας, κάποιοι δεν γνωρίζουν τη δουλειά που κάμνουν και δίδουν εγκληματικές οδηγίες. Είναι επικίνδυνοι και ακατάλληλοι. Ένας σοφός είπε: Όποιος βαστά πριόνι και ψαλίδι δεν είναι κλαδευτής και όποιος βαστά όπλο δεν είναι κυνηγός.

Το καταστρεπτικό έργο καταστροφής δέντρων πέρα των 30 ετών συνεχίζεται. Έχουν αφαιρέσει όλα τα δέντρα του χώρου πρασίνου που περιβάλλεται από τρείς δρόμους, Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας και Αγίου Σπυρίδωνος. Έχουν κόψει και τρείς μεγάλες φοινικίες για  να φυτέψουν γρασίδι. Ποιός σοφός του είπε ότι πρέπει να αφαιρούνται όλα τα δέντρα για να φυτεύουμε γρασίδι; Οι τρείς αυτές φοινικιές εδορίθησαν στο Δήμο Πάφου από πολίτη, που αν και του έδιδαν τότε 800 λίρες την μια προτίμησε να τις δωρήση για να φυτευθούν σε χώρο πρασίνου.

Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι υποσκάπτουν τον Δήμαρχο ενεργόντας κατ’ αυτό τον τρόπο. Του πουλούν κολακία, που αρέσκεται σε όλους και τον υποσκάπτουν χωρίς ο ίδιος να το καταλαμβαίνει.

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ