29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Θάλασσα πάμε για υγεία και καταλήγουμε στα ιατρεία!! [της Μαρίας Μασούρα]

Θάλασσα κι αλμυρό νερό, να σε ξεχάσω δεν μπορώ, θαλασσάκι μου…
Θάλασσα χιλιοτραγουδιμένη, χιλιοζωγραφισμένη, θάλασσα που κρύβεις τόσα μυστικά, τόσους θησαυρούς, τόση ιστορία!
Θάλασσα!
Ένας πολύ καλός και προετεινόμενος από τους ιατρούς τρόπος γυμναστικής και άσκησης! Μια αγαπημένη έξοδος μικρών και μεγάλων για παιγνίδια στην άμμο, κολύμπι, παραλία, με την μυρουδιάτου αντιληακού να σε μεθάει και με όλα όσα όμορφα γίνονται εικόνες πια στο μυαλό μας…
Αλλά… Ειδικά φέτος πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν σε αρκετό κόσμο, ακόμα και προσωπικά στην γράφουσα. Εκτός από όλους αυτούς τους πνιγμούς, τα ατυχήματα με τα ταχύπλοα σκαφη, αυτούς που αμελούν και δεν λαμβάνουν τα ασφαλή μέτρα όπως ενδυκνειται από τις αρχές ώστε να υπάρχει ασφάλεια των λουομένων και τα τόσα άλλα,φέτος ήρθε να προσθεθεί και η ύπαρξη μεδουσών, δράκαινων (ψάρι με δηλητηριώδες ραχιαίο πτερύγιο που κρύεται θαμμένο στην άμμο, στον βυθό της θάλασσας) αλλά και μολυσμένων φυκιών!
Πολλά άτομα φέτος, χρειάστηκε να νοσηλευτούν γιατί υπέστηκαν αλλεργικό σοκ, τσίμπημα ή μόλυνση από τα πιο πάνω που αναφέρω.
Αυτό αποδυκνείει ότι οι θάλασσες μας δεν είναι καθαρές ή δεν είναι απόλυτα καθαρές και θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές, οι Δήμοι και όλοι οι αρμόδιοι να λάβουν σοβαρά υπόψη την υγεία των λουομένω και όχι μόνο τα κέρδη από τα κρεβατάκια και τις διάφορες υπηρεσίς που υπάρχουν στις παραλίες και αποφέρουν ένα ισχυρό μερίδιο κέρδους στα ταμεία των Δήμων, του κράτους και όσων έχουν να παίρνουν από εκεί χρήμα.
Επίσης, διερωτούμαι, γιατί δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια δίνονται οι περιβόητες «γαλάζιες σημαίες» και αν πράγματι τηρούνται τα κριτήρια στις θάλασσες μας που τις φέρουν!
Επίσης, εκείνα τα καραβάκια που κοντοσυνάονται της παραλίας της Γεροσκήπου κάθε βράδυ και κάνουν πάρτυ, μουσικές και πυροτεχνήματα, εάν πρέπει να τους επιτρέπεται να στρατοπεδεύουν εκεί αφού εκεί είναι παραλία με τόσο κόσμο! Μάλιστα άτομα μου ανάφεραν ότι είδαν από τα πλοιαράκια να πετάνε σκουπίδια ή κάτι που ερχόταν σαν αφρός προς τους λουομένους και έφυγαν. Ανάμεσα στα άτομα που μίλησα μαζί τους και μου ανέφεραν για την βρωμιά στις θάλασσες μας, σε τρείς διαφορετικές παραλίες στην Πάφο είναι και τρεις γιατροί καθώς και μια νοσοκόμα, άνθρωποι ευηπόληπτοι και καθόλου τυχαίοι.
Έχω συναντήσει κατά την περιπέτεια μου με μόλυνση στο πόδι από μολυσμένα φύκια στην θάλασσα δύο κοπέλλες που έπαθαν αλλεργικό σοκ μόλις μπήκαν στην θάλασσα και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, τα δύο εγγονάκια του πάτερ που έπαθαν αναφυλαξία μόλις βούτηξαν κι αυτα στην θάλασσα, ένας τουρίστας έπαθε μόλυνση και νοσηλεύτηκε, η μια από τους γιατρούς που αναφέρω πιο πάνω ήρθε αντιμέτωπη βουτώντας στην θάλασσα με φίνα έτοιμη προς επίθεση, ένα κοριτσάκι το τσίμπησε μέδουσα, μιαν ηθοποιό την δάγκωσε δράκαινα, και πάει λέγοντας…
Κι αυτά είναι περιστατικά που εγώ συνάντησα όντας παθούσα!
Είναι σοβαρά περιστατικά αυτά που αναφέρω, που μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θρόμβωση, μέχρι και γάγκραινα με ότι αυτό εξυπακούεται!
Είναι επώδυνο και παίρνει πολύ καιρό, ίσως και δύο μήνες να θεραπευτεί μια τέτοια μόλυνση, άσε που αυτοί με το αλλεργικό σοκ μπορεί να έχουν πρόβλημα για μια ζωή και έχοντας και κρίσεις πανικών από ότι μου ανέφεραν.
Με τα ίδια μου τα μάτια, είδα σερβιτόρα στο λιμανάκι στην Κάτω Πάφο να αδειάζει το περιεχόμενο των ποτηριών από τα τραπεζάκια που καθάριζε μέσα στην θάλασσα(κομμάτια διακοσμητικών φρούτων, λεμόνια, καλαμάκια, ομπρελλίτσες, κλπ) και όταν είδε ότι την είχαμε δει μας είπε «εεε, τα τρώνε τα ψαράκια»! Κατά τα άλλα κάνουμε και εκστρατίες καθαριότητος και λέμε για τα σακούλια και τα άλλα πλαστικά και τα διάφορα που σκοτώνουν την θαλάσσια ζωή.
Θυμάμαι πριν χρόνια που έγινε μια εκστρατία καθαριότητος των βυθών και παραλιών στην Κύπρο και ανάμεσα στις ομάδες που συμμετείχαν ήμασταν και εμείς οι πρόσκοποι. Εντύπωση λοιπόν μου έκανε η τόση βρωμια και τα τόσα σκουπίδια που έβγαλαν από τον βυθό στο λιμανάκι που ήταν από λάστιχα αυτοκινήτων, παλιοσιδερικά, και πολλά άλλα μέχρι και μια μοτόρα!
Είμαι σίγουρη, ότι πρέπει το κράτος και όλοι οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι να μας προστατεύσουν γιατί δεν πάμε καλά! Είναι τυχεροί που δεν θα κινηθώ νομικά εναντίον του Δήμου της περιοχής που έπαθα την ζημιά.
Με το παρών άρθρο μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δρ Ιωάννη Καττιμέρη που με ανάλαβε και με φροντίζει, τις Δρ Ιλιάδα και Μύρια Κυριακίδου, την κλινική Ίαση και το προσωπικό της – με την νοσοκόμα Πάτρα να ξεχωρίζει για την προθυμία και την καλή της διάθεση προς τον ασθενή – για όλη την φροντίδα και στήριξη που μου παρείχαν και ακόμα που με τον Δρ Καττιμέρη το παλεύουμε,γιατί όπως σας ανάφερα πιο πάνω πάει πολύς καιρός να έρθει η γιατρειά!
Εγώ είμαι στην αρχή του δεύτερου μήνα και ο Θεός βοηθός!
Τι να κάνουμε Δήμαρχοι μου, Κράτος, αρμόδιοι; Να μην πηγαίνουμε θάλασσα ή να κάνετε κατι επιτελους και πολύ αργήσατε;
Μαρία Μασούρα – Δημοσιογράφος
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ