19.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Καλοκαίρι, δίαιτα και διακοπές! [της Έυης Γιαλλούρη]

Την περίοδο του καλοκαιριού οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, το φαγητό έξω με φίλους όπως και οι διακοπές.  Όλα αυτά είναι σκέτη απόλαυση, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε σκεφτεί πως αυτά τα γεύματα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία και σιλουέτα μας.

Για να μην χάσετε παντελώς το μέτρο στο τι τρώτε, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε έτσι ώστε το φαγητό που τρώτε να μην επηρεάσει το βάρος σας.

Συμβουλές για τις διακοπές του καλοκαιριού:

Η ταχύτητα σκοτώνει
  • Νερό, νερό, νερό και πάλι νερό! Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό.  Πολλές φορές οι περισσότεροι από εμάς συγχύζουν το αίσθημα της δίψας με της πείνας.
  • Μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα σας. Εφοδιαστείτε στις εξορμήσεις σας με καλοκαιρινά φρούτα ή ακόμη και με λαχανικά.  Με αυτό, θα αποφύγετε να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες στο μεσημεριανό και βραδινό σας γεύμα.
  • Στο πρωινό σας φάτε περισσότερα ασπράδια αυγών, αυγά βραστά ή ποσέ, γαλοπούλα αντί για χαμ, σαλάμι, λουκάνικα, φασόλια και αυγά τηγανιτά. Τα αυγά θα σας κρατήσουν χορτάτους, δίνοντας άριστης πηγή πρωτεΐνη!
  • Να συνοδεύετε το πιάτο σας πάντα με σαλάτα ή λαχανικά σχάρας ή βραστά. Στην σαλάτα σας μην ντραπείτε να ζητήσετε το dressing ξεχωριστά.
  • Προτιμήστε να καταναλώνετε άπαχο κρέας, φιλέτο κοτόπουλου, ψάρια στη σχάρα και θαλασσινά στη σχάρα αντί για τηγανιτά.
  • Κάντε την μέθοδο του πιάτου. Μια έξυπνη λύση, όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό.  Το ½ σας πιάτο θα πρέπει να αποτελείτε από σαλάτα ή λαχανικά σχάρας ή βραστά, το ¼ του πιάτου σας θα πρέπει να αποτελείτε από υδατάνθρακες όπως ρύζι, πλιγούρι, πατάτα βραστή, φούρνου, κριθαράκι, μακαρόνια, ψωμί ολικής + το υπόλοιπο ¼ του πιάτου σας θα πρέπει να αποτελείτε από κάποια άπαχης μορφή πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγό, θαλασσινά και ψάρια.
  • Επιλέξτε παγωτά σορμπέ ή παγωτά 0% που έγιναν με γλυκαντικές ουσίες όπως στέβια. Μπορείτε να καταναλώσετε 2-3 μπάλες από αυτά τα παγωτά.
  • Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο. Αποφύγετε να καταναλώσετε κοκτέιλ καθώς αποτελούν «βόμβα» θερμίδων για τον οργανισμό και επιλέξτε μπύρα ή κρασί κόκκινο, ροζέ ή λευκό.
  • Αν διψάτε και θέλετε κάτι δροσιστικό, προτιμήστε κρύα τσάγια 0%, πράσινο τσάι παγωμένο και αναψυκτικά διαίτης.
  • Μην ξεχνάτε την άσκηση! Εξερευνήστε το μέρος που είστε διακοπές, κολυμπήστε περισσότερο, περπατήστε στην παραλία, ανεβείτε σκαλιά, περπατήστε στα μαγαζιά, στα στενά, κάντε jogging στην παραλία καθημερινά.

Καλές διακοπές!

Εύη Γιαλλούρη

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc, MSc

email: [email protected]

Tel: 96 323155

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ