15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Με ποια κριτήρια ψηφίζω;

του Θεόδωρου (Άκη)  Φ. Ηλία

Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου

Κάθε φορά που καλούμαστε να εκλέξουμε δημόσια άτομα σε πολιτειακά αξιώματα, διερωτόμαστε αν υπάρχουν εκείνα τα αξιακά κριτήρια που θα μας οδηγήσουν, με ορθολογισμό, να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθένας από εμάς έχει τα δικά του κριτήρια και τις δικές του προτεραιότητες που εκπηγάζουν μέσα από τις εμπειρίες του, τα βιώματά του και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την ζωή. Ωστόσο υπάρχουν κι εκείνα τα κριτήρια που είναι σημαντικά και καθοριστικά και μπορούν να μας βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Είναι από όλους αποδεκτό ότι άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα θα πρέπει να έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες όπως, η υπευθυνότητα, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία. Η ηθική αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο ο ηγέτης οφείλει να κτίσει την όλη του δράση, ώστε να υπηρετήσει τον λαό ή τους δημότες του και όχι τον εαυτό του.

Το δεύτερο βασικό κριτήριο είναι να έχει ένα ξεκάθαρο όραμα και να γνωρίζει πώς θα το υλοποιήσει. Να έχει δηλαδή, ένα λεπτομερές σχέδιο και πλάνο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, το οποίο θα τον οδηγήσει στον επιθυμητό στόχο. Εξίσου σημαντικό με το όραμα είναι το πάθος, δηλαδή η ακατανίκητη επιθυμία, ώστε με υπομονή και επιμονή αλλά και με ενθουσιασμό να μπορέσει να υλοποιήσει το όραμά του. Διαφορετικά, οι υποσχέσεις και δεσμεύσεις θα παραμείνουν όνειρα απατηλά.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο, που πρέπει να διαθέτει ο καθένας που κατέχει πολιτειακό αξίωμα, είναι ο ορθολογικός τρόπος σκέψης, ώστε να μπορεί να επιλύει τα σοβαρά προβλήματα, με τα οποία θα έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος. Θα πρέπει δηλαδή να μπορεί να αναλύει τα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα και στη συνέχεια να έχει την ικανότητα να βρίσκει νέες και καινοτόμες ιδέες και λύσεις. Ως εκ τούτου, θα πρέπει αφενός να είναι άτομο δημιουργικό, με ευρεία αντίληψη και αφετέρου να επιμορφώνεται και να εξελίσσεται.

Θα μπορούσε να λεχθεί ότι αυτά που ζητάμε είναι πολλά και ότι είμαστε πολύ απαιτητικοί. Σίγουρα ζητάμε πολλά και ακόμη περισσότερα. Σίγουρα είμαστε απαιτητικοί και δε δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από το άριστο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις που θα πάρουν τα άτομα αυτά, καθορίζουν την ζωή πολλών από εμάς. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε πολύ αυστηροί κριτές των δημοσίων προσώπων. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να έχουμε σε ηγετικές θέσεις, άτομα με ηθική, ορθολογικό τρόπο σκέψης, δημιουργικότητα και όραμα, ώστε να μπορούν να μας οδηγήσουν σε θετική-εξελικτική πορεία. Ας μην επιτρέψουμε πλέον να υπάρχουν αξιωματούχοι του κράτους/κυβερνώντες που ελπίζουν στη χαλαρότητα, στην άγνοια και την αφέλεια του λαού, ώστε να μπορούν με ευκολία να δημαγωγούν και να παραπλανούν.

Στη συνέχεια παραθέτω πέντε κρίσιμες ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε, να κρίνουμε κάποιο άτομο και να πάρουμε την τελική μας απόφαση προτού δώσουμε την ψήφο μας.

(α) Είναι άτομο που το διακρίνει η ηθική και η εντιμότητα;

(β) Ποια ήταν η προηγούμενη του δράση και ποια έργα έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα;

(γ) Είναι άτομο δημιουργικό και καινοτόμο που μπορεί να οδηγήσει την χώρα του ή την πόλη του σε μια νέα και καλύτερη εποχή;

(δ) Έχει ένα σπουδαίο όραμα και λεπτομερές σχέδιο δράσης, ώστε να υλοποιήσει το όραμά του;

(ε) Διαθέτει το απαραίτητο πάθος και τον ενθουσιασμό, ώστε να κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται;

Μπορεί να βρισκόμαστε σ’ ένα καράβι με πολλές βλάβες και πολλά προβλήματα. Μπορεί να νιώθουμε απογοήτευση και πικρία γι’ αυτούς που μας οδήγησαν στον πάτο. Είμαι όμως σίγουρος ότι μπορούμε να ξανακοιτάξουμε ψηλά με αισιοδοξία και να ονειρευτούμε ξανά. Μπορούμε να ανάψουμε τη σπίθα μέσα μας και να δημιουργήσουμε θετικές αλλαγές. Μπορούμε να εκλέξουμε σε θέσεις κλειδιά τους ανθρώπους εκείνους που έχουν τη γνώση, τη βούληση και τις ικανότητες να βρουν καινοτόμες λύσεις, να εφαρμόσουν έξυπνες στρατηγικές ώστε να αναγεννήσουν την χώρα μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κτίσουμε ένα καλύτερο αύριο, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας.

 

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ