22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Με δύο καινούργιες εγκαταστάσεις το Πάφος 2017 στο Μούτταλο

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017 παρουσιάζει τις επόμενες δύο εγκαταστάσεις του έργου «Σημάδια στον Χρόνο και Χώρο», οι οποίες τοποθετήθηκαν αυτή τη φορά κοντά στις Σπηλιές της περιοχής του Μούτταλου.



Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, δύο εγκαταστάσεις του Τουρκοκύπριου καλλιτέχνη UmitInatci με τον τίτλο “Cosmic Harmony” (σίδηρο και μάρμαρο) και “Blue Poem” (μαύρο σίδηρο/κοπή λέιζερ) αποτελούν τη συνέχεια του έργου “Σημάδια στον Χρόνο και Χώρο”, το οποίο δημιουργεί ένα ανοικτό μουσείο τέχνης.

Οι εγκαταστάσεις αυτές, όπως εξηγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αναπαρίστανται κατά τρόπο δυαδικό στον οποίο καθρεφτίζονται αρχέγονες τάσεις ως τελετουργία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η τοποθέτηση  τους στην περιοχή του Μούτταλου δεν υπήρξε καθόλου τυχαία αφού, όπως αναφέρεται,  εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο καλλιτέχνης, τόπος που σφράγισε και ενέπνευσε, αποτελώντας κομμάτι της ίδιας της δημιουργίας των εγκαταστάσεων.

Για το έργο “Σημάδια στον Χρόνο και Χώρο»

Μέσα από την ανοικτή πρόσκληση του 2014 για συμμετοχή στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος 2017, το έργο«Σημάδια στον Χρόνο και Χώρο» ολοένα και περισσότερο σφραγίζει, αφήνοντας στην πόλη κληρονομιά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  εικαστικές εγκαταστάσεις και γλυπτά.

Την ομάδα των Γιώτα Ιωαννίδου, Ανδρέα Παρασκευά, Χάρη Πασπάλλη και UmitInatci που ήδη έχουν εγκαταστήσει έργα συμπληρώνουν οι Ανδρέας Μακαρίου και Δημήτρης Μακαρίου, δημιουργώντας γλυπτά και εικαστικά έργα σε ανοικτούς χώρους, ενισχύοντας τη διάσταση του ανοικτού εργοστασίου πολιτισμού αλλά και διευρύνοντας περαιτέρω τη φιλοσοφία του «Ανοικτού».

Το συνολικό έργο θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πάφος 2017, με παρουσίαση στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στα Κούκλια το Μάιο του 2017 και όλα τα έργα θα αποτυπωθούν  σε  καρτ-ποστάλ και θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση φωτογραφίας.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017 φιλοδοξεί με το έργο αυτό καθώς και μια σειρά άλλων που ακολουθούν το 2017,  να τοποθετήσει την Πάφο στο χάρτη των ευρωπαϊκών πόλεων με ενδιαφέροντα και γοητευτικά σημεία αναφοράς τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ