16.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Με περιβαλλοντική συνείδηση οι δημότες των 4 Δήμων της Επαρχίας Πάφου

Περιβαλλοντική συνείδηση έχουν αποκτήσει οι κάτοικοι των Δήμων της Επαρχίας Πάφου, εκτιμούν οι επικεφαλής των Δημοτικών Αρχών της Επαρχίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο ΚΥΠΕ.


Ικανοποιημένος από την περιβαλλοντική συνείδηση των δημοτών του Δήμου Πέγειας είναι ο Δήμαρχος Πέγειας Νεόφυτος Ακουρσιώτης, ο οποίος σημειώνει ότι έχει παρατηρηθεί μεγάλη πρόοδος. Η Πέγεια, είπε, είναι πρώτη σε κατανάλωση ανακυκλώσιμων υλικών και ευχήθηκε όπως αυτή η πορεία συνεχιστεί από τους δημότες της Πέγειας.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ακουρσιώτης ανέφερε πως “ήδη οι δημότες της Πέγειας έχουν αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση”, προσθέτοντας πως “υπάρχουν σε πάρα πολλά και σε κεντρικά σημεία στο Δήμο της Πέγειας τοποθετημένοι ειδικοί κάδοι της ανακύκλωσης που φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται από τους δημότες της Πέγειας”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Δήμαρχος Πέγειας αναφέρθηκε στην πολιτισμικότητα του Δήμου, δηλώνοντας πως μόνιμα στο Δήμο διαμένουν πολλοί Κοινοτικοί οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους χρησιμοποιούν τους κάδους της ανακύκλωσης.

Ο υγειονομικός επιθεωρητής στο Δήμο Πάφου Χρίστος Χρίστου αναφέρθηκε στην αυξημένη ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά θέματα που αποκτούν οι Παφίτες.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρίστου είπε πως οι δημότες της Πάφου βελτιώνουν τις συνήθειες τους συμμετέχοντας στην ανακύκλωση, αποφεύγοντας την ίδια ώρα άλλες επιβλαβείς για το περιβάλλον συνήθειες.

Ωστόσο, σημείωσε, “υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και απαιτείται ακόμη να γίνουν πολλά.”

Αναφερόμενος στη σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης, ο κ. Χρίστου είπε ότι αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των αποβλήτων διότι επιτυγχάνει οικονομικά οφέλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Green DOT Κυριάκος Παρπούνας ανέφερε ότι ο Δήμος Πάφου εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης απορριμμάτων το 2007, προσθέτοντας ότι υπάρχουν 40 σημεία στο κέντρο της πόλης στα οποία υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακυκλώσιμων υλικών.

Η περισυλλογή γίνεται μια φορά την εβδομάδα στο κέντρο της Πάφου και δυο φορές την εβδομάδα στην τουριστική περιοχή.

Αναφερόμενος στα περιθώρια ανάπτυξης, ο κ. Παρπούνας είπε ότι η κοινωνία ανταποκρίνεται αισθητά και το 50% πλέον των Κυπρίων ανακυκλώνει.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη που δημιουργεί θετικότατες προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ο Μάριος Νικήτα, Υγειονομικός Επιθεωρητής του Δήμου Γεροσκήπου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως στο Δήμο Γεροσκήπου μετά από συστηματική ενημέρωση των δημοτών γίνεται συλλογή και εναπόθεση από τους ίδιους τους δημότες των τριών δεμάτων ανακύκλωσης συσκευασιών καθώς και άλλων υλικών σε σύνολο 24 υλικά τα οποία τοποθετούνται στο Πράσινο Σημείο το οποίο βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Γεροσκήπου.

Σύμφωνα με τον κ. Νικήτα, αυτό το Πράσινο Σημείο λειτουργεί από τις 3 Μαΐου του 2015, προσθέτοντας πως γίνεται πολύ καλή δουλειά τόσο από τους δημότες όσο και από τους Δήμους που βρίσκονται πέριξ του Δήμου Πάφου.

Ανέφερε ακόμα πως για το Πράσινο Σημείο αυτό έχουν ενημερωθεί οι δημότες και τα εκπαιδευτήρια με σχετικό έντυπο που κυκλοφορεί η Τοπική Αρχή έτσι ώστε να χρησιμοποιείται ευρέως.

Διευκρίνισε επίσης πως στο συγκεκριμένο σημείο, μετά τη διακοπή της συνεργασίας του Δήμου Γεροσκήπου με την εταιρεία Green DOT, δεν εναποτίθενται μόνο οι συσκευασίες που δίδει η συγκεκριμένη εταιρεία, δηλαδή πλαστικό, γυαλί και χαρτί αλλά εναποτίθενται 24 σημαντικά υλικά ανάμεσα στα οποία στρώματα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, χαλιά, μπαταρίες οχημάτων, κλαδέματα, πλαστικά δοχεία, πλαστικά παιχνίδια και άλλα.

Ο Σπύρος Σπύρου, Δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ παραδέχτηκε πως πολλοί δημότες του Δήμου έχουν αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση.

Είπε πως αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να ενταχθεί ο Δήμος σε κάποιο πρόγραμμα πάνω σε ετήσια βάση γιατί –όπως είπε- μέχρι σήμερα οι ενέργειες μας ήταν πιλοτικές ωστόσο παρατηρήθηκε αρκετό ενδιαφέρον.

Είπε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με κάποια εταιρεία που θα αναλάβει να συγκεντρώνει τα διάφορα υλικά ανακύκλωσης, είτε αυτά είναι αλουμινένια τενεκεδάκια, είτε πλαστικά είτε χαρτιά.

Πρόσθεσε δε, πως είχαν γίνει κάποιες επαφές από τον Δήμαρχο αλλά ακόμη δεν έχει συναφθεί οποιαδήποτε συνεργασία με οποιαδήποτε εταιρεία ανακύκλωσης, σημειώνοντας πως είναι στους άμεσους στόχους της Τοπικής Αρχής.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ