18.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Καταρράκτες Κρήτου Τέρρα: “Όχι στο κλείσιμο από πολίτες”

 Άρθρο της Άνθης Αριστοτέλους, Καθηγήτρια Πληροφορικής

Σχετικά με τους καταράκτες της Κρήτου Τέρρας οι οποίοι αποτελούν ένα κρυμμένο θησαυρό της Κύπρου μας, ενώ παράλληλα έχουν γίνει viral προορισμός για τους ντόπιους και τους ξένους περιηγητές, εγείρεται στις μέρες μας ένα μείζον θέμα.

Όλα ξεκίνησαν από μια εικόνα, μια φωτογραφία και μια ανάρτηση για την προώθηση αυτού του μαγευτικού και φυσικού τοπίου πριν 3 χρόνια περίπου. Οι κοινοτικές αρχές του χωριού τοποθετούνται, ξεκαθαρίζοντας ότι αδυνατούν να προστατέψουν το εν λόγω τοπίο και τους επισκέπτες που μεταβαίνουν καθημερινά στο χώρο αυτό.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κοινοτάρχη Κρίτου Τέρρας, κύριου Δέρβη Χαραλάμπους στα ΜΜΕ, «Δεν μπορώ να πηγαίνω εγώ 3-4 φορές την ημερά με το κοινοτικό να μαζεύω τα σκουπίδια του κάθενος χωρίς ΚΕΡΔΟΣ». Τονίζει τους έντονους προβληματισμούς του σχετικά με ότι στο χωρίο δεν υπάρχουν νεαρά άτομα, παρά μόνο 45 συνταξιούχοι που δεν μπορούν να επιβαρυνθούν οικονομικά με την καθαριότητα της περιοχής. Αυτή η δήλωση δεν ευσταθεί αφού υπήρξε ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση από νεαρούς κατοίκους της κοινότητας, όπου το κοινοτικό απάντησε καταφατικά. Εισήγηση μας προς το Συμβούλιο είναι η παραχώρηση της καθαριότητας στην συγκεκριμένη περιοχή σε ιδιωτική εταιρεία ή φορέα, οι οποίοι παράλληλα θα αναλάβουν την παροχή βιοχημικών τουαλετών για τους επισκέπτες.

Σχετικά με την δήλωση του κοινοτάρχη για την περίπτωση της πυρκαγιάς στο «Μάτι» της Ελλάδας, προσωπικά το θεωρώ ως ύβρη καθώς δεν αποσκοπεί σε τίποτα να συγκρίνουμε εικονικά περιστατικά. Η προσέλευση του κοινού σε διάφορες περιοχές της Κύπρου κάποιες περιόδους ολόχρονα είναι πιο έντονη, παρολαυτά δεν κρίθηκε τοσο σοβαρή η λήψη δρακόντιων μέτρων ή κάποια εξειδικευμένη μελέτη ή η συγκατάθεση των αρμόδιων αρχών.

Ο χώρος έχει προσφερθεί και πρέπει να παραμείνει ανοικτός προς το κοινό και δεν έχει δικαίωμα η κοινοτική αρχή σε καμία περίπτωση να στερήσει την πρόσβαση σε κανένα. Επίσης, γνωρίζουμε πως υπάρχουν έντονες ανησυχίες για πιθανότητες πυρκαγιάς, γεγονός που δεν αποκλείεται για πολλές περιοχές της Κύπρου. Στην περίπτωση αυτή Καλό θα ήταν να αφαιρέσουν το κιόσκι με τα κάρβουνα.

Συνεχίζοντας στο θέμα «οικολογική καταστροφή» και βλέποντας την περιοχή από ψηλά με την χρήση της εφαρμογής Google maps στην γωνία του δρόμου πριν ένα χρόνο υπήρχε μια καταπράσινη περιοχή που τώρα τη θέση της έχει πάρει μια πρόχειρη επιχωμάτωση, που εξυπηρετεί την προσωρινή παραχώρηση στάθμεσης αυτοκινήτων.

Επίσης κοιτώντας κανείς στην δεξία πλευρά της δορυφορικής φωτογραφίας παρατηρεί πως ο ασφαλτωμένος δρόμος τελειώνει και έπειτα αρχίζει χωματόδρομος όπου έχει διαπλατυνθεί σε κάποια σημεία για την εύκολη μετακίνηση των οδηγών. Ζητάμε να τιμήσετε αυτό το καταπράσινο τοπίο και να σταματήσουν οι όποιες μελλοντικές παρεμβάσεις ασφαλτοποίησης για να διατηρηθεί ακέραιη η φυσική ομορφιά της περιοχής.

Η διοικούσα αρχή της κοινότητας κλείνοντας το δρόμο και αποκλείοντας άλλες πιθανές εναλλακτικές ενέργειες, δραματοποιεί την τρέχουσα κατάσταση, ενώ παράλληλα επιρρίπτει με εύκολο τρόπο ευθύνη στον φορέα Κράτος.

Αυτή η υπερβολή και η διόγκωση μεμονωμένων περιστατικών καταδεικνύει την αδυναμία της ως διοίκηση. Η απαίτηση μας αφορά στο ότι ο δρόμος θα πρέπει να παραμείνει ανοικτός (προσβάσιμος) για το κοινό και να σταματήσουν οι περαιτέρω οικολογικές καταστροφές στην περιοχή.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ