16.9 C
Paphos
Tuesday, March 19, 2024

Κίνδυνος πλήρους εκτροχιασμού στη Μέση Ανατολή

Η Συρία στρέφεται στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Άγκυρα για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας – Η Τουρκία αρνείται την εισβολή χερσαίων τουρκικών δυνάμεων, αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

Κίνδυνος πλήρους εκτροχιασμού στη Μέση Ανατολή με την Τουρκία και την Συρία να επιδίδονται σε ένα επικίνδυνο «bras de fer» και την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, οι οποίες δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες των ξένων ηγετών για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Την ώρα που το καθεστώς της Άγκυρας διατυμπανίζει ότι δεν προτίθεται να κάνει μία χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να εξοντώσει τους Κούρδους, υποστηρίζοντας πως οι όποιες πολεμικές κινήσεις του αποσκοπούν μόνο στην εξόντωση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, η Συρία στρέφεται στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την Άγκυρα για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και μιλώντας για είσοδο ενόπλων που πιστεύεται ότι ήταν Τούρκοι στρατιώτες, κάτι που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως αναφέρει το BBC επικαλούμενο συριακά ΜΜΕ, η Δαμασκός απευθύνθηκε στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας πως οι επιχειρήσεις  του τουρκικού πυροβολικού στη βόρεια Συρία παραβιάζουν τη συριακή εθνική κυριαρχία.

Στη σχετική επιστολή που έχει αποστείλει στη Συμμαχία, η συριακή κυβέρνηση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι από την τουρκική πλευρά εστάλη και εξοπλισμός τον οποίο συνόδευσαν περίπου 100 ένοπλοι, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι ήταν Τούρκοι στρατιώτες ή Τούρκοι μισθοφόροι.

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα μείνει θεατής στα όσα συμβαίνουν στα σύνορά της με τη Συρία, η κυβέρνηση της Άγκυρας παίζει το δικό της «χαρτί»  λίγες ημέρες μετά το σχέδιο εκεχειρίας για τη Συρία που πρότεινε η Ρωσία. Με την Άγκυρα να περνάει το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως, ούτε το ΝΑΤΟ αλλά και ούτε η Ρωσία θα της υποδείξει πως θα προασπίσει τα συμφέροντά της, υποστηρίζει πως ο μόνος στόχος της είναι οι μαχητές του Ισλαμικό Κράτος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Bild» επεσήμανε ότι στόχος της Συμμαχίας δεν είναι ένας νέος πόλεμος στη Συρία, την ώρα που η τουρκική εμπλοκή εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία προκαλεί εντονότατη η ανησυχία στην διεθνή κοινότητα.

Οι δηλώσεις του Στόλτνμπεργκ έρχονται την ώρα που η Άγκυρα υποστηρίζει, δια στόματος του υπουργού Άμυνας, ότι «δεν υπάρχει σκέψη» για χερσαία επέμβαση και εισβολή Τούρκων στρατιωτών.

Σήμερα το πρωί, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolou», ότι η Άγκυρα δεν εξετάζει αποστολή στρατιωτών στη Συρία. Σχετικά με την αναφορά στη συριακή επιστολή περί ενόπλων που βρέθηκαν στο συριακό έδαφος, ο Γιλμάζ τη διέψευσε, λέγοντας πως δεν ευσταθεί.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ