22.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Η αξία του εθελοντισμού [της Ιλιάνα Κέλη-Γεωργίου]

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η πόλη στολίζεται και οι πολίτες της αναμένουν να γιορτάσουν τις λαμπερές μέρες της Γέννησης, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα σε κλίμα χαράς και ευδαιμονίας.

 

Ιλιάνα Κέλη-Γεωργίου, Νομικός Σύμβουλος (LL.B-LL.M)
Ιλιάνα Κέλη-Γεωργίου, Νομικός Σύμβουλος (LL.B-LL.M)

Αναμφίβολα αυτό είναι μια πανέμορφή εικόνα, αλλά δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αλήθεια. Φυσικά και υπάρχουν οικογένειες που εκπροσωπούν το πιο πάνω παράδειγμα, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερες που ζουν απλά για να βγάλουν ένα ελάχιστο μισθό. Κάποιες φορές ζουν χωρίς κανένα εισόδημα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι οικογένειες αυτές ζουν δίπλα μας, μαζί μας, στη πόλη, στη γειτονιά μας. Τα παιδιά τους πάνε στο ίδιο σχολείο με τα παιδιά μας. Δεν διαφέρουν σε τίποτα από το κοινωνικό σύνολο. Πασχίζουν να δώσουν το καλύτερο στην οικογένεια τους και στα παιδιά τους.

Για τους πλείστους το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει στο σπίτι. Για αυτές τις οικογένειες όχι.  Δεν είναι καν αυτονόητο το ψωμί, το γάλα, τα ζεστά ρούχα, τα κρεβάτια..και τόσα άλλα.

Η καθημερινή αγωνία για το κυνηγι του χρήματος μας έχει εξαλείψει την αλληλεγγύη και την συμπόνια προς τον συνάνθρωπο. Δεν κοιτάμε πια την αξία του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής.

Έχεις; Τότε είσαι! Αυτό πρεσβεύει πια ο υπερκαταναλωτισμός.

Ως αντιστάθμισμα αυτής της ανισότητας και σκληρότητας της σημερινής εποχής έρχονται οι εθελοντές και οι εθελοντικές οργανώσεις. Η ανιδιοτελής προσφορά στο σύνολο των ανθρώπων είναι το αντίδοτο στον υλισμό και στην αδιαφορία απέναντι στον πόνο, τη δυστυχία και στην ανάγκη των συνανθρώπων μας.

Με όχημα την αγάπη και την προσφορά, φαίνονται μέσω του εθελοντισμού ψήγματα ανθρωπισμού, και φωτίζεται μια νέα αισιόδοξη κατεύθυνση αντίθετα στο κλίμα της μιζέριας και της ανασφάλειας που επικρατεί. Οι εθελοντές συνειδητά και αμισθί θυσιάζουν γνώσεις, χρόνο, κόπο, οικογενειακές στιγμές και ξεκούραση και έμπρακτα θέτουν νέες βάσεις  για την δημιουργία μιας πιο καλής, πιο ανθρώπινης και πιο ίσης κοινωνίας αφού προωθούν μέσω του έργου τους τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα.

Μέσω του εθελοντισμού και των σημαντικών του δράσεων φυτρώνει ξανά μια νέα κοινωνική συνείδηση, μια υπευθυνότητα των πολιτών για προσφορά και αλληλοβοήθεια, βασικά στοιχεία της κοινωνικής συνύπαρξης. Η αλληλεγγύη εμφανίζεται ξανά δια μέσω των εθελοντών δίνοντας το νόημα στους πολίτες ότι δεν πρέπει πια να ασχολούνται με το ατομικό συμφέρον, αλλά να κοιτάζουν το κοινωνικό συμφέρον και την ολότητα των πολιτών. Μόνο με αυτό τον τρόπο η κοινωνία θα μεταλλαχθεί σε μια κοινωνία που τιμά τους πολίτες της και την έννοια της Δημοκρατίας, αφού όλοι οι πολίτες της θα είναι ενεργά μέλη του όλου.

Ο εθελοντισμός λειτουργεί πάντοτε ως ιδανικό παράδειγμα για τα παιδιά αλλά και τις νεότερες γενιές, καθώς αναδεικνύει την αξία της ομαδικότητας, της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος. Τα παραδείγματα αυτά είναι τεράστιας σημασίας αφού ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής προσφορά έχει σε πολλούς τομείς και σε πολλά ζητήματα σωτήρια θετικό αντίκτυπο. Επιτρέπει, μάλιστα, στα παιδιά μας αλλά και στους νέους να αντιληφθούν πως η δική τους δράση έχει σημασία, ότι μπορούν να προσφέρουν, να προσπαθήσουν να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, ότι η συνδρομή όλων είναι αναγκαία και ισχυρή για μια κοινωνία Δημοκρατική.

Για να προσφέρεις, πρέπει πρώτα να ενημερωθείς και να γνωρίζεις πως, που και με ποιο τρόπο μπορείς να κάνεις την διαφορά. Η ενεργοποίηση των πολιτών προς τον εθελοντισμό είναι σημαντικότατο βήμα και επιτυγχάνεται μέσω ενημέρωσης αφού πολλοί επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια, αλλά δεν γνωρίζουν που ακριβώς θα πρέπει να απευθυνθούν και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να βρουν τον κατάλληλο γι’ αυτούς κοινωφελή οργανισμό.

Επιπροσθέτως, καίρια είναι η συμβολή του σχολείου στην προσπάθεια προώθησης του εθελοντισμού, καθώς πέρα από την παροχή ενημέρωσης στους μαθητές, έχει τη δυνατότητα διοργάνωσης εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους δραστηριοποίησης εθελοντικών οργανώσεων, ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν δια ζώσης την ιδιαίτερη αξία της εθελοντικής προσφοράς. Μέσα από την άμεση επαφή με το εθελοντικό έργο, καθίσταται πιο αποτελεσματική η ευαισθητοποίηση των μαθητών, και, άρα, πιο πιθανή η εκδήλωση της επιθυμίας τους να ενταχθούν σε κάποια ομάδα προσφοράς εθελοντικού έργου.

Αναγκαία κρίνεται, επίσης, η προβολή της σχετικής προσφοράς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου οι πολίτες να αντιλαμβάνονται το πολύπτυχο της εθελοντικής δράσης, αλλά και την ουσιώδη διαφορά που προκύπτει στην αντιμετώπιση των επιμέρους κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων χάρη στη συστηματική προσπάθεια των εθελοντών.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και όχι εποχιακό φαινόμενο. Οι εθελοντές δεν βοηθούν μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα αλλά η δράση τους είναι ολόχρονη και σημαντική. «Εθελοντισμός.. μια λέξη με ήχο δυνατό, που ξεκινά από την καρδιά για να απαλύνει μια άλλη καρδιά»

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ