17.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας στο Κακουργιοδικείο Πάφου για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Βρετανού Robert

Με την προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο, η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του Βρετανού, Robert James Birch, στις 24 Ιουνίου 2018,  στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Δημήτρης Ιλιτζίδης, 35 ετών, ο οποίος αντιμετωπίζει το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 39χρονου Βρετανού και το αδίκημα της απόπειρας  φόνου σε βάρος 32χρονου.

Στη σημερινή δικάσιμο κατέθεσαν για την βραδιά του θανάσιμου τραυματισμού του Robert James Birch, δυο μάρτυρες. Όπως κατέθεσε στο Δικαστήριο ο πρώτος μάρτυρας στις 24.6. 2018, ενώ επέστρεφε από το εστιατόριο που εργάζεται στις 02:58, σε κάποιο σημείο του δρόμου στη Λεωφόρο Αγίου Γεωργίου Πέγειας, με κατεύθυνση την Πάφο, είδε δύο πρόσωπα τραυματισμένα. Ο ένας ήταν στο έδαφος χωρίς να έχει τις αισθήσεις του και ο άλλος από πάνω του προσπαθούσε να τον βοηθήσει. Μέσω γνωστού του, όπως είπε, ο μάρτυρας στο Δικαστήριο, του οποίου τηλεφώνησε, κλήθηκε στη σκηνή ασθενοφόρο σε διάστημα 5 με 10 λεπτών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο δεύτερος μάρτυρας είπε πως δεν γνώρισε τι είχε προηγηθεί προ του τραυματισμού των δύο προσώπων.

Ακολούθως ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου υπέδειξε στον μάρτυρα φωτογραφικό υλικό, στο οποίο ο μάρτυρας αναγνώρισε τον χώρο που εντοπίστηκαν οι δυο Βρετανοί επισκέπτες.

Στην αντεξέταση του από τον συνήγορο υπεράσπισης του 35χρονου, δικηγόρου Σάββα Μάτσα, ο μάρτυρας απήντησε πως άκουσε το ένα εκ των δύο προσώπων να μιλάει αγγλικά και πως ο ίδιος είναι γνώστης της αγγλικής γλώσσας.

Επίσης ο μάρτυρας χαρακτήρισε φυσιολογική τη συμπεριφορά του Βρετανού ο οποίος προσπαθούσε να βοηθήσει τον φίλο του που βρίσκονταν αναίσθητος στο έδαφος. Η πρώτη ωστόσο εντύπωση που αποκόμισε, όπως είπε, ήταν ότι αυτός ήταν ταραγμένος.

Ακολούθησε η κατάθεση ενώπιον Δικαστηρίου του 2ου μάρτυρα Κυριάκου Μάτση ο οποίος όπως ανέφερε ειδοποιήθηκε από τον ένα μαρτυρά για το περιστατικό με τους δυο χτυπημένους Βρετανούς και αμέσως αυτός κάλεσε ασθενοφόρο. Όταν μετέβη στη σκηνή ο ίδιος ανέφερε πως άκουσε το έναν εκ των δύο προσώπων να μιλά αγγλικά λέγοντας πως τους κτύπησε διερχόμενο όχημα.

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του αδικήματος ο κατηγορούμενος, την 24η Ιουνίου του 2018, στην Πέγεια της Επαρχίας Πάφου, κατηγορείται ότι με παράνομη πράξη επέφερε τον θάνατο στον Robert James Birch τέως από την Αγγλία. Ο 35χρονος δεν παραδέχθηκε καμία από τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Στην κράτηση του 35χρονου που αιτήθηκε η κατηγορούσα αρχή δεν ηγέρθη έφερε ένσταση από τον συνήγορο υπεράσπισής του.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, οι μάρτυρες κατηγορίας που θα καταθέσουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου ανέρχονται σε 43 εκ των οποίων οι 10 αστυνομικοί αλλά και πολλοί θαμώνες της μπυραρίας στην οποία βρίσκονταν οι δύο Βρετανοί και ο κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 02:30 της Κυριακής 24ης Ιουνίου 2018, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι στη λεωφόρο Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια, άγνωστο όχημα  κτύπησε  δύο πεζούς οι οποίοι περπατούσαν κατά μήκος της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Μέλη της Αστυνομίας, μετέβησαν στη σκηνή, όπου εντόπισαν άνδρα ηλικίας 39 ετών νεκρό στο έδαφος και το δεύτερο άνδρα ηλικίας 32 ετών τραυματία.

Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε τη σκηνή, ενώ λίγο αργότερα λήφθηκε πληροφορία, ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια. Από το εν λόγω όχημα θεάθηκαν να εξέρχονται δύο πρόσωπα, ένας άντρας και μια γυναίκα.

Τα δύο πρόσωπα ηλικίας 35 ετών ο άντρας και 23 ετών η γυναίκα, εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας να περπατούν στον κύριο δρόμο Αγίου Γεωργίου Πέγειας και μεταφέρθηκαν στα Γραφεία του ΤΑΕ Πάφου.

Το αυτοκίνητο του 35χρονου εντοπίστηκε στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου και ανασύρθηκε από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και η 23χρονη ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί αφού δεν προέκυψαν οποιοδήποτε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον της.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για την Τρίτη 21 του Μάη στις 09:00 το πρωί και ο κατηγορούμενος μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Σημειώνεται πως στο Δικαστήριο έχουν κατατεθεί τεκμήρια όπως φανάρι του οχήματος, μέρος του οχήματος όπως προέκυψε μετά από την σύγκρουση καθώς και δειγματοληψίες από αναλύσεις τόσο από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής όσο και από το Κρατικό Χημείο.

Επίσης αμφότερες οι πλευρές, ήτοι ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής και ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, αποφάσισαν όπως οκτώ μαρτυρίες γίνουν παραδεκτά γεγονότα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ