22.9 C
Paphos
Monday, May 6, 2024

Κορυφώνονται οι εορτασμοί για την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου στην επαρχία Πάφου

Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τις επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 στην επαρχία Πάφου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με κωδωνοκρουσίες και εωθινό στους δρόμους της Πάφου από την φιλαρμονική του Δήμου Πάφου. Η φιλαρμονική διήλθε στις 07:00 από τις λεωφόρους Γεωργίου Γρίβα Διγενή, Νικολάου Νικολαίδη, Νεόφυτου Νικολαίδη και τερμάτισε στο Λύκειο Α` Εθνάρχη Μακαρίου Γ` Πάφου.

Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στο προαύλιο χώρο του Λυκείου Α` Εθνάρχη Μακαρίου του Γ` Πάφου, ενώ παιάνιζε η φιλαρμονική και απέδωσε τιμές απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται υπό την ομπρέλα της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, ολοκληρώνονται με την παρέλαση παλαιών πολεμιστών, μαθητών/τριών των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, τμημάτων της Εθνικής Φρουράς και εκπροσώπων σωματείων και οργανώσεων, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί, εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου, από ειδική εξέδρα στην είσοδο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου (επί της Λεωφ. Γεωργίου Γρίβα Διγενή, με τους λοιπούς επισήμους.

Πριν την παρέλαση θα τελεστεί η καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αγωνιστών στον Αγώνα του 1821 χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, συμπαραστατούμενου , από τον Ιερό Κλήρο της πόλης. Απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς θα απονέμει τιμές και θα παιανίζει η Φιλαρμονική. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Μάριος Στυλιανίδης Α` Λειτουργός Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, από τις Αρχές της Πάφου υπέρ των πεσόντων των δύο Εθνικών Επετείων. Της δέησης θα προστεί ο Μητροπολίτης Πάφου κ.κ. Γεώργιος. Απόδοση τιμών από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς με τη συνοδεία της φιλαρμονικής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εξάλλου χθες πραγματοποιήθηκε πανδημοτική εορταστική εκδήλωση για την ιστορική εθνεγερσία, στο Μαρκίδειο Θέατρο.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συναυλία με τραγούδια για τους 17 ήρωες της ΕΟΚΑ περιόδου 1955 – 1959 της επαρχίας Πάφου. Πρόκειται για τραγούδια σε πρώτη παρουσίαση, από το μουσικό έργο του Γιάννη Δημητρά, «Αγία Κύπρος, 204 Πνοές», το οποίο είναι αφιερωμένο στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

Το βράδυ θα δοθεί δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς Πάφου. Τη δεξίωση οργανώνουν η Ιερά Μητρόπολις, η Εθνική Φρουρά και ο Δήμος Πάφου.

Tην επέτειο της 25ης Μαρτίου τιμά και ο Δήμος Γεροσκήπου. Σύμφωνα με ανακοίνωση, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 1821, πραγματοποιήθηκε , σήμερα στις 8.30 πμ, δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος στο Γυμνάσιο «Αγίας Παρασκευής» Γεροσκήπου, Δήμητρα Ιωάννου. Στη δοξολογία θα παραστούν αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα εκπαιδευτήρια της Γεροσκήπου.

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου τιμά και η Πόλη Χρυσοχούς με παρέλαση μαθητριών και μαθητών των εκπαιδευτηρίων της Πόλης Χρυσοχούς. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 1045 από την Εκκλησία του Απόστουλου Ανδρέα και θα διέλθει από την λεωφόρο Αρχιεπίσκοπο Μακαρίου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ