30.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Η Πάφος μπροστά στο κίνδυνο της λειψυδρίας

Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης – Βουλευτής  ΔΗΚΟ Πάφου

Σε συνεδρία της  Κοινοβουλευτικής  Επιτροπής  Γεωργίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της λειτουργίας μονάδας  αφαλάτωσης στην Πάφο. Από την όλη συζήτηση διαφάνηκε ότι λόγο της κυβερνητικής αδιαφορίας και της αδικαιολόγητης καθυστέρησης στην λήψη αποφάσεων η Πάφος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να μείνει  χωρίς νερό το 2017.


 

Σήμερα τα υδατικά αποθέματα της επαρχίας μας ανέρχονται στα 24 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ οι ετήσιες ανάγκες μας  υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Είναι φανερό  ότι αν δεν υπάρξει την προσεχή χειμερινή περίοδο ικανοποιητική βροχόπτωση για ενίσχυση των υπόγειων υδροφορέων και αποθήκευσης ικανοποιητικών ποσοτήτων νερού στα φράγματα μας θα βρεθούμε αναπόφευκτα μπροστά σε απελπιστικές αν όχι τραγικές καταστάσεις .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η μονάδα αφαλάτωσης στην παραλία Κουκλιών, την οποία χρυσοπληρώσαμε χωρίς να προσφέρει το παραμικρό βρίσκετε σε αχρησία τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του κράτους ούτε να επαναλειτουργήσει είναι δυνατό αλλά ούτε και το κράτος έχει τη δυνατότητα να την αποκτήσει (αγορά). Συνεπώς λόγο της κυβερνητικής απρονοησίας  και αδιαφορίας έχουμε αφεθεί στο έλεος του θεού.

Για μας είναι ανεπίτρεπτο η Πάφος η ποιό πλούσια επαρχία σε βροχόπτωση, η επαρχία η οποία τροφοδοτεί  όλη την νοτιοανατολική περιοχή της Κύπρου από Λεμεσό μέχρι και τα Κοκκινοχώρια με μεγάλες ποσότητες νερού από το φράγμα Αρμίνους, να βρίσκετε σήμερα σε αυτή την τραγική θέση.

Θεωρούμε  ότι είναι άμεσης προτεραιότητας το κράτος να προχωρήσει άμεσα στην ανέγερση και λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, ώστε να υπάρξει απεξάρτηση της επαρχίας μας σε νερό από τις καιρικές συνθήκες  οι οποίες λόγο των κλιματικών αλλαγών  και της  αύξησης της θερμοκρασίας οδηγούν σε μειωμένες  βροχοπτώσεις.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ