16.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Η μελαγχολία των εορτών [της ‘Αντρης Νικολάου]

Οι γιορτινές μέρες  αποπνέουν μια αύρα χαράς, ξεγνοιασιάς και οικογενειακής θαλπωρής. Όλος ο κόσμος γλεντά, αγοράζει δώρα,  στολίζει το σπίτι, φτιάχνει γλυκά, κάνει βόλτες, γελά, διασκεδάζει.

Οι πλείστοι φαίνονται χαρούμενοι. Είναι όμως; Γιατί αρκετά άτομα αναφέρουν ότι μελαγχολούν τις γιορτές; Μήπως όλα αυτά τα κάνουν μηχανικά και δεν νιώθουν το βαθύ νόημα των Χριστουγέννων;

Πολλά άτομα υπογραμμίζουν ότι αισθάνονται κενό, δυσφορία και περιμένουν πως και πως να περάσουν οι γιορτές. Νιώθουν έντονη μοναξιά έστω και αν βρίσκονται κοντά σε συγγενικά τους πρόσωπα. Στην προσπάθεια τους να φωτίσουν τις γωνίες του μυαλού τους αποβάλλοντας μια για πάντα τις αρνητικές τους σκέψεις αισθάνονται εφορία.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Έχουμε προσδοκίες ότι θα βιώσουμε τα ονειρικά Χριστούγεννα. Στο μυαλό μας η ημέρα αυτή φαντάζεται φαντασμαγορική  και πιστεύουμε ότι τα Χριστούγεννα θα επιφέρουν την δική μας γέννηση πραγμάτων. Εάν όμως τα γεγονότα δεν έρθουν όπως τα θέλουμε τότε η διάθεση μας χαλά και πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα  είναι πιθανόν να μας ταλαιπωρούν πριν την έναρξη της γιορταστικής περιόδου.

Επιπλέον, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά κοινωνικά καθήκοντα και υποχρεώσεις αποτελούν πηγή στρες και κοινωνικής πίεσης.

Παράλληλα οι πολλές υπευθυνότητες οδηγούν το άτομο στο να πιέζεται, να τα επωμίζεται όλα  και να νιώθει αποτυχημένος εάν δεν τα καταφέρει.

Ένας άλλος παράγοντας μελαγχολίας είναι κάποιο παιδικό τραύμα ή ανάμνηση, όπως ασθένεια, θάνατος, διαζύγιο. Τέτοιες φοβερές αναμνήσεις ακολουθούν το άτομο σε όλη του τη ζωή, ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών Σε τέτοιες περιπτώσεις ανασύρονται στην επιφάνεια άσχημα βιώματα που έχουν χαραχτεί στην μνήμη και έχουν επενδυθεί με αρνητικά συναισθήματα.

Επίσης η υπερκατανάλωση αλκοόλ ή ο υπερβολικός τζόγος σε μια προσπάθεια διασκέδασης η απελπισμένης προσπάθειας να αλλάξει η ζωή του, αυτό που καταφέρνει το άτομο είναι στρες, μελαγχολία και σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τις συνέπειες σε κάτι άλλο έκτος από τον εαυτό του καταλήγει στο να «μισήσει »τις γιορτές.

Συνοψίζοντας εάν το άτομο δεν εκπληρώνει προσωπικές του προσδοκίες τότε η εορταστική του διάθεση θα είναι μελαγχολική διότι θυμώνει  με τον εαυτό του και απογοητεύεται από τον κόσμο γύρω του.

Οι επιστήμονες μας επιβεβαιώνουν πως το  να αισθάνεται κανείς λίγο μελαγχολικός κατά την διάρκεια των εορτών είναι αρκετά φυσιολογικό. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα συνεχίζονται κάλο θα είναι να αναζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό Προσπαθήστε να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες και με την καινούργια χρονιά να επαναπροσδιορίσετε τους στόχους σας. Καλά Χριστούγεννα και Καλή πρωτοχρονιά!

Νικολάου Άντρη, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

τηλ. επικοινωνίας 99070746

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ