22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Ιερόθεος Παπαδόπουλος: Η Ευρώπη είναι το “κοινό μας σπίτι”

Η Ευρώπη είναι εκεί και έχει κάθε λόγο να είναι περήφανη για όσα έχει πετύχει, ανέφερε στην Πάφο ο νέος επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος ,προσθέτοντας πως η  Ευρώπη είναι το “κοινό μας σπίτι” και δεν πρέπει να πριονίζουμε το “κλαδί στο οποίο καθόμαστε”.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρέστη στην γιορτή που διοργάνωσε το  Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στην Πλατεία του Κάστρου .

Στο Κάστρο στήθηκε περίπτερο από τους διοργανωτές οι οποίοι διένειμαν ενημερωτικό λικό για τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες που έχουν οι πολίτες, ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Παπαδόπουλος με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη που τα τελευταία οκτώ χρόνια βρίσκονταν στις Βρυξέλλες εξέφρασε την ικανοποίηση του για το νέο πόστο που ανέλαβε ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Κύπρο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και εξέφρασε την ελπίδα όπως βάλει την σφραγίδα στην κυπριακή κοινωνία  με στόχο να φτάσει στο κάθε κυπριακό νοικοκυριό.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε δράσεις με νόημα όπως η νέα στρατηγική που ξεκίνησε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Κύπρο για τα πλαστικά που αφορούν τους πάντες. Όπως είπε, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ο πρώτος αντιπρόεδρος  της Ευρωπαικής Επιτροπής Φράνς Τίμερμανς,  εάν δεν κάνουμε κάτι για να μειώσουμε τα πλαστικά τότε το 2050 , στις θάλασσες μας θα έχει περισσότερα πλαστικά από ότι ψάρια και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Η ενημέρωση συνέχισε, θα επεκταθεί στη βιομηχανία, στα σχολεία και αλλού.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε δράση που προγραμματίζεται αρχές Ιουνίου στο Δήμο Στροβόλου η οποία ξεκινά σε πιλοτική βάση στο πλαίσιο της οποίας θα δοθούν επαναχρησιμοποιημένες τσάντες για τις υπεραγορές με το σήμα της Ευρωπαικής επιτροπής, πάνω ώστε να κατανοήσει ο κάθε πολίτης ότι, αντί να πηγαίνει να παίρνει πλαστικές σακούλες μιας χρήσης να μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι για πολλούς μήνες και πολλά χρόνια.

Ερωτηθείς ο κ. Παπαδόπουλος  για την εικόνα της Ευρώπης που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι στα καλύτερα της όπως με την οικονομική κρίση σε Ελλάδα ,Κύπρο και αλλού αλλά και κατά πόσο μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη, ανέφερε πως για την Ελλάδα η κοινή γνώμη στράφηκε εναντίον της Ευρώπης διότι – όπως εξήγησε- για την κρίση πίστεψαν ότι δεν φταίει σχεδόν κανένας εντός ελληνικού χώρου αλλά φταίει η Ευρώπη.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ένα μέρος του ελληνικού λαού αλλά και των ΜΜΕ λένει πως  οι ξένοι όταν μας δανείζουν είναι τοκογλύφοι και όταν δεν μας δανείζουν είναι εκβιαστές. Είπε δε, πως στην Ελλάδα  έχει δοθεί η μεγαλύτερη βοήθεια που δόθηκε ποτέ στην  ιστορία παγκόσμια .

Ο νέος επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαικής Επιτροπής στην Κύπρο είπε πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία  στην Ελλάδα ήταν υπέρ της ΕΕ και τώρα – όπως είπε- είναι η πρώτη χώρα εναντίον της Ευρωπαικής Ένωσης.

Όσον αφορά για τη Κύπρο ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αναμφίβολα η κρίση επηρέασε  λέγοντας μάλιστα πως ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στράφηκε επίσης εναντίον της ΕΕ .

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Ευρώπης στην κρίση της  Μέσης Ανατολής ο κ. Παπαδόπουλος  ανέφερε πως η Ευρώπη είναι μια ειρηνική δύναμη και ένας ειρηνικός συνασπισμός.

Παρόλο συνέχισε στην Μέση Ανατολή  αλλά και παγκοσμίως έχουμε ως Ευρώπη  τον πρώτο λόγο σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας  από την άλλη η Ευρώπη δεν είναι μια στρατιωτική δύναμη για να έχει ενδεχομένως τον λόγο και ρόλο που διαδραματίζουν άλλες δυνάμεις.

Εμείς συνέχισε, “είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης, όλο αυτό το ευρωπαικό σχέδιο είναι ένα ειρηνητικό σχέδιο και έγινε ακιβώς για να μην ξαναγίνει πόλεμος”, όπως είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη πως η Ευρώπη είναι ένα ειρηνικό project  που αυτό το σχέδιο ειρήνης προσπαθεί να το εξαγάγει παντού στον κόσμο.

Στο περίπτερο  που στήθηκε  στο πλαίσιο της εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, προσφέρθηκε παγωτό και δώρα για τους επισκέπτες.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ