25.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Κ. Καδής : Κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση για το θέμα του Δάσους Μαυραλή 

Το μήνυμα ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση έστειλε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, μιλώντας στην Πόλη Χρυσοχούς για το θέμα του Δάσους Μαυραλή.

Το θέμα του Δάσους Μαυραλή  τέθηκε προς συζήτηση  ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, στην παρουσία  του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Δασών και άλλων υπηρεσιακών  στο  Πολιτιστικό Κέντρο Πόλης Χρυσοχούς.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η παρουσίαση του σχεδίου δράσης με όλες τις ενέργειες οι οποίες θα γίνουν για την πλήρη αποκατάσταση των φυσικών οικοτόπων της περιοχής του Δάσους Μαυραλή .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως εξήγησε ο κ. Καδής αυτές οι ενέργειες ορίζονται σε δύο φάσεις εκ των οποίων η πρώτη φάση επικεντρώνεται στην απομάκρυνση του είδους της ακακίας και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο να προστατευθεί η αναπαραγωγική δραστηριότητα της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή και η δεύτερη φάση επικεντρώνεται – όπως είπε- στην απομάκρυνση των μεταλλευτικών αποβλήτων που σίγουρα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ρύπανσης της περιοχής.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως το σχέδιο δράσης έχει συμφωνηθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ δημιουργείται επιτροπή παρακολούθησης του σχεδίου και της εφαρμογής του η οποία θα ενημερώνει τον ίδιο ως Υπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα .

Ο κ. Καδής εξέφρασε την ελπίδα όπως με την ολοκλήρωση όλων αυτών των δραστηριοτήτων θα έχουν μια περιοχή η οποία θα είναι πλήρως αποκατεστημένη , θα υπάρξει εξυγίανση από τα μεταλλευτικά απόβλητα και με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετούνται και ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος , συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα χαρακτήρισε πολύ σημαντικό και ενθαρρυντικό  το γεγονός ότι ήδη φαίνεται ότι η τοπική βλάστηση και χλωρίδα να επανακάμπτει στους χώρους που έχουν  γίνει ενέργειες απομάκρυνσης της ακακίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Γεωργίας και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν επιτόπια επίσκεψη στο Δάσος Μαυραλή (Περιοχή Πόλις-Γιαλιά) προκειμένου να εξεταστούν όλα τα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται και σχεδιάζονται να εφαρμοστούν στο μέλλον .
Συγκεκριμένα ανέφερε πως τοποθετήθηκαν οι φωτοφράκτες έχει φυτευτεί παρόδια βλάστηση η οποία θα λειτουργεί και ως φωτοφράκτης και καταληκτικά σημείωσε πως “κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση”  .

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμος Αδάμου σε δηλώσεις του για το θέμα που προέκυψε με τις θαλάσσιες χελώνες και τις επεμβάσεις στην περιοχή από το Τμήμα Δασών όσον αφορά τις ακακίες, έκρινε είπε , πως η επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή επιβάλλονταν.  Ο κ. Αδάμος είπε “σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μάθουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον γιατί κάπου χάθηκε το μέτρο στο βωμό της ανάπτυξης”.

Επιπρόσθετα ο κ. Αδάμος  είπε πως χωρίς  να κατηγορεί το Τμήμα Δασών για τις προθέσεις του , εκείνο που τους καταλογίστηκε είναι ότι δεν έχουν συντονιστεί  και συγχρονιστεί με τις άλλες  υπηρεσίες του Κράτους.  Η παραλία εκεί σημείωσε είναι ζώνη ωοτοκίας των χελωνών για αυτό πρέπει να προστατευθεί.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Γιώτης Παπαχριστοφή αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής Περιβάλλοντος στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πόλης Χρυσοχούς .Το θέμα είπε του Δάσους Μαυραλή το έχουν αναγάγει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χωρίς οι κατηγορίες τους να ευσταθούν. Ο κ. Παπαχριστοφή έστειλε το μήνυμα πως πρέπει να σκέφτονται τον άνθρωπο και όχι μόνο το περιβάλλον, αφού όπως εξήγησε, για να υπάρξει το περιβάλλον πρέπει να αγαπηθεί από τον άνθρωπο.

Σε σχέση με την τοποθέτηση προστατευτικού φράκτη, ο κ. Παπαχριστοφή ανέφερε πως είναι προσωρινός μέχρι τα φυτά και τα δέντρα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, να αναπτυχθούν.Εισηγήθηκε μάλιστα όπως οι κοινότητες του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς, Αργάκας , Νέου Χωρίου, που εντάσσονται στο προγράμματα προστασίας της χελώνας την φετινή περίοδο να έχουν δικό τους άνθρωπο ώστε να καταγράφεται σωστά η ωοτοκία των χελώνων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Αργάκας Σπύρος Πελοπίδα σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας για το άμεσο ενδιαφέρον του με την επίσκεψη του στην περιοχή . Σήμερα είπε χαρακτηριστικά « είμαστε εδώ για ένα θέμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει θέμα» .
Η συγκεκριμένη περιοχή σημείωσε ήταν ακάθαρτη με τρωκτικά και σήμερα ευπρεπίστηκε και καθαρίστηκε από το Τμήμα Δασών . Επεσήμανε μάλιστα πως το θέμα των χελώνων το δημιουργούν κάποιοι λόγω συμφερόντων. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ