17.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

«Η διατροφή των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τα Χριστούγεννα»

της Εύης Γιαλλούρη Κλινική Διαιτολόγου BSc, MSc

Ενεργό Μέλος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου

Τηλ. 96323155

Η ταχύτητα σκοτώνει

Την περίοδο των γιορτών προσπαθούμε να απολαύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους “γευστικούς πειρασμούς”.  Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μπισκότα, γλυκά, λίγο φαγητό παραπάνω, μεγάλη ποικιλία από τρόφιμα που μας κάνουν να ξεφεύγουμε αρκετά από την συνήθη διατροφή μας. Για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), ο οποίος αποτελεί μια παθολογική κατάσταση στην οποία η διατροφή παίζει καθοριστικό και ρυθμιστικό ρόλο, οι περίοδοι αυτοί με περισσότερο φαγητό και πειρασμούς είναι μια δοκιμασία για αυτά τα άτομα.

Γι’ αυτό ένα από τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις οδηγίες διατροφής για το διαβήτη είναι κυρίως η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων και «με μέτρο» η κατανάλωση «επιβαρυντικών» τροφίμων. Ας δούμε λοιπόν κάποιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που συχνά κάνουν τα άτομα με διαβήτη.

Πώς θα απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς να αυξήσουμε τις τιμές του σακχάρου;

Η εορταστική περίοδος θα πρέπει να ξεκινήσει με μια βασική απόφαση του ατόμου με ΣΔ, αυτή του να περάσει καλά, να δοκιμάσει εορταστικά φαγητά, αλλά ταυτόχρονα να έχει όσο γίνεται καλύτερες τιμές σακχάρου και να μην το παρακάνει με το φαγητό και τα γλυκά αφού αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τόσο τις τιμές του σακχάρου του όσο και του βάρους του. Ο διαβήτης υπάρχει πριν και μετά τις γιορτές, λειτουργώντας ως σύμβουλος και περιοριστικός παράγοντας ώστε να μην χαθεί το μέτρο στις γιορτές.

Η διαιτολόγος προτείνει ….

Ακολουθήστε το πιάτο της διατροφής που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τα διαβητικά άτομα.  Γεμίστε το ½ του πιάτου σας με κάποια σαλάτα ή/και λαχανικά ψητά, το ¼ του πιάτου σας να περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο αντί για κάποιο από τα λιπαρά κρέατα και το υπόλοιπο ¼ που μένει γεμίστε το με υδατάνθρακες όπως μακαρόνια του φούρνου, ραβίολες, ρύζι, πατάτες και ψωμί. Τα γλυκά και το αλκοόλ με προσοχή και να μην γίνετε κατάχρηση καθώς θα αυξήσουν τις τιμές του σακχάρου.

Μπορώ να φάω απ’ όλα αλλά λίγο;

Η ιδανική διατροφή που χαρακτηρίζει τον διαβήτη βρίσκεται στην φράση «όλα αλλά με μέτρο». Δεν υπάρχουν λοιπόν μαγικές συνταγές αλλά τεχνικές και πρακτικές που αν εφαρμοστούν, θα εξασφαλίσουν την ισορροπία ανάμεσα στην απόλαυση και τη διατήρηση ενός καλού γλυκαιμικού ελέγχου.  Επιλέγουμε λοιπόν, περισσότερα ποιοτικά τρόφιμα και περιορίζουμε τα λιγότερα ποιοτικά τρόφιμα.

Πρέπει και στις γιορτές να υπάρχει τακτικός αυτοέλεγχος στις τιμές του σακχάρου;

Η σημασία του τακτικού αυτοέλεγχου είναι μεγάλη, ιδιαίτερα κατά την περίοδο μιας πιο άστατης διατροφής, όπως είναι η χριστουγεννιάτικη περίοδος.

Με τους συχνούς ελέγχους ένα διαβητικό άτομο, είναι πιο εύκολο να κρατήσει μια καλύτερη ισορροπία στα γεύματα του. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να προβληματίσει το άτομο με διαβήτη είναι τιμές ζαχάρου προ-και μεταγευματικά πολύ πάνω από το μέσο όρο και ασφαλώς μια διαρκής υπεργλυκαιμία που υποδηλώνει κατάχρηση των τροφίμων με υδατάνθρακες και οδηγεί σε κακό γλυκαιμικό έλεγχο.

Έφαγα λίγο παραπάνω, πως θα επανέλθω στις φυσιολογικές τιμές μου;

Πέντε βασικές οδηγίες για «επιστροφή» στις φυσιολογικές τιμές σακχάρου:

1) Καταρχάς, είναι σημαντικό τα άτομα με ΣΔ να προσπαθήσουν να περιορίσουν  τις υπερβολές κυρίως στα μεγάλα και ιδιαίτερα γεύματα όλης της εορταστικής περιόδου (Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, φώτα), ακολουθώντας τις βασικές αρχές της σωστής διατροφής που επιτάσσει ο διαβήτης, πριν και μετά.

2) Αρχίστε το γεύμα σας με την κατανάλωση σαλάτας και λαχανικών. Θα χορτάσετε πιο γρήγορα και θα αποφύγετε τις υπερβολές στα άλλα φαγητά.

3) Μην ξεχνάτε το νερό. Πριν αρχίσετε τα γεύματα σας καλό είναι να πιείτε 1-2 ποτήρια νερό για να σας «κόψει» την όρεξη σας. Αυτή η οδηγία θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με διαβήτη και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έλκη στομάχου ή άλλα παθολογικά προβλήματα.

4) Μην αφεθείτε στην υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων (μακαρόνια, πάστες, γλυκά) αλλά πάντα να έχετε στον νου σας την μορφή του πιάτου της υγιεινής διατροφής.

5) Μην υποτιμάτε την άσκηση.  Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο καθημερινά για λίγη άσκηση και στόχος σας να είναι τα 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα.

 

Καλές γιορτές, καλά Χριστούγεννα!

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ