21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Μεσογειακές υπερτροφές και η σημασία τους για τον ανθρώπινο οργανισμό

*της Εύης Γιαλλούρη

Οι υπετροφές ή αλλιώς superfoods, είναι τροφές με υψηλή διατροφική αξία, δηλαδή περιέχουν υψηλή συγκέντρωση βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και απαραίτητων συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Κάποια από τα πιο γνωστά superfoods είναι το αλεύρι Ζέας, το μύρτιλλο, τα goji berries, οι σπόροι chia, ο βασιλικός πολτός, η σπιρουλίνα, η κινόα και το ιπποφάες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Περιέχουν όντως σούπερ θρεπτικά συστατικά;

Τρόφιμα όπως τα goji berries, το ιπποφάες, η κινόα είναι μερικά μόνο από αυτά που αναφέρονται ως υπετροφές.  Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ορισμός της λέξης «υπετροφές» ή «superfoods», για αυτό και ο όρος αυτός δεν γίνεται αποδεκτός από τους επιστημονικούς οργανισμούς.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), απαγορεύει να αναγράφεται στη συσκευασία τροφίμων ο όρος superfood ή υπετροφή. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι περισσότερες υπετροφές προέρχονται από το εξωτερικό.

Μεσογειακές υπερτροφές.

Ελαιόλαδο: Η κορωνίδα των υπετροφών. Το ελαιόλαδο, είναι ο μόνος χυμός που είναι 100% φυσικός, αφού προέρχεται από τον καρπό της ελιάς. Το ελαιόλαδο, δεν παστεριώνεται, δεν συντηρείται στο ψυγείο και παραμένει αναλλοίωτο για περισσότερο από ένα χρόνο.  Περιέχει βιταμίνη Α, Κ, C όλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, το ελαιόλαδο δρα προληπτικά για ασθενείς του Καρδιαγγειακού συστήματος, του διαβήτη τύπου ΙΙ, της γεροντικής άνοιας, σε ορισμένους τύπους καρκίνο και για την καλύτερη ευεξία του οργανισμού.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περιλαμβάνεται μεταξύ των δέκα καλύτερων τροφών που υπάρχουν στον κόσμο.

Αμύγδαλα:  Η βιταμίνη Ε είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων.  Το μαγνήσιο που περιέχουν τα αμύγδαλα συντελεί στην διατήρηση της καλής υγείας των οστών.  Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς.  Τέλος, τα μονοακόρεστα λιπαρά του οξέα, είναι τα καλά λιπαρά τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της ολικής χοληστερόλης αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά.

Ρόδι: Το ρόδι θεωρείται ο «καρπός της ζωής» και συμβολίζει την καλή τύχη και όχι άδικα.  Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Βοηθάει επίσης, στην καταπολέμηση της ακμής και της ξηροδερμίας και προστατεύει τα νεφρά.  Νέα έρευνα, έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από το ρόδι εμποδίζει την νεφρική βλάβη.  Το ρόδι, προστατεύει το ήπαρ, ο χυμός ροδίου βοηθάει και στην αναγέννηση του όπου υπάρχει βλάβη.  Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας του σε πολυφαινόλες.  Έχει βρεθεί, πως παρέχει προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και του δέρματος του.  Βοηθάει στην ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ, αφού βοηθά στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη.  Εκτός από τα παραπάνω, το ρόδι δρα κατά των λοιμώξεων, το εκχύλισμα του ροδιού αυξάνει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των βακτηρίων.

Μαύρη σταφίδα:  Οι μαύρες σταφίδες είναι απλά το τελικό προϊόν που προκύπτει από την αποξήρανση μαύρου σταφυλιού (με κουκούτσι) στον ήλιο.  Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και δρουν κατά της δυσκοιλιότητας.  Δίνει αυξημένη ενέργεια λόγω της φρουκτόζης και γλυκόζης που περιέχει, δίνουν εύκολες, αφομοιώσιμες θερμίδες χωρίς χοληστερόλη.  Περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ το οποίο βοηθά στην αύξηση της libido. Λόγω της κατεχίνης που περιέχει, μια αντιοξειδωτική φαινόλη, προσφέρει προστασία εναντίον του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Κεφίρ: Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι κατοικούν στο γαστρεντερικό μας σύστημα και είναι ωφέλιμοι για την υγεία του πεπτικού μας.  Τα συναντάμε σε ζυμωμένα τρόφιμα όπως είναι το κεφίρ (ξινόγαλα) ή σε εμπλουτισμένα όπως είναι το γιαούρτι με την προσθήκη προβιοτικών.  Τα προβιοτικά εκτός από το ότι βοηθάνε στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνουν το φούσκωμα, προστατεύουν από διάρροια ενώ μπορούν να βοηθήσουν και στην δυσκοιλιότητα.  Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως έχουν ευεργετική δράση και στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων του εντέρου όπως η νόσος του Crohn’s και η ελκώδης κολίτιδα.

Ας αφήσουμε για λίγο τις υπερτροφές του εξωτερικού και ας επικεντρωθούμε στις δικές μας υπετροφές, τις υπετροφές της Μεσογειακής Γης.

*Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου BSc, MSc [Τηλ. Επικοινωνίας: 96 323155]

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ