32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Κάτω τα χέρια από την Πάφο [του Βαγγέλη Μαυρονικόλα]

Η Πάφος σήμερα έχει υπερπλήρη τα ξενοδοχεία της και η τάση αυτή είναι ανοδική.
«Από το 2015 στο 2016 είχαμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε ποσοστό 20%, ενώ από το 2016 στο 2017 είχαμε επίσης αύξηση της τάξης του 14,5%.» (ΘΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ)

Ο στόχος δε του ολόχρονου τουρισμού, έχει επιτευχθεί.
“H Πάφος ως τουριστικός προορισμός, πριν το έτος 2001, είχε σε πλήρη λειτουργία τον χειμώνα περίπου 18000-20000 κλίνες από τις 27000 που υπάρχουν ποσοστό που ανέρχεται στο 75% του συνολικού αριθμού κλινών.” (Ετ.Τουρ.Αναπτ.)

Ποια λοιπόν η ανάγκη να επιτραπούν ψηλά κτίρια? Οι Αγγλοι λένε «αν κάτι δουλεύει καλά …μην το πειράζεις».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν πουλώντας διαμερίσματα με θέα της θάλασσας σε «Πύργους» είναι οι συγκεκριμένοι Ιδιοκτήτες/Ντιβέλοππερς. Όμως η θέα που πουλούν δεν είναι δική τους – ανήκει σε όλους όσοι βρίσκονται πίσω τους και θα τους την κόψουν υψώνοντας ένα τεράστιο τείχος μπροστά τους. Πουλώντας «Διαβατήρια» σε πολίτες χωρών, που φοβούνται αν πέσουν τα καθεστώτα τους, να μπορέσουν να δραπετεύσουν …… Δηλαδή θα είναι άδεια κουφάρια οι Πύργοι αυτοί.

Το φύτρωμα τέτοιων Πύργων θα αλλοιώσει την Πολιτιστική Φυσιογνωμία της Πάφου που είναι αυτή που έφερε τις επιτυχίες και θα διώξει τον ποιοτικό τουρισμό.
Μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, πληθυσμού εκατομμυρίων, δεν επιτρέπουν τέτοιους «Πύργους» διαφυλάσσοντας τον αρχιτεκτονικό τους Χαρακτήρα. (Πόσο μάλλον θα Έπρεπε η Πάφος των 35 χιλιάδων κατοίκων.)

Το νομικό πλαίσιο που μας έχει αποσταλεί, βρίθει υποκειμενικών κριτηρίων, δηλαδή είναι στην προσωπική άποψη των Αρχών και Αξιωματούχων της Πολεοδομίας οπόταν φανταστείτε την έκταση της δυνητικής διαπλοκής και το μοίρασμα φακελλακιών. Το θέμα πάει στα μουλωχτά και πολλές αιτήσεις έχουν ήδη κατατεθεί ενώ ο Παφίτης κοιμάται αμέριμνα…

Και όλα αυτά για την αδηφαγία μερικών «επιχειρηματιών».

Ας τους απαντήσουμε λοιπόν: «Κατω τα χέρια από την Πάφο !»

Βαγγέλης Μαυρονικόλας, Αρχιτέκτονας 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ