15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Η Πάφος μεταμορφώνεται σε ένα ανοικτό πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης [5 – 9 Οκτωβρίου]

STREET ART SQUARE GRAFFITI – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ – 5 – 9 Οκτωβρίου 2016

 

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 στο πλαίσιο του προγράμματος της «Street Art Square» συνεχίζει τις εικαστικές και όχι μόνο παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Επιλέγοντας υποβαθμισμένους χώρους δημιουργείται ένας ενιαίος νοητός χώρος στο κέντρο της πόλης, ο οποίος υποδέχεται  πολυπολιτισμικές δράσεις και ενέργειες των κατοίκων της. Στο πνεύμα του Ανοικτού Εργοστάσιου Πολιτισμού το Πάφος2017 δίνει μια άλλη διάσταση σε εναλλακτικούς χώρους.


 

Η ταχύτητα σκοτώνει

 Μετά την πρώτη εκδήλωση του Street Art Square που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Απριλίου 2015, εικαστικοί και καλλιτέχνες του γκράφιτι / street artists, από την Κύπρο και την Ελλάδα, συναντήθηκαν δημιουργικά σε έναν χώρο στάθμευσης παρά την οδό Μακαρίου, στο κέντρο της Πάφου, μεταμορφώνοντας το τοπίο σε μια δυναμική και ανοικτή γκαλερί.
Αυτή τη χρονιά το εγχείρημα διευρύνεται και εμπλουτίζεται με μια τετραήμερη γιορτή της πρωτοποριακής και εξόχως αστικής «Τέχνης του Δρόμου» / Street Art, σε μια από τις πιο κεντρικές οδούς της πόλης. Από τις 5 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2016, στην οδό Κώστα Καρνάβαλου, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Πάφου και διασχίζει μια σειρά από κτήρια, οι τοίχοι των οποίων προσφέρονται ως ιδανικοί καμβάδες για τα έργα της φετινής διοργάνωσης, με μια ανανεωμένη ομάδα από εικαστικούς και καλλιτέχνες γκράφιτι.
Πρόκειται για σημαντικούς δημιουργούς, με διεθνή αναγνώριση, αφού έργα τους κοσμούν σημαντικά σημεία σε πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου όπως οι: FIKOS, Alex Martinez, BillyGEE και LUNE82, από την Ελλάδα, ο Ελβετός BANE, o Γερμανός RUSL και o DHAL από τη Νότιο Κορέα, ενώ από την Κύπρο οι PEST, Bankrupt.CY και ο Batu Gundal.
Η συνάθροιση και η συνάντησή τους στην Πάφο, το φθινόπωρο του 2016, δεν αποτελεί μόνο προανάκρουσμα για την έναρξη του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, αλλά συμπίπτει, επίσης, με την προοδευτική ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης.
Σε αυτή τη συγκυρία, τα έργα του Street Art τα οποία θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λειτουργούν συμπληρωματικά με τις εργασίες ανάπλασης, και βάζουν τη σφραγίδα τους (τη σφραγίδα της τέχνης και της δημιουργίας) στη μεταμόρφωση της Πάφου σε ένα ανοικτό πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης.

Χορηγός Εκδήλωσης: Πρεσβεία της Ελβετίας

To εικαστικό του πόστερ είναι των Fikos & Sovann MachaBangok

 

Πληροφορίες: 2693 2017, www.pafos2017.eu

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ