24.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Κέντρο Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα στις Πάνω Αρόδες 

Υπογράφτηκαν σήμερα τα συμβόλαια για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ακάμα στις Πάνω Αρόδες. Η δαπάνη υπολογίζεται στις €519.282,32 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ο χρόνος αποπεράτωσης στους δεκατέσσερις μήνες.Το συνολικό κόστος δράσης ανέρχεται ανέρχεται στις  €543.207,52 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο της υπογραφής συμβολαίων σήμερα στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου  ανέφερε πως το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά ενιαία ανάπτυξη με κτήριο (κλειστούς χώρους) και υπαίθριους / ημιυπαίθριους περιβάλλοντες χώρους.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται, όπως είπε, από το κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο με μικρές παρεμβάσεις θα συνδεθεί με το νέο κτήριο και θα αποτελεί μέρος της όλης δράσης/ λειτουργίας του έργου (χώρος εκδηλώσεων/ προβολών, αποδυτήρια, χώρους υγιεινής κ.λπ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου θα διαμορφωθούν, συνέχισε, οι αίθουσες των εκθεμάτων, χώρος για περιοδικές εκθέσεις, χώρος υποδοχής και πληροφοριών και γραφείο Υπεύθυνου Λειτουργίας του Έργου, ενώ στους εξωτερικούς χώρους θα διαμορφωθούν χώροι για εξωτερικά εκθέματα, μικρός χώρος για  υπαίθριες εκδηλώσεις, χώρος στάθμευσης και ποδηλατοστάσιο με ποδήλατα.

Όλοι οι χώροι (κλειστοί υπαίθριοι/ ημιυπαίθριοι) θα είναι προσβάσιμοι από ΑΜΕΑ.

Παράλληλα, όπως είπε η Έπαρχος Πάφου,  το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει περιοδικά εκθέσεις σχετικές με τη θεματολογία του Έργου, τις οποίες θα μπορεί να επισκεφθεί το κοινό ή και μαθητές σχολείων για να γνωρίσουν με περισσότερη λεπτομέρεια τη γεωλογική ιστορία της περιοχής του Ακάμα.

Έχει στόχο την παροχή πληροφοριών τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες για τη Γεωλογία και Παλαιοντολογία της Περιοχής του Ακάμα, τα Πετρώματα και Απολιθώματα της περιοχής του Ακάμα και γενικά για την ιστορία γένεσης της Κύπρου.

Η μοναδικότητα του έργου και η καινοτομία του πιστεύεται ότι θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων περιηγητών. Σε αυτό το πλαίσιο θα στηρίξει ιδιαίτερα τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Θα βοηθήσει επίσης στη μόνιμη ή/και περιοδική εργοδότηση ατόμων για τη λειτουργία της ανάπτυξης.

Μελετητής του έργου είναι το  Μελετητικό Γραφείο Πολίνας Αντωνιάδου – Κόκκινου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ