18.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Η Πάφος ακόμη πιο ενισχυμένη στον Εθνικό κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 

Ενισχύεται η αυθεντικότητα  και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της επαρχίας 


Φυθκιώτικο Υφαντό, τα Έθιμα Παραδοσιακού Κυπριακού Γάμου, το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη  και η Καλαθοπλεκτική/ψαθοπλεκτική του χωριού Μεσόγης  περιλαμβάνονται πλέον στον  Εθνικό κατάλογο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας   και Πολιτισμού έχουν πρόσφατα εμπλουτίσει με νέες εγγραφές τον εν λόγω κατάλογο και η Επαρχία Πάφου έλαβε την “μερίδα του λεόντος” με τέσσερεις νέες έγραφες από 7 σύνολο Παγκύπρια.

Η Εταιρεία Τουριστικής ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου συγχαίρει θερμά όλους που  συνέβαλαν σε αυτές τις πολύ σημαντικές διακρίσεις και στις προσπάθειες τους για καταγραφή και διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων που αποτελούν μέχρι σήμερα αυθεντικό κομμάτι της ζωής των κατοίκων.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου έχει έμπρακτα εμπλακεί στην πρόταση για την εγγραφή του Φυθκιώτικου Υφαντού στον κατάλογο και επί της ευκαιρίας ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν και ιδιαίτερα το Κοινοτικό Συμβούλιο Φύτης, το ίδρυμα ΛΑΟΝΑ και τις υφάντριες και κατοίκους της Φύτης.

Η επαρχία Πάφου  ενισχύεται ακόμη περισσότερο ως προς τον στόχο της για διασφάλιση της αυθεντικότητας της και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς που προσφέρει σε ντόπιους και ξένους.

Όσο αφορά τον τουρισμό, ο επισκέπτης του σήμερα  θέλει να αισθάνεται ότι συμμετέχει στην καθημερινή ζωή και εμπειρία του προορισμού. Αυτός είναι ο νέος τρόπος της ανακάλυψης ενός ξένου πολιτισμού και προορισμού γενικότερα  που κάθε χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

Τόσο το Φυθκιώτικο Υφαντό, τα Έθιμα Παραδοσιακού Κυπριακού Γάμου, το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη  και η Καλαθοπλεκτική/ψαθοπλεκτική του χωριού Μεσόγης  αλλά και τα άλλα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομίας που είναι διαθέσιμα στην Πάφο συμβάλουν τα μέγιστα στη διαφοροποίηση και στην καινοτομία της τουριστικής εμπειρίας.

Η πρακτική  της διατήρησης των παραδοσιακών πολιτιστικών εκφράσεων μπορεί επίσης να συμβάλει αισθητά στην τόνωση της τοπικής οικονομικής, κοινωνικής και  πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η ΕΤΑΠ διαβεβαιώνει ότι θα πράξει ότι είναι δυνατό και να εργαστεί με όλους τους εμπλεκομένους με σκοπό να συμβάλει στην περαιτέρω διατήρηση, προβολή αλλά και στην μεταβίβαση της κληρονομιάς από γενιά σε γενιά.

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ