26.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Επίτιμος Διδάκτορας της Σχολής Νομικών και Κοιν.Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ο Γ.Ομήρου

Το Συμβούλιο και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου τίμησαν με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, τον Γιαννάκη Ομήρου, Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τους αγώνες του για δημοκρατία και ελευθερία, το ήθος που επέδειξε κατά τη μακρά πολιτική του σταδιοδρομία, την πολύχρονη κοινοβουλευτική του θητεία από το 1981 ως σήμερα και την όλη προσφορά του.

Η τελετή αναγόρευσης έγινε αργά χθες το απόγευμα στην εσωτερική αυλή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Η τελετή ξεκίνησε με την προσέλευση του λαβάρου του Πανεπιστημίου.

Ακολούθησε η προσέλευση της Συγκλήτου με τα μέλη της Συγκλήτου να φορούν την τήβεννο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου. Προηγήθηκαν οι λέκτορες και ακολούθησαν οι επίκουροι, οι αναπληρωτές και οι καθηγητές. Η πομπή έκλεισε με τον Αντιπρύτανη και τον Πρύτανη, με τη μουσική του Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη από την ταινία του Ρίντλι Σκοτ του 1992 με τίτλο “1492 Conquest of Paradise”. Η έναρξη της συνεδρίας της Συγκλήτου, με μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης την αναγόρευση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, έγινε από τον Πρύτανη καθηγητή Σπύρο Μακριδάκη.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Προ της ημερήσιας διατάξεως χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μιχαλάκης Λεπτός.

Το ψήφισμα της αναγόρευσης ανεγνώσθη από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων καθηγητή Διομήδη Μαρκουλή.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, «Μετά από ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου και έγκριση του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, επειδή ο Γιαννάκης Ομήρου, Κορυφαίος πολιτικός και εξέχων πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ρέκτης της δημόσιας ζωής, Αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, Κοινωνός και υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης, Επί πολλά έτη μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Και Πρόεδρος Αυτής, Κεκοσμημένος με ήθος και ανιδιοτέλεια, Με καθολική αναγνώριση στην Κύπρο, την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Η Σχολή Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου ομόφωνα αποφάσισαν να του απονείμουν την ύψιστη διάκριση που έχουν την δικαιοδοσία να χορηγούν: Να τον αναγορεύσουν Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, και να του παραχωρήσουν όλα τα ακαδημαϊκά προνόμια που απορρέουν από την αναγόρευση του. Στην πόλη της Πάφου την 16η Μαΐου του έτους δύο χιλιάδες δεκαέξι».

Ακολούθως ο Πρύτανης αφού ευχαρίστησε τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων για την ανάγνωση του ψηφίσματος, κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να προσέλθει για την παραλαβή του ψηφίσματος της αναγόρευσής του και για τη νενομισμένη περιένδυση του με την τήβεννο του Πανεπιστημίου.

Στην αντιφώνηση του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες, αλλά και τη βαθιά του συγκίνηση για την εξέχουσα τιμή που το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Νεάπολις του απέδωσε, δηλαδή την απόφασή του να τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών απονέμοντάς μου το σχετικό τίτλο.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ως μέρος του ευρύτερου Ελληνισμού έχουμε κάθε δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε για το παρελθόν μας, αυτό το παρελθόν που στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ. γέννησε τη δημοκρατία, το σπουδαίο αυτό πολίτευμα το οποίο διακηρύσσεται στα συντάγματα όλων των σύγχρονων και ανεπτυγμένων χωρών.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα του κοινοβουλευτισμού του οποίου η εμπέδωση ακολούθησε μια μακρά ανά τους αιώνες πορεία, με κύριο πάντοτε στόχο τον περιορισμό και/ή την εξάλειψη της μοναρχίας και των απολυταρχικών καθεστώτων.

Είναι γνωστό, συνέχισε, ότι ο κοινοβουλευτισμός άρχισε να κτίζεται στη Μεγάλη Βρετανία του 13ου αιώνα με ημερομηνία γέννησής του τη 15η Ιουνίου 1215, όταν ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμονας υποχρεώθηκε να παραχωρήσει σύνταγμα, τη γνωστή Magna Carta Libertatum.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως σε αυτή την περίοδο της κρίσης, έχουμε χρέος να οραματιζόμαστε μια Κύπρο που να μπορεί να πιστέψει και πάλι στον εαυτό της.

Μια Κύπρο, – όπως είπε- , που να απορρίπτει τη στασιμότητα, τη μιζέρια, τη μεμψιμοιρία και την εσωστρέφεια, που να εκπέμπει το μήνυμα ότι δεν έχουμε χάσει την ψυχή μας, μια Κύπρο της συλλογικής προσπάθειας, της δημιουργικής εργασίας, της νέας γενιάς που αμφισβητεί και ανοίγει δρόμους, της επιστημονικής αριστείας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της ώθησης της οικονομίας σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης και υγιών κανόνων λειτουργίας της αγοράς καθώς και διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως σήμερα καλούμαστε να αναμετρηθούμε ξανά με την ίδια μας την ιστορία, με την πολυκύμαντη και πολύπαθη ιστορία της Κύπρου, τους αγώνες και τις θυσίες μιας πορείας χιλιάδων χρόνων, με ειλικρίνεια και τόλμη, με την ψυχή των ιδεών, των στόχων και των επιδιώξεων μας.

“Με την ιστορική μνήμη να είναι παρούσα, όχι ως στοιχείο διαίρεσης, αλλά ως στοιχείο συνάντησης και σύνθεσης. Επιδιώκοντας το μείζον που είναι η ιστορική, κοινωνική και πολιτική αποκατάσταση της προοπτικής και του μέλλοντός μας, ως ενιαίου χώρου αναφοράς. Μιλούμε για την πατρίδα μας, μιλούμε για την Κύπρο, μιλούμε για την προσωπική και συλλογική μας ταυτότητα”, ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Διαχρονικό μας χρέος, συμπλήρωσε, “η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν. Διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη Ε/κ και Τ/κ σε μια ελεύθερη δημοκρατική πατρίδα”.

Τα μέλη της Συγκλήτου συνεχάρησαν τον τιμώμενο και αποχώρησαν. Τελετάρχης ήταν η Eπίκουρος Καθηγήτρια Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Νεάπολις Διοτίμα Παπαδή.

Κατά την τελετή αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων γεννήθηκε στην Πάφο το 1951 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αναμείχθηκε ενεργά στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα, συμμετείχε στην κατάληψη της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας.

Μετά την αποπεράτωση των σπουδών του εργάστηκε ως δικηγόρος στην Πάφο και υπήρξε συντάκτης και εκφωνητής του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού της Πάφου και κατά το πραξικόπημα συνελήφθη και φυλακίσθηκε από τους πραξικοπηματίες.

Εκλέγεται βουλευτής Πάφου από το 1981 και διετέλεσε Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Σ.Κ ΕΔΕΚ, πρόεδρος διαφόρων επιτροπών της Βουλής.

Υπηρέτησε ως Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη την περίοδο 1998-1999 και τον Ιούνιο του 2011 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής για την Δέκατη Βουλευτική περίοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ