21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Η Γεροσκήπου τιμά τον Χρήστο Κωνσταντινίδη μετά από χρόνια καθυστέρηση

Η γενέτειρα του Γεροσκήπου, έστω και με πολλά χρόνια καθυστέρηση, θα τιμήσει τον Χρήστο Κωνσταντινίδη με την αποψινή τέλεση των εγκαινίων του  μνημείου που έχει δημιουργηθεί ειδικά για τον ήρωα στην παραλιακή λεωφόρο της Γεροσκήπου.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα τελέσει ο Πρέσβης της Ελλάδος, το τρισάγιο θα τελεστεί από τον Μητροπολίτη Πάφου.

Η έρευνα για τον Λοχία Χρήστο Κωνσταντινίδη έγινε από την Χαρίκλεια Σαρίκα πρώην αντιδήμαρχο Γεροσκήπου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η κ. Σαρίκα δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως  ο πρώτος που ανακίνησε το θέμα είναι ο Γαβριήλ Πολεμίτης ο οποίος είναι γιός του ανιψιού του ήρωα. Συγκεκριμένα η κ. Σαρίκα ανέφερε πως σε απαντητική επιστολή που της απέστειλε ο τότε Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικοδήμος της γνωστοποιούσε ότι η Διεύθυνση Ιστορίας της Εθνικής Φρουράς ζήτησε στοιχεία από τη Διεύθυνση Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδος, η οποία μετά από έρευνα στο αρχείο της, πληροφόρησε ότι ο Λοχίας Κωνσταντινίδης Χρήστος του Σωτηρίου που γεννήθηκε στο Ιερό Κήπο της Κύπρου και σκοτώθηκε στις 18 Ιουλίου 1920 στην μάχη του Ντεμερτζή.

Η πρώην αντιδήμαρχος Γεροσκήπου είπε πως η σημαντικότερη αλλά συγχρόνως και τραγικότερη σελίδα της ιστορίας της Ελλάδας είναι η Μικρασιατική Εκστρατεία.

Οι Έλληνες της Κύπρου έδιναν πάντα το παρόν τους στις πολεμικές κινητοποιήσεις της Ελλάδας. Αρκετοί έτρεξαν,- όπως είπε-  τότε , κατετάγησαν ως εθελοντές στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησαν για να απελευθερώσουν την ελληνική γη, παρόλο που οι Άγγλοι προσπάθησαν επίμονα να τους εμποδίσουν αρκετές χιλιάδες κατετάγησαν.

Κάποιοι από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ. Πότισαν με το αίμα τους την ελληνική μαρτυρική γη της Μικράς Ασίας.

Ένας από αυτούς συνέχισε η κ. Σαρίκα,  ήταν ο Χρήστος Κωνσταντινίδης από τον Ιερό Κήπο.

Ο Χρήστος Κωνσταντινίδης κατετάγη ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό, έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Υπηρέτησε με το βαθμό του λοχία στο 33° ΣΠ και σκοτώθηκε στη μάχη του Δεμερτζή στις 18 Ιουλίου 1920, ήταν 24 χρονών.

Ο διοικητής του λόχου 33ου ΣΠ Ανθυπολοχαγός Ε.Πυράκης, έστειλε μια πολύ συγκινητική επιστολή προς τους γονείς του ήρωα για να τους αναγγείλει το θάνατο του γιου τους.

Το όνομα του Κωνσταντινίδη περιλαμβάνεται σε κατάλογο που έστειλε το 1917 από την Αλεξάνδρεια ο πρόεδρος της επιτροπής περίθαλψης των οικογενειών των εθελοντών προς του Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου.

Ένας φτωχός νέος που άφησε πίσω του τους γονείς και τα αδέλφια του και πήγε να πολεμήσει και να θυσιαστεί για τη Μεγάλη Ελλάδα, συμπλήρωσε η κ. Σαρίκα.

Πολέμησε σώμα με σώμα τον βάρβαρο εχθρό, έβλεπε τα πυρομαχικά να τελειώνουν και ο εχθρός να τους κτυπά όλο και πιο αλύπητα, στάθηκε όμως δυνατός και υπερασπίστηκε τα ιδανικά του μέχρι το τέλος δίνοντας τη ζωή του για την Ελλάδα που πραγματικά αγάπησε, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ