17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Η Πάφος φιλοξενεί διεθνή συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου SAVEMEDCOASTS

Από την Πάφο ξεκινούν σήμερα οι στοχευμένες συναντήσεις βασικών κοινωνικών εταίρων (focus group) που θα πραγματοποιηθούν σε Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο για το πρωτοπόρο ευρωπαϊκό έργο SAVEMEDCOASTS με σκοπό την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων και των απειλών από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας στη Μεσόγειο


Η κυπριακή εταιρεία ISOTECH Ltd Ερευνητές-Σύμβουλοι Περιβάλλοντος είναι κύριος εταίρος του έργου, σύμφωνα με την Ακτομηχανικό Ξένια Λοϊζίδου, επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρείας.

Το SAVEMEDCOASTS χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στην κάθε συνάντηση, διάρκειας δύο ωρών περίπου, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν 10 επιλεγμένοι κοινωνικοί εταίροι από σημαντικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς τομείς ενώ ακολούθως θα καταγραφούν οι απόψεις των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν τους κινδύνους, τα κενά, τις ανάγκες που αντιμετωπίζει ο κάθε τομέας, καθώς και πιθανές εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας.

Οι συναντήσεις έχουν δομηθεί με συγκεκριμένη μέθοδο, την κυπριακή DeCyDe-4.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα και φιλοξενείται από τον Δήμο Γεροσκήπου. Ακολουθεί η Ρώμη και η Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Λοϊζίδου το πρόγραμμα στόχο έχει την ανάπτυξη πολικών και καθορισμό συγκεκριμένων λύσεων για την προστασία των κατοίκων της Μεσογείου και της περιουσίας τους από την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας, μέσα από τη δημιουργία σεναρίων για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων και των απειλών και την έγκαιρη λήψη μέτρων.

Το έργο, στοχεύει -όπως είπε- στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των επηρεαζόμενων και των δημοσίων φορέων, μέσα από τη βελτίωση των δομών διοίκησης και συμμετοχής στη διαδικασία λήψης απόφασης και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των κοινωνικών εταίρων.

Όπως ανέφερε, η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας αποτελεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα που χρήζει άμεσης δράσης για την αντιμετώπισή του και που δεν έχει αναδειχθεί στις πραγματικές του διαστάσεις στην Μεσόγειο.

Παρόλο που η Κύπρος είναι νησί, πολύ λίγα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε ήδη και θα ενταθούν στο μέλλον από το φαινόμενο αυτό, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ