19.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Κίτρινη προειδοποίηση! Ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι σήμερα

Βαρομετρικό χαμηλό από το νότιο Ιόνιο πέλαγος θα κινηθεί βόρεια – βορειοανατολικά και αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας το θερμό του μέτωπο αύριο. Επίσης, η περιοχή μας θα επηρεάζεται από σφήνα ύφεσης (Short Wave Trough) στη μέση τροπόσφαιρα, ενώ την ίδια ώρα θα βρισκόμαστε στην αριστερή έξοδο του Jet Streak, ενισχύοντας τις ανοδικές κινήσεις και πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Με βάση τις συνθήκες της ατμόσφαιρας σήμερα Τετάρτη, θα ευνοείται η εκδήλωση κυρίως πολυκύτταρων καταιγίδων και οι κίνδυνοι από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ριπαίοι άνεμοι και χαλάζι με διάμετρο έως 2 εκατοστά. Σε περίπτωση μεμονωμένης καταιγίδας, αυτή δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε υπερκυτταρική και οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τέτοιου είδους καταιγίδες είναι οι ισχυρές βροχοπτώσεις, ριπαίοι άνεμοι και χαλάζι με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκατοστά. Επίσης, οι υπερκυτταρικές καταιγίδες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία ανεμοστροβίλων, χωρίς να σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί αφού πολύ μικρό ποσοστό τους καταφέρνει να δημιουργήσει ανεμοστρόβιλο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Την ίδια ώρα το νότιο – νοτιοδυτικό ρεύμα που δημιουργείται, αναμένεται να ευνοήσει τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρειο Αφρική προς την περιοχή μας, σταδιακά από σήμερα, αρχικά από τα νοτιοδυτικά. Η σκόνη θα παραμείνει στην περιοχή μας μέχρι την Παρασκευή περίπου και τα επίπεδα της θα μεταβάλλονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά και κατά περιόδους πιθανό πολύ υψηλά. Σήμερα και κυρίως απόψε και αύριο, η σκόνη θα είναι πολύ εμφανής μέσα στις σταγόνες βροχής που θα πέφτουν.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού:

Σήμερα Τετάρτη, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά από τα δυτικά. Οι καταιγίδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές με χαλάζι. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους (1700 μέτρα και άνω) βροχή θα εναλλάσσεται με χιονόνερο. Σε περίπτωση καταιγίδας όμως αναμένεται χιονόπτωση και χιονόστρωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί έως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ, για να καταστούν το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς της ίδιας έντασης. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 18 στα παράλια και στους 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε, ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μεμονωμένης καταιγίδας κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους
(1700 μέτρα και άνω) αναμένεται χιονόπτωση με ελαφριά χιονόστρωση. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και στον 0 βαθμό στη Χιονίστρα.

Αύριο Πέμπτη ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος και καταδιαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και στους 1 βαθμό στη Χιονίστρα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ