21.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Και η Διεθνής Οργάνωση Μνημείων και Χώρων – Παράρτημα Κύπρου για τον Ακάμα

Η Διεθνής Οργάνωση Μνημείων και Χώρων  ICOMOS – Παράρτημα Κύπρου εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στον Ακάμα με τις μεγάλες πυρκαγιές και καλεί τους κατοίκους, τον Υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες “να ξεκαθαρίσουν ότι αυτές οι ενέργειες δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους σχεδιασμούς για την προστασία και αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών Natura2000 του Ακάμα και επίσης δεν θα αποβούν στην δημιουργία πολεοδομικών ζωνών οικοδόμησης της περιοχής”.

Καλούν επίσης την πολιτεία να διερευνήσει ενδελεχώς και πειστικά το θέμα “και οι υπαίτιοι να τιμωρηθούν υποδειγματικά”.

Σε ανακοίνωση η Οργάνωση τονίζει ότι ο Ακάμας είναι μια περιοχή που αποτελεί μοναδικό μνημείο της φύσης και του πολιτισμού που εκτός από μοναδικά θαλάσσιο περιβάλλον, είδη χλωρίδας, πανίδας, οικότοπους και εξαιρετικά γεωμορφώματα, περιλαμβάνει επίσης ανθρωπογενές παραδοσιακό τοπίο, αρχαίες εκκλησίες και άλλες αρχαιότητες, πληθώρα μύθων και παραδόσεων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πυρκαγιές δεν καταστρέφουν μόνο το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά εκτείνονται και στις καλλιέργειες και θέτουν σε κίνδυνο σπίτια και ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το ICOMOS, όποιες και αν είναι οι αιτίες πρόκλησης της φωτιάς,  ταλαιπωρούνται τόσο οι υπηρεσίες (Τμήμα Δασών και Πυροσβεστική αλλά και οι κάτοικοι), ενώ πολλά θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Ο Ακάμας, αναφέρεται, δεν είναι μεγάλος και ούτε δύσβατος και είναι περιοχή με περιορισμένες δασικές εκτάσεις με ψηλή βλάστηση, γενικά αποψιλωμένη από την υπερβόσκηση, τις πυρκαγιές και την υπέρ-επισκεψιμότητα, και προπάντων γεμάτη με άτυπους δρόμους.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ