20.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗΣ ΚΙΣΣΟΝΕΡΓΑΣ: “Να αφαιρεθούν οι οικονομικές εξουσίες απο τα Κοινοτικά Συμβούλια”

Δυστυχώς το υφιστάμενο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης έχει αποτύχει, γιατί έχει δημιουργήσει υπερχρεωμένους Δήμους και Κοινότητες, υπέρ-εξαρτημένες από τη χορηγία-ελεημοσύνη του Κράτους, ανέφερε ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού, σχολιάζοντας τις αλλαγές που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση . 

Ο κ. Στυλιανού εκτίμησε ότι επιβάλλεται η αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά σε ό,τι αφορά το χειρισμό των οικονομικών.

Πρόσθεσε πως δεν γίνεται να αναμένεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη των συμβουλίων να παίρνουν αλάνθαστες αποφάσεις για θέματα που δεν κατέχουν και απαιτούν λεπτούς τεχνοκρατικούς χειρισμούς π.χ. φορολογικά μοντέλα, οικονομική διαχείριση  κ.λπ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Δυστυχώς στην Κύπρο, συνέχισε, “μόλις κάποιος εκλεγεί, όλοι θεωρούμε, και πιθανόν και ο ίδιος θεωρεί, ότι έχει λάβει την υπέρτατη σοφία και μπορεί να παίρνει τις πιο σωστές αποφάσεις για όλα τα θέματα”. 

Ο κ. Στυλιανού εκτίμησε πως το καλύτερο είναι τα  οικονομικά θέματα και οι  φορολογίες να αποφασίζονται από κάποιους που είναι ειδικοί στον τομέα και να μην αφήνεται αυτό το τόσο σημαντικό θέμα σε αιρετούς, που στις πλείστες των περιπτώσεων δεν έχουν την τεχνογνωσία και την κατάρτιση που απαιτείται για λήψη σωστής απόφασης.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως  τα κοινοτικά συμβούλια, δεν πρέπει να ασχολούνται με τις φορολογίες, εισπράξεις, πληρωμές κ.λπ., αλλά πρέπει να επικεντρώνονται στη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των δημοτών τους (εξωραϊσμό της κοινότητας τους,  μικρά έργα, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ.)  και με τη διαχείριση ενός ποσού  το οποίο θα  παραχωρείται από το κράτος ανάλογα με τους κατοίκους.

Σε ό,τι αφορά μεγαλύτερα έργα ανάπτυξης, ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας ανέφερε πως  σ’ αυτή την περίπτωση  πρέπει να ζητείται έγκριση και χρηματοδότηση από το νέο φορέα που θα δημιουργηθεί (π.χ. επαρχιακό συμβούλιο, συμβούλιο συμπλέγματος).

Ούτως ή άλλως, σημείωσε, με το υφιστάμενο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης, απαιτείται η έγκριση της Επαρχιακής Διοίκησης για οποιοδήποτε έργο.

Στο τέλος της ημέρας αυτά που στην πραγματικότητα μένουν σε ένα συμβούλιο για να διαχειριστεί, αν αφαιρέσεις όλα τα έξοδα, πολύ πιθανόν να είναι λιγότερα από αυτά που θα του παραχωρούνται με αυτόν τον τρόπο, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ