16.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Με ομιλητή τον ΥΠΕΣ έγινε στην Πάφο το φιλολογικό μνημόσυνο Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Πρέπει να διεκδικήσουμε με τον σωστό και το ενδεδειγμένο τρόπο τη λύση του Κυπριακού ώστε η πατρίδα μας να απαλλαγεί από την κατοχή, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μιλώντας στο φιλολογικό μνημόσυνου του ήρωα-ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στην Πάφο.

Όπως είπε, συγκεκριμένα, «πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι, ναι, θέλουμε και αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα, όλων όσων διαμένουν σ` αυτό το νησί αλλά πρέπει να διεκδικήσουμε με το σωστό και ενδεδειγμένο τρόπο τη λύση του Κυπριακού ώστε η πατρίδα μας να απαλλαγεί από την κατοχή».

Το φιλολογικό μνημόσυνο, έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Α’ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ στην Πάφο και διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων «Ευαγόρεια 2020».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Γεώργιος Θεοδοσίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, και εκ μέρους του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο ο Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας Αναστάσιος Κωνσταντάρας.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Γεώργιος Θεοδοσίου ανέφερε πως η θυσία του Ευαγόρα διαχρονικά καταφέρνει να αγγίζει τις ψυχές των νέων και είναι για αυτό που η απανταχού μαθητιώσα νεολαία απαγγέλλει και μνημονεύει Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε πως η ιστορία κάνει εκ νέου νέους κύκλους , προσθέτοντας πως σήμερα ζούμε και μαρτυρούμε έναν άτυπο πόλεμο που έχουν κηρύξει οι γείτονες μας τόσο στην Κύπρο, στα νησιά του Αιγαίου έως την παραμεθόριο του Έβρου.

Η εκδήλωση, που παρουσίασε η κ. Βάνα Βρυωνίδου, περιελάμβανε τραγούδια από την παιδική χορωδία “Camerton” του Κυπρο- Ρωσικού Συνδέσμου Πάφου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Anna Izmailova και από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ευαγόρας Παλληκαρίδης” υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ζαχαρία Ευαγγέλου και θεατρικό δρώμενο από μαθητές του Λυκείου Αγ. Χαραλάμπους Έμπας “Προσκλητήριο Απαγχονισθέντων” B.Δ. Γαβριήλ Θεοχάρους.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν μαθητές που διακρίθηκαν στον ποιητικό διαγωνισμό “ Ταμείο Μαντουβά” και στην απαγγελία των ποιημάτων που πήραν το Α’ Βραβείο στην κατηγορία Γυμνασίων και Λυκείων.

Στην Κατηγορία Γυμνασίων το 1ο βραβείο “Η βροχή του ήρωα”, έλαβε ο Χριστοφή Μιχαήλ- Αγγελος του Γυμνασίου Απ. Παύλου. Το 2ο βραβείο, “Αν ρωτούσες” ο Μιχαήλ Λουκάς του Γυμνασίου Απ. Παύλου , και το 3ο βραβείο με το “Το πλήθος χάθηκε” ο Μιλτιάδους Λουκάς του Γυμνασίου Απ. Παύλου.

Εξάλλου στην κατηγορία Λυκείων, το 1ο βραβείο με τις “Οι λέξεις ανεπαρκείς”, εξασφάλισε η Ευτυχία Παπασάββα του Λυκείου Α` Εθνάρχη Μακαρίου του Γ’ , το 2ο βραβείο με τις “Τελευταίες Σκέψεις”η Άννα Κούτα του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου . Ακόμη το 3ο βραβείο “Ο ελεύθερος ποιητής”, ο Γιώργος Σάββα, του Λυκείου Αγ. Νεοφύτου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ