18.9 C
Paphos
Friday, May 17, 2024

Η πανέμορφη Κωνσταντίνα απο την Πάφο είναι οδηγός ασθενοφόρου και διασώστρια

Τις προάλλες μέσα απο το PafosPress.com παρουσιάσαμε μια επαγγελματία αστυνομικό η οποία υπηρετεί στην Τροχαία Πάφου και συγκεκριμένα στην Ομάδα Ζ. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) Με τη μηχανή στους δρόμους η Κωνσταντία έχει την ευθύνη μαζί με τους άντρες συνάδελφούς της να εφαρμόζει την Νομοθεσία. Σήμερα μέσα απο τη συγκεκριμένη στήλη θα παρουσιάζουμε ένα άλλο επάγγελμα όχι και τόσο συνηθισμένο για γυναίκες που είναι οι οδηγοί ασθενοφόρων/ διασώστριες.

του Μάριου Ιγνατίου**

 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Κωνσταντίνα Λαζάρου πρώην δημοσιογράφος και παρουσιάστρια απο την Πάφο και η Χριστίνα Θεοδώρου είναι δυο νέες και όμορφες κοπέλες που αποφάσισαν να κάνουν ένα επάγγελμα που θέλει τόλμη και πολλά κιλά θάρρος για να το επιλέξεις. Μέσα απο τα μαθήματα και τις σπουδές αλλά και την Εκπαίδευση του Υπουργείου Υγείας οι δυο νεαρές υπηρετούν στην Μονάδα Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας εβρισκόμενες πίσω απο ένα τιμόνι και τρέχοντας να προλάβουν έγκαιρα τους τραυματίες ή τους ασθενείς και να τους κρατήσουν στη ζωή. Μερικά λεπτά καθυστέρησης, μια λάθος επιλογή, ενδεχόμενη ατολμία στο οδήγημα στους δύσκολους και απαιτητικούς δρόμους της Πάφου και της Λευκωσίας όπου κυκλοφορούν ενδεχομένως να αποβούν μοιραία.

Οι Κωνσταντίνα και η Χριστίνα μίλησαν στο PafosPress.com και μας εξήγησαν τους λόγους που τις οδήγησαν να επιλέξουν το συγκεκριμένο λειτούργημα ως εργασία. Είμαστε στην συγκεκριμένη υπηρεσία πολύ συνειδητά και όχι τυχαία, μας είπαν, αφού πρώτα απ όλα είναι η ικανοποίηση ότι συνεισφέρουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο όσο αφορά την υγεία! Ο διασωστης –πληρωμα ασθενοφόρου δεν ήταν λύση ανάγκης, σημειώνουν, αλλά αγάπη σε αυτό που κάνουν.

Απαντώντας στο ερώτημα πως αισθάνθηκαν για πρώτη φορά πίσω απο το τιμόνι ενός ασθενοφόρου καθοδόν για ένα επείγον περιστατικό ανέφεραν πως δεν υπάρχει κανένα άγχος παρά μόνο υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης, αφού με την σωστή κατάρτηση και την εκπαίδευση την οποία έτυχαν είναι θέμα εμπιστοσύνη στις δυνατότητες τους και φυσικά έγκαιρης μετάβασης στο συμβάν.

Χριστίνα Θεοδώρου, οδηγός ασθενοφόρου, διασώστρια

Αλήθεια όμως πως αντιμετωπίζονται απο τους άνδρες συνάδελφούς τους που μέχρι πρόσφατα είχαν το μονοπώλιο; Η Κωνσταντίνα και η Χριστίνα λένε πως τις αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ευγένεια κάτι πρέπει να πηγάζει απο την αμοιβαία επαγγελματική προσέγγιση κάθε φύλου. Την ίδια στιγμή παραδέχονται ότι ο κόσμος εκπλήσσεται όταν τις δει στο τιμόνι του ασθενοφόρου και άμεσα η έκπληξη αντικαθίσταται απο ένα χαμόγελο θαυμασμού πάντα με την καλή του έννοια.

Κωνσταντίνα Λαζάρου, Οδηγός ασθενοφόρου, διασώστρια

Όλα ξεκίνησαν το 2011

“Ο “διασωστης – πλήρωμα ασθενοφόρου” είναι ένας καινούργιος θεσμός στον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα διασωστων για πρώτη φορά το 2011 το είδαμε σαν μια καλή ευκαιρία και το ακολουθήσαμε. Είναι πολύ σημαντικό να  ξέρεις να δώσεις σωστά πρώτες βοήθειες σε όλες τις έκτακτες ανάγκες.” Στην ερώτηση του PafosPress.com αν υπήρξαν φορές που οι δυο κοπέλες σκέφτηκαν να τα παρατήσουν η απάντηση είναι ξεκάθαρη, ποτέ και σε καμία περίπτωση, άλλωστε εδώ βρίσκονται για Ιερό σκοπό όπως υπογραμμίζουν.

Το να οδηγάς ασθενοφόρο δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Πως όμως ένιωσε η Κωνσταντίνα όταν μέσα σε ένα τέτοιο ασθενοφόρο οι συνάδελφοί της διακόμιζαν στο νοσοκομείο τον πατέρα της; “Έτυχε να είμαι υπηρεσία και να περιμένω να φέρουν τον πατέρα μου στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο ένα άλλο πλήρωμα. Πάντα υπάρχει αγωνία για έναν δικό σου άνθρωπο όμως ήξερα ότι ήταν σε καλά χέρια έμπειρων συναδέλφων και θα έφτανε με ασφάλεια.

 

Τέλος οι δυο νεαρές οδηγοί ασθενοφόρων και διασώστριες είναι κατηγορηματικές στο ερώτημα αν θα επέλεγαν ένα άλλο “πόστο”, πίσω απο την ασφάλεια του γραφείου ή σε ένα πιο ήσυχο μέρος στο Υπουργείο Υγείας. Με ένα στόμα, μια φωνή απαντάνε πως “δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε σε αυτόν τον τομέα, στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων Κύπρου που μας εκπαίδευσε, μας επέλεξε και μας εμπιστεύθηκε”.

Κωνσταντίνα Λαζάρου, Οδηγός ασθενοφόρου, διασώστρια

Και η Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων είναι γυναίκα

Τελικά οι δυο κοπέλες δεν είναι μόνες τους στην Υπηρεσία. Γυναικεία υπόθεση είναι και η καθοδήγηση και η ευθύνη του Τμήματος. Η κυρία Ριάνα Κωνσταντίνου είναι η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας. Μιλώντας στο PafosPress.com αναφέρεται στις δυσκολίες και τις υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματος τονίζοντας ότι για να υπηρετεί κάποιος σε αυτό το Τμήμα πρέπει να το νιώθει ως λειτούργημα.

“Το να διασώζεις ζωές στον προνοσοκομειακό χώρο προϋποθέτει να έχεις μεγάλα ψυχικά αποθέματα, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολα περιστατικά, σκληρές εικόνες που δεν μπορούμε να τις ξεχάσουμε είναι περιστατικά που μένουν για πάντα χαραγμένα στη ψυχή μας και όσα χρόνια και εάν περάσουν πάντα θα τα θυμόμαστε με πόνο.

Ράνια Κωνσταντίνου, Προϊστάμενη Υπηρεσίας Ασθενοφόρων Υπουργείου Υγείας

Οι πρώτοι που αντικρίζουν το θάνατο

Ξέρετε δεν είναι εύκολο όταν είσαι ο πρώτος που  αντικρίζει τον θάνατο και είναι εξαιρετικά επώδυνο για εμάς όταν κάθε φορά που παλεύουμε να κρατήσουμε κάποιο στη ζωή δεν τα καταφέρνει.  Σκουπίζουμε τα δάκρια μας και προσπαθούμε να μη δείξουμε τη θλίψη μας όταν πρέπει να ανακοινώσουμε ότι κάποιος έχει φύγει από τη ζωή. Όπως μας αναφέρει δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεχάσει ένα περιστατικό όταν ένας νεαρός, μετά απο τροχαίο, έχασε τη μάχη ξημερώματα Χριστουγέννων.

Ποιά είναι όμως τα συναισθήματα όταν σώζεις μια ζωή;

Είναι δύσκολο να σας το περιγράψω με λόγια αλλά τα συναισθήματα είναι τόσο δυνατά που αφήνουν πίσω όλα τα δύσκολα που παίρνουμε καθημερινά.

Η κουβέντα με τις τρεις διασώστριες ήταν μεγάλη και δεν θα μπορούσε να χορέσει σε καμία στήλη εφημερίδας. εκείνο που κρατήσαμε ως εντύπωση είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι, άνδρες ή γυναίκες, δίνουν καθημερινά τον καλύτερο τους εαυτό για να σώζουν ζωές. Το ελάχιστο που τους οφείλουμε είναι ένα μεγάλο μπράβο, ένα ευχαριστώ και σεβασμό.

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Γεν. Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, για την άδειά της και την άμεση ανταπόκριση της στο αίτημά μας για παρουσίαση του ρεπορτάζ.

**Αρχισυντάκτης PafosPress.com

*** Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Σημερινή την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ