17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Η ενδοσχολική βία σημερα σε προχωρημένα στάδια [της Κωνσταντίνα Πηλέα]

Σκληρή είναι  η καθημερινότητα που βιώνουν καθημερινά κάποια παιδία στο σχολείο. Το 10-15% των μαθητών πέφτουν  θύματα ενδοσχολικής βίας, κυρίως στις τάξεις του δημοτικού και του Γυμνασίου.

Οι θύτες μηχανεύονται νέους τρόπους για να ενοχλούν τους συμμαθητές όπως:

  1. Μέσω κινητού τηλεφώνου
  2. Ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ( facebook, instagram ) και
  3. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι ανήλικοι θύτες  βασανίζουν σωματικά και ψυχικά τους συμμαθητές τους. Δυστυχώς το ποσοστό αυτών των μαθητών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία ξεπερνώντας το 5%. Από έρευνες που έχουν γίνει τα παιδία που δέχονται σχολική βία παρουσιάζουν : 1. Μεταπτώσεις στη συμπεριφορά τους, 2. άγχος , 3. φοβίες ,4. ανασφάλεια, 5.αποτυχία στα διαγωνίσματα, 6. άρνηση συμμετοχής στην καθημερινή ζωή του σχολείου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το άγχος  που βιώνουν τα θύματα, εκφράζεται συχνά και σωματικά: 1.πονοκεφάλοι, 2. διαταραχές ύπνου, 3.έντονοι πόνοι στην κοιλιά, 4.ενούρηση, 5. κατάθλιψη. Οι  ειδικοί αναφέρουν πως σε ακραίες περιπτώσεις τα θύματα εκδηλώνουν αυτοκτονικές τάσεις.

Για το λόγο αυτό οι γονείς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτικοί με τα παιδία τους, ούτως ώστε μόλις διαπιστώσουν οποιαδήποτε  τέτοια συμπεριφορά ή οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα να απευθυνθούν στον ειδικό και στο σύμβουλο του σχολείου.

Κωνσταντίνα Πηλέα

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ